Нефтен сондаж в Иран завърши с откриването на гигантски древни урни

7215
Нефтен сондаж в Иран завърши с откриването на гигантски древни урни
Снимка: Jastrow / Public Domain

При сондиране за нефтени кладенци в югозападен Иран случайно е открит древен некропол, включващ гробници с огромни погребални урни. Изглежда, че този гробен комплекс датира от времето на съществуването на Партското царство (III век пр.н.е. – III век сл.н.е.), когато последователите на митраизма са извършвали погребения в него. Това съобщава Tehran Times.

Индо-иранският култ към Митра – божеството на дневната светлина и слънцето, организаторът на естествения космос, първоначално свързан с идеята за договора – става основа за възникналата в Близкия изток в епохата на елинизма на синкретичната религия, обикновено наричана митраизъм. Митра въплъщава доброжелателната страна на божествената същност и гарантира съществуването на отношенията в света. Произходът на култа към Митра традиционно се свързва с вярванията на предците на индоарийците и ираноарийците, живели в Близкия изток през II хилядолетие пр.н.е. Иранският митраизъм възниква в държавата на Ахеменидите в резултат на комбинацията от няколко култа. Възможно е той да е станал идеология, която е била в опозиция на зороастризма.

Поклонниците на Митра се отличавали с погребалните си ритуали. Те оставяли телата на своите мъртви на повърхността, а след това събирали костите им и ги поставяли в астодани („хранилища за кости“ или „костни съдове“) – специални урни за кости. Този вид погребение е бил особено популярен в източните райони на Партското царство. Урни от теракота, обикновено неглазирани и отнасящи се към късна Партия, са откривани в Ниса и Согдиана. В западните райони на това царство били приети и други видове погребения, например зазиждане на трупове в стените или подовете на къщи от кирпич, или поставяне на останките в дървени или глинени крипти.

При пробиване на нефтени кладенци край река Карун, в околностите на град Ахваз, разположен в югозападен Иран, случайно е открит древен некропол. Иранският археолог Хосеин Фейзи казва, че гробният комплекс се намира на около 150 метра от реката и включва погребения на древни хора, включително гробници с огромни бежови урни, покрити с естествена смола. Според учения, тъй като урните са обърнати към реката, това позволява да се направи извод, че некрополът е бил използван от последователи на митраизма.

Предварителните изследвания показват, че гробният комплекс датира от времето на Партското царство, съществувало около 247 г. пр.н.е. – 224 г. сл.н.е. и простирало се от горното течение на Ефрат (територия на съвременна Турция) до източните райони на Иран. Фейзи отбелязва, че традицията за погребение в урни датира от неолита. Но обикновено по този начин са погребвани бебета или малки деца. В Иран подобен обред става широко разпространен именно по времето на Партското царство.

Откритите гробници с урни според археолога може да бъдат сравнени с предишни находки, направени по време на изследване на гробище в провинция (остан) Бушер. Този паметник, възникнал по времето на древната държава Елам (около 3200 – 539 г. пр.н.е.) и просъществувал до Сасанидската империя (около 224 – 651 г. сл.н.е.), включвал три вида погребения, включително гробници с огромни урни. Повечето от погребенията в това гробище датират от времето на Партското царство.

По-рано археолозите откриха руините на третия по големина зороастрийски храм на огъня в Североизточен Иран. По всяка видимост той е съществувал по време на династията на Сасанидите. Сред находките бяха колекция от корнизи на колони, както и надписи, оставени от на езика пахлави.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мистериозен "Господар на Вселената" от древна Палмира най-после е установен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно