Жертви за богинята Изида са открити в Помпей

6849
Жертви за богинята Изида са открити в Помпей
Снимка: Directmedia / Public Domain

Италиански учени са изследвали останки от животни и фрагменти от черупки от кокоши яйца, открити в Помпей по време на разкопки, които се провеждат до храма на богинята Изида. Преобладаващата част от находките са кости на птици, сред които доминират пилета. Очевидно останките от животни са жертвоприношения за богинята Изида, предадени на огъня. Това става ясно от статия, публикувана в International Journal of Osteoarchaeology.

Една от най-известните богини на древността е Изида (Асет) – въплъщение на египетския идеал за женственост и майчинство. Египтяните я почитали като сестра и съпруга на Озирис, а също и като майка на бог Хор (Хорус). През IV век пр.н.е., тоест с настъпването на епохата на елинизма, култът към Изида започва да се разпространява в цялото Средиземноморие, а след това, заедно с римляните, още по-далеч. Например през 1912 г. в Британия са открити доказателства за почитането на тази богиня – тогава археолозите откриват римска кана в Лондон с надпис Londini ad fanum Isidis.

Археолози откриха следи от неизвестен поход на римляните благодарение на Google Earth

Един от най-добре запазените храмове, посветени на Изида, се намира в Помпей. Според изследователите храмът на Изида в този град първоначално е бил построен в края на II век пр.н.е., но по време на земетресение, случило се през 62 г. от н.е., той е бил разрушен. Преди гибелта на Помпей през 79 г. храмът е възстановен, като това е направено със средства, дарени от шестгодишно дете. Тази сграда е видяна отново благодарение на разкопки, извършени през 1764 – 1766 г.

През 2017 г. археолозите разкопали три траншеи в близост до храма на Изида в Помпей и в една от тях открили останките от екседра, вместо която след разрушителното земетресение от 62 година е построена едикула. Тук изследователите открили керамика, растителни и животински останки, които очевидно са свързани с ритуална практика, посветена на Изида.

Киара Асунта Корбино от Археологическия парк Помпей и нейните колеги решили да изучат останките от фауната, намерени близо до храма на Изида. Общо били открити 215 кости и зъби, както и 25 фрагмента от черупки от яйца. Идентифицирани са 69 находки на ниво вид или род. От 146 неопределени останки повечето са кости на птици и само три находки са останки от бозайници.

От какво е построен Помпей?

Колекцията от определими останки включва два фрагмента от зъби на прасе (Sus scrofa), както и два фрагмента от черупки на донакс (Donax trunculus). Всички останали находки са останки от птици: кокошки (Gallus domesticus), гургулици (Streptopelia turtur), гъски (Anser), скални гълъби (Columba livia или C. oenas). Кокошките били най-разпространени в изследваната колекция и това е единственият вид, за който е сигурно, че останките са от домашни птици. Въпреки това е възможно гълъбите също да са били опитомени.

По оценка на изследователите колекцията от находки от Помпей включва костите на най-малко осем пилета, докато останалите птици, изглежда, са представени само от една възрастна особа. Върху 74 кости, 40 от които са идентифицирани на ниво вид или род, учените са забелязали следи от въздействие на огън. Освен това характерът на тези следи показва, че поне част от костите са попаднали в огъня от борови шишарки, още когато са били покрити с месо.

За да определят на кои птици принадлежат останките от яйца, намерени в храма на Изида, изследователите се обърнали към методите на палеопротеомиката. Използвайки масспектрометрична пептидна дактилоскопия, те установили, че фрагментите от черупки са останки от кокоши яйца.

Необичайна находка направиха археолози в Помпей (ВИДЕО)

Според изследователите направените находки представляват жертвоприношения за богинята Изида. Събраната колекция потвърждава, че кокошките са били широко използвани в подобни практики. Освен това учените отбелязват, че вероятно не е съвпадение, че сред находките присъстват кости от гъски, гълъби/клинтухи и гургулици. Първите, изглежда, са свързани с култа към самата Изида. Докато вторите и третите може да са използвани като дарове поради тяхното символично значение – тези птици били свързани с чувство на привързаност и също с женски божества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com