Болни от пулмонална хипертония нямат шанс за трансплантация?

2894
Болни от пулмонална хипертония нямат шанс за трансплантация?
Снимка: БГНЕС

На 29 май от 09:00 часа пред Министерството на здравеопазването ще се състои протест на "Асоциация Пулмонална Хипертония" (АПХ) и Национален алианс на хора с редки болести. Според представителите на организациите министерството унижава нуждаещите се от трансплантация на бял дроб. Протестът ще е под надслов "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България".

120 души в България страдат от белодробна хипертония, а 16 от тях се нуждаят от трансплантация. От началото на годината двама души са починали без да дочакат животоспасяващата операция.

Протест на "здравните емигранти" - на 28 май

Социален протест срещу политиката на Министерството на здравеопазването ще се проведе във вторник в 10ч. Според   организаторите о...

"Многократно писахме писма до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по траснплантации - защо нямаме възможност да отидем в чужбина за трансплантация. Отговарят ни, че са си свършили работата перфектно, но от година и половина няма нито един български пациент с трансплантация. И ние трябва да емигрираме." Това каза за Actualno.com Тодор Мангъров - председател на "Асоциация пулмонална хипертония".

По думите му до миналата година нуждаещите се пациенти са отивали в Австрия, съгласно споразумение с "Евротрансплант" – обединение на няколко държави с обмен на органи и пациенти за трансплантация. Според Мангъров по информация специалистите от университетската болница във Виена споразумението на "Евротрансплант" с България е изтекло през 2017 година.

"Виждал съм отказ за разглеждане на документи на български пациент, защото държавата ни не е член на "Евротрансплант". По този начин няма валиден договор, по който да се извършат трансплантации. От министерство на здравеопазването обаче твърдят, че такъв договор има и че той е безсрочен."

Справка показва, че България е подписала споразумение с "Евротрансплант" през 2013 година.

Д-р Атанасов: Болничната помощ върви към катастрофа

Системата на болничната помощ в България върви към пълна катастрофа с ускоряващи се темпове. Необходими са сериозни трансформации в мод...

На въпрос дали трансплантациите не могат да се правят у нас Мангъров отговори, че са необходими още няколко години, за да се достигне необходимото ниво.

"Проблемът е в пост трансплантационния възстановителен период. Един бял дроб се транплантира много по-лесно в сравнение с други органи, но една година след приключването на операцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме необходимия капацитет за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на големите болници, ще възразят категорично. Но е факт, че не се прави добра рехабилитация и нивото ни е такова, че първият пациент, на който направят подобна трансплантация - ще го убият. Има един неуспешен опит преди години", уточни още Тодор Мангъров.

"Друга истина е, че западните клиники не искат българските пациенти, защото са се напатили от лоша комуникация със здравните ни власти и и забавени или липсващи плащания. В Англия, като чуят български пациент, директно затварят вратата", допълни още той.

По думите му на предстоящия протест ще бъдат раздадени еднопосочни билети, защото "единственият начин за спасението на болните е те да емигрират."

Без експертиза болници ще приемат пациенти с белодробони заболявания

Специализирани болници ще приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания без експертно решение. Това заявява здравният министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване