X
 
 

Хората по-трудно различават лицата на представители на други етноси

1303 0
photo of Хората по-трудно различават лицата на представители на други етноси
Снимка: iStock/Guliver
Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етнически групи и раси? Американските учени анализираха сканирани изображения на мозъка на участници в експеримент и направиха неочаквано откритие, съобщава германското списание Der Spiegel, цитирано от БГНЕС.

"Изследователите от екипа на Дженифър Еберхард от Станфордския университет в Калифорния са изследвали мозъците на 20 млади доброволци от бялата раса. В три различни експеримента, участниците разглеждали снимки и оценявали как изглеждат заснетите лица", съобщава журналистката Джулия Мерло.

Сан Франциско върви към забрана на лицевото разпознаване

Законодателите в Сан Франциско гласуваха за забрана на използването на технологията за лицево разпознаване. Това е първият мерикански г...

"Резултатът - във всичките три експеримента белите участници са оценили лицата на чернокожите като по-сходни помежду им", пишат изследователите в научното списание "Практики" на Националната академия на науките на САЩ. При разглеждане на снимки на хора с различни цветове на кожата скенерите са показали, че мозъците на включените в експеримента са работили по-бавно и са били по-малко активни като цяло, се казва в статията.

Изследователите стигнаха до заключението, че невроните в мозъка са много по-чувствителни към разликите в лицата на хората от собствената им етническа група (...) Те предполагат, че причината е, че имаме повече контакти с членовете на нашата етническа група и мозъкът има по-силно визуално преживяване. Възможно е контактът с други етнически групи в детството да доведе до това, че невроните след това стават податливи и на разликите между тях, пишат авторите на изследването.

Изследователите подчертават негативните ефекти от невъзможността да се различават лицата на другите раси. "Например, това може да допринесе за развитието на расистки предразсъдъци. Риск има и в това, че хората могат по невнимание да дадат фалшиви показания", обобщава Der Spiegel.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално