Затягат контрола върху мерките, свързани с COVID-19

8096
Затягат контрола върху мерките, свързани с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19. Числата, които наблюдаваме, показват покачване на заболелите. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Здравният министър подчерта, че не всички спазват мерките такива, каквито са разписани: носене на маски назакрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция и разбира се, дисциплина, каза Ангелов.

Ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, на които има събиране на големи групи от хора, и обществени места, където трябва да се спазват мерките: търговски обекти, молове, дискотеки, нощни клубове и т.н., подчерта Ангелов.

Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, добави Ангелов.

Имаме 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация; 6% e заетостта за лицата с дихателна реанимация. Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво е 7307, съобщи Ангелов. 

Как са свързани коронавирусът и шизофренията?

Коронавирусната инфекция от нов тип води до смърт на невроните в мозъчната кора, не само при пациенти с тежки заболявания, но и при тез...

За последното денонощие имаме 25 медицински служители с положителна проба на коронавирус. До момента имаме 1440 положителни случая на медицински служители. От вчера 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов.

Избягвайте пътувания в Търговище и Благоевград, ако не е нещо наложително. Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области“, допълни Ангелов.

От своя страна министърът на образованието подчерта, че увеличените стойности на заболеваемост се отразяват и на системата на образованието. Пет на хиляда не учат, каза Вълчев. Той призова всички да бъдат по-отговорни в системата на образованието. Министърът обясни, че ако всички мерки се спазват, има шанс учебната година на 97-98% да бъде присъствена. Министър Вълчев посочи, че ще се препоръча на училищата да ограничат незадължителните дейности присъствено и които от тях могат, да се провеждат в електронна среда.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване