Цензурира ли нарочно YouTube пресконференция на двама лекари за коронавируса?

18332
Цензурира ли нарочно YouTube пресконференция на двама лекари за коронавируса?
Снимка: iStock

Огромен скандал с етикет "Цензура заради коронавируса" почва да се оформя в САЩ. Причината – пресконференция отпреди седмица на двама лекари от Бейкърсфийлд, Калифорния – доктор Дан Ериксън и доктор Артин Масихи. Двамата са собственици на център за бърза помощ (Accelerated Urgent Care) и са на предна линия що се отнася до грижата за пациенти с COVID-19 и най-вече за провеждането на тестове.

Какво накратко представлява ВИДЕОТО – в него двамата говорят за това колко всъщност опасен е коронавирусът и дали няма да се стигне до прекалено драконовски мерки за прекалено дълго време, което да доведе до по-страшни косвени (вторични) последици както за здравето на американците, така и за живота им като цяло. От казаното от тях излиза, че той е доста заразен, но (засега) смъртността не изглежда толкова голяма.

Конкретни статистически твърдения от страна на лекарите – на база екстраполация от собствената им база данни в един окръг (окръг Кърн), те заключват, че 12% от калифорнийците са се сблъскали с вируса, смъртността е 0,1% и като цяло не се различава с много където и да погледнеш по света (Испания, Швеция, Норвегия) на база екстраполация - т.е. колко са заразените хора в действителност. Двамата смятат и, че главният инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи е бил прав за смъртността на COVID-19 в началото на разгара на епидемията и за наложените мерки – заради явно непознат вирус, чийто ефект е неизвестен, но сега, на база натрупани данни, това следва да се преосмисли сериозно – защото колкото повече време минава, толкова повече данни и съответно знание се натрупват.

И още съждения: Имунната система се изгражда чрез излагането ѝ на бактерии и вируси. Още бебетата, които си играят, пипат всичко и си лапат ръцете-  така те влизат в досег с вируси и бактерии, оформят комплекс от антитела - така се изгражда здравата имунна система. Това е базисна имунология. Когато затвориш хора вкъщи, кажеш им да чистят всичко и да носят маски, ти ще убиеш 99% от вирусите и бактериите, включително "приятелите" на твоята имунна система. Имунната система се развива чрез ежедневен обмен с вируси и бактерии. Затвориш ли хората за няколко месеца, имунната им система ще се срине, казват лекарите. И вярват, че с течение на времето коронавирусът ще се адаптира повече към хората и смъртността ще намалее още.

Според YouTube обаче изказаните тези във видеото, в което има един куп изключително критични журналистически въпроси и много от отговорите на двамата лекари биват подплатени със статистически данни, казани от самите тях, нарушават "правилата на общността". Този общ знаменател е добре познат на всеки, ползващ платформата за видеосподеляне или която и да е от известните социални мрежи в света, когато негово съдържание (писмен пост, снимка, видео), бива блокирано. Модераторите на въпросните мрежи никога не обясняват в детайл защо налагат наказание – в много случаи това не е необходимо, но и в немалко става въпрос за абсолютно субективни решения.

Идва ли краят на петролната ера и как ще се промени геополитиката?

На 20 април за първи път в историята цената на барел петрол стана отрицателна, спускайки се до минус 37,63 долара. Разбира се, това беш...

Случилото се предизвика сериозен отзвук "за" и "против" лекарите. Безусловна подкрепа им даде основателят на Tesla Илън Мъск – в Twitter. Припомняме, че Мъск напусна Facebook именно заради конфликт със създателя му Марк Зукърбърг.

Само че вече има сериозен отпор и то от признати учени на думите на двамата лекари. На първо място – изявление на Американския колеж по спешна медицина и Американската академия за спешна медицина, цитирано от Mercury News. Според него, тезата на д-р Ериксен и д-р Месихи е безразсъдна и като собственици на местен спешен център те говорят на база непроверени от други учени данни, в подкрепа на своите собствени финансови интереси, а не на общественото здраве. В пресконференцията, специално д-р Ериксен многократно набляга на това, че много болници в САЩ всъщност не работят, заради съсредоточаването в коронавируса и медицински специалисти биват освобождавани, тъй като няма пациенти с други болести, съответно няма и приходи за лечебните заведения.

Мнение по темата изказа и доктор Карл Бергстрьом, биолог от Университета във Вашингтон, който специализира в създаване на модели за инфекциозна заболеваемост. Той е категоричен, че двамата лекари "налагат" данни за тесен окръг от хора като меродавни за цялата територия на САЩ. Все едно да изчисляваме средната височина на американците, като вземем средната височина на играчите от баскетболен мач в НБА, критично казва д-р Бергстрьом. И предупреждава, че не може да се прави статистическа картина на база картината на спешно отделение, като дава статистика за Ню Йорк – 0,14% починали заради COVID-19 от цялото население, не просто от заразените.

Тревожни данни: Онкоболни не търсят лекарска помощ

С 33% е намалял броят на пациентите на Националния онкологичен медицински център в София през април спрямо същия месец миналата година ...

Сенатор Ричард Пан, който е педиатър и член на Сената в Калифорния плюс председател на сенатската комисия по здравеопазване в Златния щат, смята, че двамата лекари не са били докрай откровени относно ползваните методи за статистически изчисления. "Те правят това, за да привлекат внимание”, казва той.

Mercury News дава линк към Facebook, с твърдение, че двамата лекари са изразили подкрепа за Доналд Тръмп и отказват да носят маски на открито, но съдържанието във Facebook е свалено.

Ето и ВИДЕО с анализ на пресконференцията на двамата лекари - да видим ще оцелее ли в YouTube:

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com