Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

5499
Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни
Снимка: iStock

72-годишен пациент е бил заразен с COVID 613 дни. В крайна сметка той е починал. Това е рекорд за най-дълго прекаран коронавирус.

Мъжът е заболял от COVID още през февруари 2022 г. Той е бил болен толкова дълго, защото имунната му система не можела да произведе достатъчно антитела. Мъжът е преживял 50 мутации на вируса преди да се стигне до фаталния край.

Още: Птичи грип при норки: Възможна ли е нова смъртоносна пандемия?

Според TIME неназованият пациент, който е имал заболяване на кръвта, не е успял да развие силен имунитет срещу вируса, след като е получил „множество ваксини срещу COVID, преди да се зарази с варианта Omicron през февруари 2022 г.“. Според доклад на изследователи от Центъра за експериментална и молекулярна медицина (CEMM) към Медицинския център на Амстердамския университет (Amsterdam UMC) в Холандия, публикуван на 18 април, мъжът е имал „най-дългия SARS-CoV-2 [COVID-19], регистриран досега. През това време неговата инфекция е довела „до силно мутирал нов вариант“, казват изследователите, като TIME съобщава, че е преминал през над 50 мутации.

Докато изследователите отбелязват в своя доклад, че "инфектираните пациенти могат да изчистят вируса в рамките на период от дни до седмици, имунокомпрометиран индивид като този пациент може да развие продължителна инфекция с упорита вирусна репликация и еволюция." Поради неговата история на лечение на миелодиспластичен синдром - разстройство, "причинено от кръвни клетки, които са лошо оформени или не работят правилно", според клиниката Mayo, както и миелопролиферативен синдром на припокриване, който е "злокачествено заболяване" в кръвта, пациентът е бил силно имунокомпрометиран.

Още: Жител на Истанбул 14 месеца е под карантина, дал 78 положителни теста за коронавирус

В резултат на това TIME съобщи, че „коронавирусът е развил резистентност към sotrovimab, лечение с Covid антитяло“. В доклада си изследователите казват, че е нямало "клиничен отговор" на лечението, което е прилагано от лекарите. „В крайна сметка пациентът почина от рецидив на хематологичното си състояние“, казаха изследователите, имайки предвид кръвното му заболяване.

Въпреки наличието на COVID-19 „с високо вирусно натоварване за общо 613 дни“, според доклада няма „документирано предаване“ на други членове на общността. "Този случай обаче подчертава риска от персистиращи SARS-CoV-2 инфекции при имунокомпрометирани индивиди, тъй като при тях могат да се появят уникални вирусни варианти на SARS-CoV-2 поради обширна еволюция в рамките на приемника“, казаха изследователите.

Още: Откриха нов вариант - мутация на Омикрон

Те също така поставят допълнителен акцент върху „важността“ на продължаващите проучвания на „имунокомпрометирани индивиди с персистиращи инфекции, предвид потенциалната заплаха за общественото здраве от евентуално възникване на нови варианти, които да се разпространят в общността“.

За подобен случай бе съобщено през пролетта на 2020 година. Тогава 45-годишен мъж влиза в болница в Бостън, заради COVID-19. Лекарите го лекуват със стероиди и го изписват 5 дни по-късно. Но инфекцията така и не стихва – за 154 дни.

Още: Мутация в протеина на коронавируса заобикаля антителата

"Беше приет отново в болница няколко пъти през следващите 5 месеца, заради проявена отново коронавирусна инфекция и сериозна пневмония. Това беше изключително уникален случай", разказва д-р Джонатан Ли, който работи в Института по медицина на Харвардския университет и е помагал по случая. Уникалността се заключва в това, че е възможно този случай да подсказва и да дава улики откъде идват новите щамове на коронавируса и защо предизвикват нови и нови епидемични взривове на три континента. Трябва да е ясно – 45-годишният пациент от Бостън не е човек с "дълъг COVID" т.е. не е изчистил се от вируса и въпреки това изпитващ здравословни проблеми. В тялото на този мъж вирусът е бил активен 5 месеца.

Още: Изследване: Вариантът Делта мутира по-слабо при високо ваксинационно покритие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com