Как става заразяването с коронавирус в самолет

14873
Как става заразяването с коронавирус в самолет
Снимка: iStock

Видео показва как точно кашлицата в самолет може да прокара коронавирус през цялата кабина. Ако някой в ​​самолета е заразен, не само тези, които седят наблизо, но и всички пътници могат да се разболеят, информира "The Sun". Видеото показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство.

10-те души, седнали най-близо до заразения, са най-застрашени поради близостта си. Но някои микроби могат да достигнат до всички в самолета, предупредиха учените. Симулацията се основава на вируси, които се задържат във въздуха. Изследователите все още не са сигурни дали SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Covid-19, отговаря на тази категория.

Пасажер отвори аварийния изход преди кацане на самолет в САЩ

Пътник на авиокомпанията Frontier Airlines самоволно отворил спасителния изход на самолета след приземяването на летище „Роналд Р...

Идеята на симулацията за проучване на предаването на инфекциозни заболявания в самолети е да се помогне за информиране и въвеждане на оптимални и безопасни вентилационни системи. Водещият изследовател Цингян Чен и колегите му пишат: „Инфекциозните заболявания, като тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и птичият грип, могат да причинят значителни социални и икономически смущения. Моделът се основаваше на предположението, че вирусът на SARS от 2003 г. е въздушно заболяване. Това означава, че микробите от човек, който диша, киха или кашля, могат да се задържат във въздуха и да пътуват, защото капчиците са с много малки размери“.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че COVID-19 се предава главно чрез капчици, които са с много по-големи размери. Те изминават кратки разстояния, преди да попаднат на пода, поради което социалното дистанциране спира разпространението. Но климатик, като тези в самолетите, би могъл да спомогне за задвижване на вирус в стаята, особено в затворени пространства без прозорци.

Доклад в дневника на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 02.04.20 г. разгледа група от случаи в Гуанджоу, Китай, които може би са се разпространили именно чрез климатик. 10 души от 3 семейства са били диагностицирани с вируса след хранене в същия ресторант. Според проучвания, капките от кашлица и кихане не могат да обяснят разпространението на вируса. Изследователят Джианюн Лу и колегите му стигнаха до заключението, че „предаването на капчици е подтикнато от климатизирана вентилация. Ключовият фактор за инфекцията е посоката на въздушния поток“.

Заради технически проблем: Пътнически самолет за София се върна на летището в Москва

Пътнически самолет, излетял от Москва за София, се е върнал обратно на летище „Шерметиево“, предаде ТАСС. Причина за това е...

Друго проучване, публикувано на 23.04.20 г., разглежда "тревожното" разпространение на коронавирус в офис. Изследователи в Сеул, Южна Корея откриха, че 43 на 100 от хората там могат да се разболеят, ако има дори само един заразен човек, който работи на същия етаж. Резултатите от проучванията не са окончателни, подчертава изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно