Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

20 юни 2024, 01:10 часа • 1460 прочитания

Все повече малки деца - под петгодишна възраст, боледуват от диабет. Това сочат данните на неправителствената организация за помощ на деца с диабет Child Diabetes Fund, цитирани от АФП.

Още: Диабет тип 2 при деца - важно е да знаете тези неща

Според доклада на организацията случаите на диабет тип 1 в Швеция са се увеличили през последните години и пандемията от COVID-19 би могла да бъде обяснение за това. Вирусните инфекции често предхождат диабет тип 1, се казва още в доклада на организацията, която свързва увеличението на случаите в Швеция с пандемията от коронавирус. Малките деца, заразени с вируса, са по-предразположени към развитието на диабет, ако майката не е боледувала от коронавирус преди раждането. Ако майката е боледувала или е била ваксинирана, рисковете са по-малки. При някои деца вирусът явно потиска развитието на антитела, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Още: Може ли да развиете диабет от ядене на сладко?

Дори преди началото на пандемията броят на случаите на диабет тип 1 е бил увеличен. През последните десетилетия се наблюдава бавна прогресия, която би могла да бъде свързани с други вируси, предизвикващи хрема. Връзката между случаите на диабет и COVID-19 може да изгуби силата си при постепенното придобиването на имунитет от човешката популация.

Още: 4 навика, които могат да причинят диабет - някои от тях ще ви изненадат

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес