Умират от коронавирус или с коронавирус – силно експертно несъгласие с Мутафчийски и СЗО

33517
Умират от коронавирус или с коронавирус – силно експертно несъгласие с Мутафчийски и СЗО
Снимка: A1

Колко точно хора са умрели от коронавирус? А с коронавирус? Отговорът на тези въпроси според д-р Стоян Алексов, един от водещите патоанатоми в България и председател на Българската асоциация по патология, звучи на първо четене много крайно – и то на база споделен опит с негови колеги от цяла Европа.

Actualno.com потърси д-р Алексов поради две причини. Първата – негово интервю за портала "Право и здраве", чието лице е д-р Стойчо Кацаров. Втората – мнението на началника на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, чиято специалност обаче е коремната хиргургия – че е манипулативно да се говори, че не се умира от коронавирус.

Умишлено заразяване с коронавирус: една от идеите за по-бърза ваксина

Разработването на ваксини обикновено отнема десетилетия, но експертите търсят начини да съкратят процеса на създаването на ваксина...

"Коронавирусната инфекция не води до смърт", заяви д-р Алексов в разговора си с д-р Стойчо Кацаров, в който сподели опит от 16-тия Европейски конгрес по патология, проведен онлайн вчера (13 май). Можете да изслушате на пълен запис най-долу в материала това интервю. Но всъщност това твърдение само по себе си, без контекст, лесно може да бъде прието буквално в грешна посока.

В разговор с Actualno.com, д-р Алексов уточни тезата си – че заради негласен силен натиск на Световната здравна организация (СЗО) аутопсии на фатално завършили случаи с установен коронавирус се правят много трудно. Заради това, по негово мнение и, по негови думи, мнения на негови колеги от Европа, не може да се състави пълна картина на това колко смъртоносен всъщност е коронавирусът SARS-CoV-2 и дори дали изобщо е смъртоносен. Къде е проблемът, кой прави проблемът, зададе риторичен въпрос д-р Алексов с адресат СЗО!

Той уточни пред Actualno.com, че за натиска от СЗО е научил от колеги от Германската асоциация на патолозите, която получила разпоредба при смъртен случай с установена зараза от коронавирус да счита като основна причина за смъртта коронавирусна инфекция. Това не е медицинско, така липсва последното звено от информация за здравната картина – как става тази работа, смятат германските колеги на д-р Алексов. Което води до грешни решения, съгласи се лекарят пред Actualno.com. Припомняме, че за натиск какво официално да се води като основна причина за смърт при диагностицирани с коронавирус казаха и двама американски лекари, чиято пресконференция на тема "коронавирус" беше свалена многократно от YouTube - припомнете си ТУК!

Д-р Алексов изрично уточни – когато не говорим за явна причина за смърт (да речем куршум в главата, нож в сърцето), а фаталният изход идва например след заболяване, тогава има низ от причини. За да се установи точният механизъм, заради който се стига до фатален край, основната роля е на патолога – т.е. последната инстанция в медицината! В България тези хора, както и инфекционистите, имунолозите, са отдавна забравени, по собствените му думи във видеото най-долу. Професионалното мнение на д-р Алексов е, че аутопсия на починал, при който е установено лабораторно наличие на коронавирус, следва да се прави в екип – патолог, инфекционист, както и специалисти по други болести, от които пациентът се е оплаквал (например ако има рак, диабет и т.н., да присъства съответния специалист). Така се "рисува" точната картина, довела до смърт.

"Проблемът е с починалите пациенти – техните близки и роднини задават въпроси защо другите са излекувани, а пък нашите близки не са", заяви д-р Алексов. В разговора с д-р Кацаров, той обясни какво е говорено на Конгреса на европейските патолози – че още не е открито моноклонално антитяло за коронавируса, с което да се маркира и да се различи картината от тази на други вирусни инфекции, като това е италиански опит. Нямало и специфични патоморфологични белези на пораженията от коронавируса върху човешките тъкани, по думите му на база споделено от неговите колеги от чужбина по време на Европейския конгрес на патолозите.

От какво зависи изработването на имунитет срещу коронавируса?

Изработването на имунитет към коронавируса зависи от състоянието на организма. Това заяви д-р Антон Ершов , съобщи РИА Новости. По дум...

Трябва да се изследва научно, да се дискутират научно в широк, международен кръг, резултатите от аутопсиите на хората, диагностицирани с коронавирус, е тезата на д-р Алексов. Той сподели пред Actualno.com, че абсолютно здрав човек няма – аутопсията и материалите от биопсии разкриват картината спрямо симптоматиката приживе и как пораженията в тялото отговарят на симптомите. И даде прост пример – пациент почива от инфаркт на миокарда, но с аутопсия се установява, че до този инфаркт се стига заради проблеми с чернодробни ензими и/или с други ензими, и/или обмен на вещества, и/или хормонален проблем, и/или инфекциозен ефект - хламидии. "Човешкият организъм е верига с верига", каза д-р Алексиев.

Къде е мястото на SARS-CoV-2 в тези вериги и в процесите, които се случват – ето това трябва да се изясни! Специално внимание следва да има за починалите възрастни хора, особено в Западна Европа, където говорим за голям брой такива хора. "Ето, българските случаи – единият е имал кардиомегалия, т.е. 900 грама сърце, което е 3 пъти повече от нормалното, другият е имал цироза с хепатит, трети е с дългогодишен диабет", изброи лекарят и подчерта – затова при една банална вирусна инфекция, която е погубила по-млад човек, който няма такива проблеми, следва на аутопсия да присъства инфекционист, за да се обяснят нещата в пълен обем. Много е важна и ролята на имунолога (за обяснението и къде куца имунитетът) – ние не виждаме в България такива, а те са изключително важни, по мнението на патолога.

Д-р Алексов сподели и друго – за информация от Австрия, но не само, че в определен брой случаи на диагностициране с коронавирус поставянето на респиратор е било ненужно – доказано с аутопсии. Следвало е да има симптоматично лечение, друг медицински подход – това е показала картината на съответната аутопсия, като не става въпрос само за едно лечение. С други думи - ако на база опит, който вече имаме т.е. смъртни случаи, с аутопсии се изясни пълната картина и бъде изучено какви симптоми е имал приживе пациентът и до какви увреждания са довели те, то лечение при следващи пациенти с такива симптоми може да е далеч по-успешно - защото буквално лекарите ще разбират по-добре какво им казва тялото на пациента и ще могат да дадат по-адекватен отговор! Тук вече е и ролята на първоначалния опит - от Китай, и колко достоверен е той - вижте гледна точка!

На въпрос какво би направил той по отношение на противоепидемични мерки, ако имаше правомощията, д-р Алексов беше категоричен – не може да зависи от един човек. "Бих взел решение, когато имам мнение на колеги-белодробни, колеги-инфекционисти, колеги-имунолози – т.е. никога не може да се вземе едно мнение от един експерт. Събираме се, правим конферентна връзка с Италия, Испания, Германия, със съответните експерти, да видим какво са направили те, какви са техните проблеми, да ги дискутираме на всяко едно ниво – като се започне с клиника, кои са умрели, как са умрели, защо са умрели, ние какво сме видели”, разясни лекарят пред Actualno.com. И уточни – най-добре е да чуем чуждото мнение, а след това може да се съобразим, може да не се съобразим.

"Трябва да сме абсолютно безцеремонни с диагнозите, защото могат да бъдат проверени след 100, след 200, след 300 години", казва лекарят по отношение на работата на патолозите пред "Право и здраве":

СЗО: Имаме водещи кандидати за ваксина срещу коронавирус

7-8 са водещите кандидати за ваксина за борба с новия коронавирус и по тях се работи ускорено, заяви генералният директор на Световната...

Още: "Възможно ли е аспиринът да е основен отговор на за тежките случаи на коронавирус?"

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 14 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване