От какво е построен Помпей?

14673
От какво е построен Помпей?
Снимка: Pixabay

От какво е построен древен Помпей? Оказва се, че древните римляни са били опитни инженери, изпреварили времето си с въвеждането на технологии като подово отопление, изграждане на акведукти и използване на бетон като строителен материал. Те били майстори и на рециклирането на отпадъчни материали или това твърди последното проучване на навиците и живота в погребаният под вулканична пепел град.  защото учени, изучаващи древния град. За откритието има информира The Guarduan.

Учените, открили, че пред градските стени, на погребаният от вулкана Везувий град през 79 г. сл. Хр.,  имало големи купчини боклук, които изглеждали като изхвърлени. Новата им теория обаче е, че градските стени тогава са били място, където се е съхранявал сортиран отпадъчен материал за по-нататъшна употреба.

Учени разкриха ужасната смърт на жителите на Помпей

Италиански учени-археолози са изследвали останките на загиналите в резултат от изригването на вулкана Везувий през 79-та година от нова...

Американската професорка Алисън Емерсън, член на изследователски екип, работещ в Помпей, твърди, че боклукът е натрупан около почти всички външни северни стени и на няколко други места. Част от купчините достигали височина няколко метра. Съдържали парчета керамика и гипсова мазилка, които можели да се използват отново като строителен материал.

Първоначално се смятало, че могилите са се образували по време на земетресение, ударило града около 17 години преди изригването на вулкана, обяснява Емерсън. Повечето от тях са премахнати в средата на ХХ век, но някои все още съществуват.

С помощта на научен анализ вече е възможно да се проследи движението на част от отпадъците от градските сгради до крайградските депа и обратно в града, където този материал е използван при строителството на сгради, например за подове.

Заедно с колегите си археолози Стивън Елис и Кевин Дикус, проф. Емерсън изследва как е построен древният град.

„Разбрахме, че част от Помпей е построена от отпадъци. Куполите пред външните стени не са били материалът, от който са искали да се отърват. Изнасян е зад стените, но е бил събиран и сортиран, а след това продаван за по-нататъшна употреба“, твърди Емерсън, цитиран от 24 часа.

Древният град Помпей бележи рекорд за посещаемост

Известният археологически комплекс Помпей, близо до Неапол счупи рекорда по брой посетители. Само за изминалата година градът е бил пос...

Помпей е бил град с елегантни вили, красиви обществени сгради, площади, магазини, ханове, бардаци и спа. Имало е и амфитеатър за провеждане на гладиаторски игри, който можеше да побере до 20 000 зрители.

Най-малко 2 000 души са загинали, когато градът е бил обвит във вулканична пепел от Везувий.

През 1748 г. група изследователи откриват почти перфектно запазен град под втвърдено одеяло от пепел и пемза. По-късно археолозите дори откриват и добре запазен хляб.

Емерсън и нейните колеги използват проби от почвата, за да наблюдават движението на отпадъчните материали в града. "Почвата, която копахме, варира в зависимост от това къде първоначално са оставяни отпадъците", обясни тя. „Отпадъците, изхвърляни на места като тоалетни или септични ями, оставят по-богата, органична почва. А отпадъците, които се натрупват по улиците или извън града с течение на времето, оставят по-пясъчна почва“, обяснява Емерсън.

„Тази разлика ни позволява да разберем дали отпадъците са били образувани там, където сме ги намерили, или са били внесени от друго място за повторна употреба или рециклиране“, казва Емерсън. Според нея някои стени съдържат парчета от рециклиран материал - счупени плочки или амфори, парчета хоросан и мазилка. "Почти всички тези стени са покрити със слой гипсова мазилка, който покрива сместа от материали отдолу", добавя тя.

Помпей ще се роди за втори път

Археологическият обект Помпей – погребаният в резултат на вулканично изригване през 79 г. след Христа античен град - ще се роди з...

"Преди се предполагаше, че всички тези отпадъци, трупани извън града след земетресението, са  били извадени от града, за да не пречат на ежедневието", заявява Емерсън. „Но докато работех в Помпей, видях, че градът прераства в развити предградия зад стените. Следователно няма логика те да са били използвани като сметища“, добавя тя.

„Обикновено не ни интересува какво се случва с нашия боклук, особено когато той изчезне. Оказва се, че жителите на Помпей са живели много по-близо до боклука си, отколкото ние, съвременниците намираме за приемливо. Приоритетите им са били коренно различни от нашите днес. И те са събиране, сортиране и рециклиране на отпадъци", е заключението на Емерсън.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com