Царе от бронзовата епоха търгували с градове

6423
Царе от бронзовата епоха търгували с градове
Снимка: Fkitselis / CC BY-SA 3.0

Турски археолози откриха уникална табличка с акадски надпис, който говори за необичайна икономическа ситуация, развила се преди почти четири хиляди години.

Земетресението от 6 февруари 2023 г. с епицентър в Кахраманмараш (Югоизточна Турция) не само се превърна в трагедия за много хора, но и засегна древните надгробни могили. Става дума за могилата Тел Атчана близо до град Антакия, където някога се е намирал един от най-важните градове от средната бронзова епоха – Алалах.

Според съвременните представи Алалах е основан през II хилядолетие пр.н.е. и първоначално е бил столица на царството Мукиш. Мукиш не е бил напълно независима държава – той е бил във васални отношения с аморейското царство Ямхад. Първите дворци в града са построени около 2000 г. пр.н.е.

Откриха мистериозен православен параклис в Истанбул

Постепенно Алалах се превръща в един от двата центъра на империята Ямхад (вторият е Халеб – съвременен Алепо). През първата половина на XVIII век пр.н.е. владетелят на Ямхад, Аба-Ел I предава властта над Алалах на брат си Ярим-Лим.

Знаем много малко за Ярим-Лим. Първоначално дори смятали, че той е син, а не брат на Аба-Ел I: това следвало от надписа върху табличка, намерена в Алалах. Но по-късно, според резултатите от разкопки в Алепо, изследователите стигнали до извода, че тези двама владетели са били братя, а Ярим-Лим е наречен „син“ на Аба-Ал, за да посочи връзката между сюзерен и васал.

Учените предполагат, че след смъртта на Аба-Ел през 1720 г. пр.н.е. Ярим-Лим от Алалах става владетел на целия Ямхад под името Ярим-Лим II. Но досега имаше нищожно малко информация за живота му в Алалах.

Археолози от университета „Мустафа Кемал“ в Хатай (Турция), под ръководството на турското Министерство на културата и туризма, започнали реставрационни и консервационни работи на могилата Тел Атчана, където земетресението повредило някои части от стените на двореца.

При анализа на фрагментите от стените те открили глинена табличка с акадско клинописно писмо. Трябва да се отбележи, че акадското писмо е било широко разпространено в Близкия изток по това време и цялата делова и дипломатическа кореспонденция се извършвала с негова помощ.

Предварителното дешифриране на акадския надпис показало, че табличката съдържа договор за продажбата на град. Купувачът бил Ярим-Лим, владетелят на Алалах, а продавачът – управителят на град, чието име не било срещано преди в древни източници. Табличката съдържа имената на страните, предмета на договарянето, както и свидетелите по сделката.

Възрастта на находката е предварително определена на 3800 години. Ръководителят на разкопките подчертал, че тя е много добре запазена, недокосната нито от хора, нито от природни явления.

Това е важно свидетелство за живота на района през средната бронзова епоха. По-рано вече са откривани образци от клинописно писмо, в които според някои изследователи става дума за продажба и покупка на цял град. Но състоянието на носителите на тези надписи оставя много да се желае.

Затова някои учени били на мнение, че не става въпрос за покупко-продажба, а за дарение. Например един цар в пристъп на гняв разрушил нечий град, но след това сключил мир с неговия владетел и подарил друг като знак на приятелство.

Изследователи дешифрираха енигматичната древна кушанска писменост

Според привържениците на тази хипотеза търговията с градове предполага, че икономиката на страната, първо, е достатъчно голяма и има много свободни средства, и второ, че цялата икономическа мощ е концентрирана в едни ръце. Досега няма твърди доказателства за подобно състояние на нещата от този период.

Но турските археолози смятат, че акадският надпис на новооткритата плоча е дешифриран съвсем недвусмислено: става дума именно за закупуването на друг град от Ярим-Лим. И свидетели на сделката най-вероятно са били видни хора на Алалах.

„Тази находка е изключително уникален образец за дешифриране на икономическата структура от този период, взаимоотношенията между градовете, икономическите и политическите модели“, казва ръководителят на разкопките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com