Колко различни и ефективни са Омикрон ваксините: Въпроси и отговори

2850
Колко различни и ефективни са Омикрон ваксините: Въпроси и отговори
Снимка: Getty images

Да, одобрената в САЩ бустерна ваксина срещу вариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 е приета на база данни от проучвания само при животни. Това пише авторитетното списание Science в специален материал.

Одобрението на адаптираната ваксина срещу Омикрон в САЩ е за спешна употреба. За да бъде получено пълно одобрение, ще трябва да се изчакат резултатите от проучванията при хора, които ще текат в следващите месеци. Дотогава обаче на практика всеки в САЩ ще може да се ваксинира с адаптираната ваксина, като одобрение за спешна употреба има за препаратите на Pfizer и Moderna.

Новите подварианти на Омикрон тревожат специалистите

В държавите от Западна Европа наскоро беше регистрирано най-високото дневно увеличение на случаите на COVID-19 от месеци насам, което в...

Защо тогава изобщо има одобрение? Идеята е, че промяната във ваксините е много малка и се действа на принципа на грипните ваксини. Те се променят всяка година според изчисления кой или кои грипни щамове ще са доминиращи през съответния сезон и не минават широки изпитания върху хора. Но сега има въпроси от научната общност, защото за одобрените в САЩ ваксини няма публикувани данни дори от тестовете върху животни – има единствено предварителни данни от тестове върху 8 мишки, представени от Pfizer пред американските здравни власти в началото на юни. Оттогава публично други данни не са давани.

За разлика от САЩ, във Великобритания беше одобрена адаптирана ваксина, минала изпитания при хора. Само че тя е срещу "оригиналния Омикрон" т.е. BA.1, който на практика вече изчезна. Същото е положението и за ЕС.

Всички одобрени засега адаптирани ваксини са бивалентни – т.е. те осигуряват защита както срещу съответния вариант на Омикрон (BA.1, BA.4 и BA.5), така и срещу оригиналния щам на SARS-CoV-2 т.е. уханския. Защо, след като уханският отдавна изчезна? Коментарите както в Science, така и в материал на Nature са в посока, че следващият вариант на Ковид може да е по-близо като характеристики до оригиналния вирус.

Дали бивалентната ваксина е по-добра от моновалентната? Сигурни данни няма, но вече има чернова на изследване, което сочи, че няма разлика при какъвто и да е бустер – независимо дали с моновалентна ваксина (т.е. сега съществуващата и одобрена преди почти две години или евентуално разработена само срещу друг конкретен ковид вариант) или с бивалента. Според все още нерецензираното проучване, средно с 11 пъти се вдигат антителата срещу всички варианти на вируса, ако бъде приложен бустер на оригиналната ваксина. Ако бъде приложена бивалентната ваксина, увеличението спрямо бустер с оригинална ваксина е само 1,5 пъти.

В случая обаче следва да се подчертае - много зависи дали имаш вече някакъв имунитет и колко силен. Ако на хуморално ниво (т.е. антитела) има значително понижение на имунитета, то бустер с ваксина, разработена срещу специфичен вариант на Ковид, ще подсили имунитета много срещу въпросния вариант.

Българският представител в ЕМА: Ваксините само срещу Омикрон не са толкова ефективни за други варианти

Ваксините само срещу Омикрон не показват същата ефективност срещу минали варианти и възможни бъдещи варианти както сегашните ковид вакс...

Важно е да се уточни – всички нови одобрени ваксини са тествани предимно за имунен отговор т.е. дали организмът произвежда антитела. Доколко повече се предотвратява тежко протичане на болестта (т.е. хоспитализация) и смърт предстои да покаже практиката. Идеята е, че като все пак има по-голям брой антитела, би трябвало да сме по-защитени във всеки аспект – но практиката трябва да го потвърди. Засега изчисленията например от все още нерецензираното проучване, цитирано в предишния параграф с активен линк, сочат че при масова употреба на адаптирана за Омикрон ваксина като бустер ще има намаление с 8 хоспитализации на 1000 души спрямо бустерна кампания с оригиналните ваксини.

Имаме ли нужда от бустери? Според д-р Пол Офит, специалист по ваксини в Детската болница на Филаделфия и един от само двамата членове на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), които гласуваха против разработването на специфични ваксини срещу Омикрон, нямаме такава нужда. Д-р Офит не оспорва ползите на новите ваксини, но смята, че те не са толкова големи, че да си заслужават вложените в разработката им средства. И причината е, че според д-р Офит няма как с които да е ваксини до момента да се спре ефективно заразяването с Ковид. Ковид има прекалено кратък инкубационен период и организмът не може да изработи антитела преди да се стигне до симптоматичната фаза на болестта – т.е., сблъскалият се с вируса трябва вече да има висок титър на антитела, за да има реалистичен шанс организмът му да спре вируса. Затова и ваксините срещу шарка работят – там инкубационният период на болестта е поне 2 седмици и има време организмът да изработи и задейства антитела преди самият вирус да предизвика симптоми.

Дори и така обаче натежава експертното мнение, че с нови ваксини се постига по-широк имунен отговор и това може да помогне срещу нови варианти на Ковид. Да, няма да "изтрием" вируса, но ще имаме по-добра защита.

Остава обаче още един голям въпрос - дали и кога ще има ваксина, която да атакува не само един белтък (протеин) на вируса? Сега ваксините са насочени срещу S-протеина, който е ключът на вируса да ни заразява. Но вирусът има още 3 белтъка - ако и те бъдат атакувани успешно, защитата срещу Ковид със сигурност ще е по-висока. Само че може ли да бъде технологично постигнато?

ОЩЕ: Одобрените в Европа ваксини срещу "Омикрон" не са достъпни за хора без нито една доза

Първи данни за Омикрон ваксината на Moderna - добра новина или лоша новина?

Вариантът Омикрон вероятно не изисква специална бустерна ваксина. Стандартна подсилваща доза има същото ниво на защита, каквото и специ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com