"Монах" от XVI век, погребан в двореца на Кортес в Мексико, се оказа жена

2914
"Монах" от XVI век, погребан в двореца на Кортес в Мексико, се оказа жена
Снимка: Elias Zamora / CC BY-SA 4.0

Учените са изследвали отново останки, съхранявани половин век в двореца на Кортес – резиденцията на завоевателя на Централна Америка, превърнала се в музей. Изследователите неочаквано за всички изяснили, че те принадлежат на жена от племето тлауика, погребана преди основаването на двореца. За откритието съобщават от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH).

Символ на властта

Скелетът бил намерен на територията на резиденцията на Ернан Кортес – испански конкистадор, който завладява Мексико и унищожава държавата на ацтеките. След като отвоюва земите от индианците, Кортес установява своята резиденция в град Куернавака. Мястото за двореца не е избрано случайно: преди това тук е имало здание, където ацтеките са събирали данък от покорените – тоест то е символизирало тяхната власт.

ОЩЕ: Какво е погубило ацтеките?

Разкопките са извършени преди повече от 50 години, а през последния половин век скелетът е бил изложен в музей, устроен в двореца, като останките на Хуан Лейва, испански свещеник, служил при съпругата на Кортес, маркиза Хуана Рамиирес де Ореляно де Сунига.

Този извод бил направен, тъй като тялото било открито на верандата на „старата къща“, където според писмените доказателства е бил погребан монах. Освен това изследователите го свързват с откритата точно там каса на врата от края на XVI век – тоест с последния етап от строителството на двореца.

Изящна жена

Но след земетресението на 19 септември 2017 г., което уврежда сградата, в музея започва реконструкция и учените решават да изследват отново останките. Съвременните изследователи първоначално намират за странно, че духовникът е погребан на необичайно място, както и самият тип погребение. Той лежал на една страна, със свити крака към гърдите, а гробното пространство беше запълнено или покрито с камъни.

„Това изглежда по-скоро като предиспанско погребение, което може да датира от периода на първия контакт с европейците или дори по-рано“, отбелязват от INAH.

По-подробен анализ на особеностите на погребението показал, че тялото сякаш „запечатва“ пространството на сградата, на мястото на което е построен дворецът на Кортес. Тази сграда била Тлатокаянкали – „къща, където се срещат потоци“ на езика науатъл. Тоест, както вече беше споменато, тук се събирал дан от населението, зависимо от ацтеките.

Следващият етап бил изследването на самото тяло.

„Това е била жена. Характеристиките на черепните кости показват изящна форма на главата. По същия начин тазът е явно женствен. Това контрастира с мнението, че това е монахът Хуан Лейва“, отбелязват от института.

ОЩЕ: Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико

Въз основа на степента на износване на зъбите и черепните шевове станало възможно да се установи и възрастта: приблизително от 30 до 40 години. Ръстът на жената е бил около 147 сантиметра. Няма следи от никакво заболяване, но има малък признак за умишлена промяна на формата на главата – и това също се свързва по-скоро с предиспанския период и позволява да се предположи, че жената вероятно е от племето тлауика.

Освен това учените са изяснили, че с това погребение са свързани още два гроба: на бебе и юноша. Но по-точни данни все още не се посочват.

На заглавната снимка: Фасадата на двореца на Кортес в Куернавака

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com