Вдовица на починал пациент разкри какво е отношението на Комисията за лечение в чужбина

2076
Вдовица на починал пациент разкри какво е отношението на Комисията за лечение в чужбина
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Комисия за лечение чужбина действа по свое усмотрение, без да спазва каквито и да било срокове, в абсолютно нарушение на Наредбата, която също трябва да бъде променена, защото има страшно много неточности, нередности и процедури, които водят до забавяне на разглеждането на заявленията." Това заяви Христина Хрисимова, съпруга на пациент, нуждаещ се от трансплантация на бял дроб, който за съжаление не дочаква операцията.

По думите на Хрисимова "членовете на Комисията за лечение в чужбина не търпят никакви санкции и си позволяват да не спазват срокове. Става въпрос за месеци, които понякога са фатални за хората."

Все пак договорът на България с "Евротрансплант" е прекратен

Договорът на България с "Евротрансплант" е прекратен, но ще бъде подновен до 2-3 седмици. Това съобщи директорът на Изпълнителната аген...

Пред Нова телевизия тя разкри, че комуникацията е безобразна.

"По времето на предходното правителство, зам.-министърът Ваньо Шарков изпрати 2 писма до болницата във Виена (бел. ред. - там, където се приемат пациенти за трансплантация на бял дроб и където сега българската държава не може да прати пациент) в края на 2016 г. Те бяха с изключително ултимативен тон, нагъл, неетичен, неморален, в които поставиха нещата по следния начин - или ще ни предоставят информация в сроковете, в които искаме, и по начина, по който ние искаме, или ние няма да изплатим капарото за двамата пациенти, за които тогава ставаше въпрос – съпругът ми и Виктор, но също така няма и да разглеждаме бъдещи случаи на белодробна трансплантация. За мен това е причината, поради която болницата във Виена отказва да приема български пациенти. Трябва много да се извиняват и да променят тона", обясни Хрисимова пред Нова телевизия.

По думите ѝ има заявления, разглеждани 7 месеца след подаването им. "Докладите, не само че като информация не са пълни - липсва история на заболяването и информация за състоянието на пациента към момента, но те не се подават и в срок", обясни още Христина Хрисимова.

В отговор на въпрос какво очаква от Министерство на здравеопазването, Хрисимова заяви: "Проверката се отнася за година и половина. Разгледани са 25 заявления за трансплантации. В 24 случая има между 5 и 7 констатации за сериозни нарушени. Единствено в разгледаното заявление на съпруга ми има една-единствена констатация, която не касае Комисия за лечение на чужбина. Днес аз твърдя, че поетият ангажимент от МЗ и д-р Бойко Пенков не беше спазен. Той пое ангажимента през месец януари, че на Комисията за лечение в чужбина ще бъде проверена дейността и конкретно ще бъде проверен случаят на съпруга ми. Над седем страници няма нито една констатация, която ясно да покаже дали заявлението на съпруга ми е било разгледано в срок или не! Днес аз искам да попитам г-н Пенков защо не спази това обещание? Защо нарича това проверка, защото това е фактология, дати и данни, а не проверка? Проверката означава констатации за нарушения. И искам да попитам кога МЗ ще ми предостави проверката?"

Болни от пулмонална хипертония нямат шанс за трансплантация?

На 29 май от 09:00 часа пред Министерството на здравеопазването ще се състои протест на "Асоциация Пулмонална Хипертония" (АПХ) и Нацио...

Припомняме, че на 29 май се проведе протест на хора, болни от пулмонална хипертония заради невъзможността им да бъдат трансплантирани в чужбина. Оказа се, че договорът на страната ни с "Евротранслпант" е прекъснат. От МЗ обявиха, че до 2-3 седмици той ще бъде подновен.

Според Тодор Мангъров от Асоциация "Пулмонална хипертония" проблемът не е само в договора, но и в това, че чуждестранните клиники не желаят да приемат български пациенти заради забавени или липсващи плащания. 

Освен това проблемът е и в посттрансплантационния възстановителен период: "Един бял дроб се трансплантира много по-лесно в сравнение с други органи, но една година след приключването на операцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме необходимия капацитет за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на големите болници, ще възразят категорично. Но е факт, че не се прави добра рехабилитация и нивото ни е такова, че първият пациент, на който направят подобна трансплантация - ще го убият. Има един неуспешен опит преди години", обясни Мангъров за Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com