Ваучери за храна на чиновниците се купуват с парите за борба срещу туберкулозата

6819
Ваучери за храна на чиновниците се купуват с парите за борба срещу туберкулозата
Снимка: БГНЕС

Цяла година Министерство на здравеопазването е пропиляло в опита си да подготви усвояването на 5,8 млн. евро за борба с туберкулозата. Това става ясно от изпълнението на Програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, финансирането за която се осигурява от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Периодът на изпълнение на Програмата е 01 октомври 2015г. – 30 септември 2018г., т.е. остават 25 месеца, в които средствата трябва да бъдат правилно усвоени, съобщи БГНЕС.

България е една от 18-те страни с висок приоритет по отношение на туберкулозата в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) и една от шестте страни в Европейския съюз с докладвани повече от 20 случая на туберкулоза на 100 000 души население. В периода 2008 – 30 септември 2015 г. в страната ни се изпълняват две програми за подобряване на контрола на туберкулозата. 1872 случая на туберкулоза са регистрирани през 2014 г. , което показва значителен спад на нивата от 2006 г. насам. За да се надгради този успех, държавата сключва Рамково споразумение, по което Министерство на здравеопазването получава 5,8 млн. евро за периода до септември 2018 г. За 11 месеца обаче, Министерство на здравеопазването успява да стартира едва две обществени поръчки, които да се отнасят пряко за борбата с туберкулозата. И двете обаче се оказват порочни. Вместо това, ръководството на МЗ използва милионите евро, за да купува компютърна техника, за семинари и ваучери за храна за администрацията на стойност над половин милион лева.

Петър Москов: Нека има напрежение във Фонда за лечение на деца

Не искам да обвинявам, но когато искаш да прави нещо непочтено е хубаво да го замаскираш под един претекст. Тази администрация и това...

На 4 август здравният министър Петър Москов е принуден да прекрати обществена поръчка, обявена на 30 юни, която е за доставка на медицински изделия за автоматична диагностика на туберкулоза. Оказва се, че документацията на поръчката, която е на стойност 441 900 лв., е сбъркана.

В средата на март месец здравното министерство обявява обществена поръчка за доставка на медицински изделия и лични предпазни средства, които също са свързани с изпълнението на програмата за борба с туберкулозата. Поръчката е с четири обособени позиции, а общата стойност е за 90 000 лв., без ДДС. Минават четири месеца, за да се стигне до прекратяване на процедурата по две от обособените позиции. Няма избран доставчик на контейнери за събиране на биологичен материал и за предпазни хирургични маски за еднократна употреба. Изпълнители са избрани за друг тип маски, с респиратори.

Други обществени поръчки за медицински изделия, за материали и лекарства, които да са пряко свързани с диагностицирането и третиране на туберкулозата Министерство на здравеопазването не е провеждало. За сметка на това обаче, здравният министър Петър Москов обявява поръчки за доставка на ваучери за храна на служителите, които работят по програмата – общо 545 000 лв., за почистване на офисите им на бул. “Янко Сакъзов” 26, етаж 4 - за 5 000 лв., за извънгаранционен сервиз на автомобилите – 23 000 лв., с ДДС.

Оказва се, че програмата за борба с туберкулозата успешно се ползва и за семинарна дейност от Министерство на здравеопазването, а най-вече и за възможността за подмяна на компютърната техника, както и за възлагането на поръчки за рекламна дейност.

Още през януари месец здравното министерство обявява поръчка за туроператорски услуги за семинарна дейност на стойност 66 000 лв., без ДДС. Процедурата се печели от фирма, която оферира с цена на нощувка от 493 лв. за самостоятелно настаняване, но с нисък наем от 305 лв. на зала за 100 души за един ден. Парадоксалното е, че на МЗ са нужни цели шест месеца, за да направи класирането по тази поръчка.

Иззеха електронната поща на Петър Москов заради разследването за ваксините

Разследващи и експерти са влезли вчера, 15 юни, в Министерството на здравеопазването и са иззели служебната електронна поща на Петър Мо...

Идентична е съдбата и на процедурата за избор на изпълнител на дизайн, предпечат, печат и доставка на печатни материали за нуждите на Програмата за борба с туберкулозата. Стойността на поръчката също е 66 000 лв., без ДДС. Решението за класиране на изпълнител е качено на сайта на МЗ в края на юни месец, до момента обаче не е публикувана информацията за сключен договор.

Междувременно е обявена нова обществена поръчка. Този път за осигуряването на офис консумативи, канцеларски материали, минерална вода и хигиенни материали за работещите по Програмата. Стойността и на тази поръчка е 66 000 лв., без ДДС. Оказва се, че по една от обособените позиции – за доставка на минерална вода на стойност 9 000 лв., не се е явил нито един кандидат.

На 04 юли здравният министър пуска обществена поръчка за доставка на компютърна и офис техника на обща стойност от четвърт милион лева, без ДДС. Петър Москов се готви да купи 80 настолни компютърни системи, 10 лаптопа, 24 скенера, 35 черно-бели принтера, 15 цветни принтера, както и 6 мултифункционални устройства и само 1 мултимедиен проектор. Отварянето на офертите по тази поръчка е станало в понеделник, 15 август.

Междувременно здравното ведомство избира и одитор на програмата, на която ще плати 12 900 лв. за заверка на финансовите отчети.

И докато ръководството на здравното министерство, начело с Петър Москов, се грижат да осигурят нови компютри и тийм-билдинг за администрацията, в Резюмето на Програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” се посочва, че целевите групи, т.е. бенефициенти трябва да са лица, инжекционно употребяващи наркотици, лица с алкохолна зависимост, хора, живеещи с ХИВ, диабетици, ромски общности, бездомни, пациенти и др. Сред изброените задачи са “увеличаване на мащаба на висококачествените комплексни грижи за туберкулоза, намаляване на предаването на туберкулоза сред ключовото засегнато население, подобряване на откриването на случаи на туберкулоза и успеваемостта на лечението сред ромското население”.

Все повече българи заболяват от туберкулоза

В цялата страна се наблюдава стряскащ ръст на заболелите от туберкулоза. И още един изненадващ факт - това вече не е заболяване на бедн...

Амбициите са чрез 5,8 млн. евро, които Министерство на здравеопазването трябва да усвои до края на септември 2018 г., да се поставят основите на намаляване с 40% на заболелите от туберкулоза у нас през 2025 г., спрямо 2015 г.

Припомняме, че през 2012 г. настоящият заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков сигнализира премиера Бойко Борисов за чиновници, които са получавали десетки хиляди евро бонуси по програмата за борба с туберкулозата. В качеството си на депутат Шарков обяви, че шофьор в здравното министерство е получил 5880 евро бонус, само защото се е водил на отчет по Програмата. Не е известно дали тази практика не продължава в Министерство на здравеопазването и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване