Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

20678
Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус
Снимка: iStock

Вероятно коронавирусът направи още една крачка към трансформация във вирус, срещу който човечеството няма да има абсолютно никакъв имунитет. Това смята молекулярният биолог д-р Георги Маринов, който е част от Департамента по генетика в университета Станфорд. Той изказва своето мнение в личния си профил във Фейсбук.

Д-р Маринов обръща внимание на открития в Индия вариант BA.2.75. Засега не е напълно ясно откъде точно се е появил той, но изглежда е от района, откъдето тръгна и най-смъртоносният дотук вариант на коронавируса – Делта. Става въпрос за Махараштра.

В анализа си, д-р Маринов посочва, че при този вариант има натрупване на много мутации, а не постепенна промяна, както по принцип. Така беше например с възникването на оригиналния Омикрон (BA.1). Най-важното, според молекулярния биолог е, че има мутации, които помагат на вируса по-ефективно да спира "единствените антитела срещу първоначалния (уханския) вариант на коронавируса, които имаха ефект върху BA.2" и мутации, които помагат на S-протеина на вируса по-лесно да осигурява достъп до човешките клетки т.е. вирусът е по-заразен. Затова и д-р Маринов се опасява, че така вирусът се отклонява от пътя на атенюацията т.е. намаляването на вирулентността му (силата му). Вирулентността е способността на патогена или микроорганизма да причинява увреждане на гостоприемника. Т.е., вирулентност е способността на SARS-CoV-2 да ни засегне тежко.

Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

500% по-заразен от Делта. Далеч по-резистентен на придобит с ваксина или с естествено преболедуване имунитет, далеч по-лесно проникващ ...

В крайна сметка, въпрос на време е да се появи изцяло нов серотип (т.е. вирус, на който нито едно от съществуващите в момента антитела след преболедуване и ваксинация няма да влияе) и тогава ще видим какво ще каже СЗО за пандемията, предрича с горчивина ученият, който отдавна подкрепя китайския подход "КОВИД НУЛА" за справяне с вируса в световен мащаб.

Противно на позицията на д-р Маринов обаче, вирусологът Том Пийкок, който беше един от първите, алармирали за появата на Омикрон и какво ще се случи заради това, води разговор в Twitter за новия вариант и се съгласява, че е възможно той да се окаже дори по-лек от "оригиналния Омикрон" (BA.1) заради определени мутации (основната е T9I). T9I се смята за една от причините Омикрон (BA.1) да е по-лек от Делта, защото пречи да бъде предизвикана цитокинова буря. Пийкок обаче е категоричен, че е твърде рано да се говори какво ще се случи с този вариант - дали ще стане доминиращ и двигател на следваща вълна, дали ще изчезне и дали ще е по-лек, ако се разпространи.

Научна позиция за Омикрон: Една крехка случайност засега ни пази от нещо много тежко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com