Една и съща бактерия е виновна за "Черната смърт" и чумата на Юстиниан

87547
Една и съща бактерия е виновна за "Черната смърт" и чумата на Юстиниан

Щамът на един и същи микроб - Yersinia pestis е предизвикал чумата на Юстиниан през античността и т.нар."Черна смърт" в Европа през средновековието.

Списание Lancet Infectious Diseases пише за канадски генетици, които "възкресили" ДНК на причинителя на епидемията.

Женската интуиция – нищо повече от мит?

Хората изпитват предчувствия, предвиждат, макар и експертите да не могат да определят как точно се раждат умозаключенията. Предчувствие...

Все още не е ясно какво прави античната и средновековна версия на Yersinia pestis толкова смъртоносни. Авторите на статията планират да открият отговора на този въпрос в следващите си изследвания.

Няколко мащабни епидемии с подобни симптоми, които се описват като чума, са предизвикали смъртта на много хора.

Първата от тях е т.нар. чума на Юстиниан, избухнала във Византия и Средиземноморието в средата на VI век и предизвикала смърттa на повече от 100 милиона души.

Друг подобен епизод е била "Черната смърт" през Средновековието, която е отнела живота на около една трета от жителите на Европа (според други данни на половината) през средата на ХIV век.

Пътят към сърцето минава през стомаха...

Пътят към сърцето на мъжа минава през неговия стомах? Да, понякога точно по този начин се получава някоя жена да привърже мъж към себе ...

Неотдавна учени възстановиха генома на средновековния чумен бацил Yersinia pestis, но възбудителят на чумата на Юстиниан оставаше неизвестен. Тази празнина са попълнили Хендрик Пойнар от университета Макмастър в Хамилтън (Канада) и неговите колеги, извлекли фрагменти от генома на бактерията от зъбите на жертви на античната чума, погребани на територията на Бавария преди около 1500 години.

Като е използвала най-новите методи на палеогенетиката, групата на Пойнар е възстановила пълния геном на тази бактерия и го е сравнила с ДНК на средновековния чумен бацил и съвременните щамове на Yersinia pestis. Оказало се, че чумата на Юстиниан е била предизвикана също от Yersinia pestis, но тази версия на бактерията е измряла.

Въпреки мненията на много други епидемиолози, античната Yersinia pestis не се е зародила в Африка, където византийски хроники описват първите епидемии от чума, а в Китай. Същото е положението и със средновековния й "събрат". Според Пойнар и неговите колеги, съдбата на "Черната смърт" е била друга - тя не е измряла, както твърдят много генетици, а се е "върнала" обратно в Китай заедно с бълхите и мишките. Там е предизвикала епидемията от 1855 година.

Източник: БТА

В защита на мързела

Според екзистенциалния психотерапевт Африд Ленгле мързелът съвсем не е нещо лошо и дори не трябва да му се противопоставяме. Ето как се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com