Изживейте Метавселената в центъра на столицата

1806
Изживейте Метавселената в центъра на столицата
Снимка: София VR Фест

До момента съществуват повече от 60 световни фестивала изцяло фокусирани или имащи секция за VR/XR/360 изкуство и кино в програмите си. Новите медии навлизат все повече в нашето ежедневие, а кинематографисти от цял свят припознават VR инструментите като нов език за изразяване на техните идеи. Фестивали като VR DAYS, Sundance, Berlinale, Laval Virtual, Tribeca, XR Europe, Cannes, Biennale di Venezia, IDFA и много други не само имат секция за VR, но организират уъркшопи, конференции и дискусии по темата. В България за пръв път имаме фестивал посветен изцяло на виртуалната реалност - София VR Фест, който ще има трето издание този уикенд. Първите две издания се проведоха в НДК в партньорство с Киномания. Организаторите винаги се стремят да надскочат себе си и този път партньори на фестивала са Resonator - мултифункционално пространство и единствен по рода си R&D център. Всички издания на фестивала са подкрепени и на национално ниво от “Национален Фонд Култура”.

В това издание капацитетът е увеличен тройно и ще ползва пространството на Resonator Центърът за споделени иновации предлага достъп на абонаментен принцип до различни лаборатории, оборудвани с висок клас технологии в дисциплини като електроника, XR, 3D принтиране, звуково инженерство, STEM класна стая и др., както и до обучения, свързани с тях. Resonator е разположен на площ от близо 800 кв.м. в бившата тютюнева фабрика до Руски паметник в столицата.

Всеки зрител има възможност в рамките на 45 минути да опита от всички селектирани произведения. Местата са ограничени и за двата дни на фестивала само 270 човека ще могат да си закупят билети и да се насладят на преживяването.

Този път фестивалът ще е разделен на три секции, от които зрителят ще може да избере интерактивно своят сюжет на запознаване със съдържанието. Той ще може да премине през зоната за “Филми”, където да се запознае с триизмерни 360 филми от български и международни автори. Това е най-ниската степен на потапяне във виртуалната реалност и е много подходяща за хора, които за първи път се запознават с тази технология. Зрителите ще имат възможност да се запознаят анимационни, документални и игрални филми.

Втората зона е т. нар. “Потапящи преживявания” които са свързани с физическо разхождане и опознаване на пространството. Тук отново артистите са използвали средствата на игралния, анимационния или дори документалния разказ, но зрителя има мако повече контрол върху това физически от къде би искал да види произведението. Например - би могъл да се приближи до прозореца на сградата и да погледне надолу или да е по-далеч от страшен персонаж в историята.

Третата зона е “Виско интерактивни преживявания” където с подкерапа на Резонатор, имаме достъп до симулатори, игри и преживявания, в които зрителят е активен участник и може да променя хода на събитията.

В зависимост от опита си - всеки зрител ще може сам да определи кое му е по-интересно и как ще премине през всяка една от зоните. За тези, които гледат за първи път препоръчваме да започнат с филми, които можем да кажем, че са най-близкото до сега познатите ни 2 D изображения и постепенно да стигне до високо интерактивните зони, в които не само, че физически се движи в пространството, но и сам управлява действието. Във всичко това зрителите няма да са сами - екипът на фестивала и доброволци ще съдействат на зрителите за да се потопят напълно в преживяването.

Идеята на фестивала е освен зрителите да могат да гледат различни по вид преживявания посредством очила за виртуална реалност, но и в кафе зоната да могат да споделят своите  преживявания.

Гмурнете се в света на виртуалното

Мечтали ли сте да се разходите на луната? Или да участвате на исторически фестивал по улиците на Верона? А зане да не управлявате самол...

Възрастта подходяща за зрителите е всички над 16 години. За родителите с деца, организаторите са предвидили специална зона, в която има съдържание за всеки малчуган. За целта е необходимо родителите да се свържат с организаторите предварително и да запазят места за себе си и децата.

За любителите на виртуална реалност, които искат да разберат повече има организирани безплатни лекции и срещи под наслова “Алтернативни реалности”. Всяка вечер от фестивала ще съдържа различни теми. Съботната вечер ще бъде посветена на креативната част, докато втората вечер ще бъде по-фокусирана в бизнес частта. В събота всеки записал се ще може да чуе повече за UI - потребителски интерфейс и UX - потребителско преживяване в приложения и експириънси за виртуална реалност от Михайл Николич, който ще говори за своято опит и знания от първа ръка и може да отговори на въпросите, свързани с това как зрителят/потребителят да може най-лесно да се ориентира в пространството и преживяването му да бъде по-лесно и качествено насочено. След това от Програма “Creative Europe” - Десислава Панчева, ръководител на Офис Култура на Creative Europe Desk - България и Васил Николов, координатор Офис МЕДИА на Creative Europe Desk - ще представят параметрите на програмата и приоритетите за 2022-а година - така всеки, който има въпроси ще може да ги зададе на живо. 

Финала на съботната вечер ще бъде с “Потапящото изкуство – мотор за идеи” - където основен панелист ще бъде Рафаела Рафаелова - художник и специалист VR артист и преподавател в НХА. Занимава се пространствено изобразително изкуство от 2018 година. С нея ще обсъдим логиката и развитието на изкуството във виртуална реалност днес. Зрителите ще могат да разгледат нейни творби и да обсъдят подхода и логиката на творчеството в потапяща среда.

Неделната вечер е посветена на разговори и срещи свързани с бизнес частта на виртуалната реалност, където първата среща ще бъде “Бизнес приложения на виртуалната и смесена реалност” с един от панелистите Никола Тотухов. С него ще обсъдим cross-platform и cross-tech решения за бизнеса.

София VR Фест ще завърши с разговор на тема “Metaverse тук и сега”, където всички участници, ще могат да вземат участие и споделят своя опит и мнение за настъпващото влияние на понятието “Метавселена”. Един от поканените панелисти е Антон Пулийски, от ETIC - Emerging Technologies Integration Cluster който е специалист по киберсигурност. С него ще обсъдим въпросите за сигурността и защитата на лични данни в настоящата технологична среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com