Нов пробив в борбата с маларията

2975
Нов пробив в борбата с маларията
Снимка: iStock

Учените създадоха нова форма на популярен инсектицид за борба с маларийните комари - делтаметрин. Благодарение на това той започна да действа върху насекомите около 12 пъти по-силно. Статия, описваща работата, е публикувана в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Делтаметринът беше един от основните инструменти за борба с маларията. През последните години обаче ефективността му беше поставена под въпрос, тъй като насекомите привикваха към него. Ползата е, че скоро той ще бъде основата за борба с маларията и други болести, пренасяни от комари“, каза един от разработчиците Майкъл Уорд, професор в Нюйоркския университет.

Спрей против комари предпазва от коронавирус?

Британски военни изследователи са установили, че продукт, който се съдържа в репелент срещу насекоми, може да убива COVID-19. Това став...

Човечеството започва широката употреба на химически инсектициди преди почти век. След първите успехи, ефективността на тези продукти, включително ДДТ и хлорофосфорните пестициди, започна рязко да намалява, тъй като оцелелите вредители започнаха бързо да се адаптират към тях.

Преди около две десетилетия властите на африканските държави започнаха широко да използват мрежи за легло за борба с маларийни комари (Anopheles gambiae). Тези мерки, както и при другите инсектициди, бързо загубиха своята ефективност и в момента маларията се разпространява по-бързо в целия континент, предава агенция Фокус.

През последните години биолозите откриха няколко нови защитни системи в тялото на комарите, които блокират действието на делтаметрин и други вещества от броя на пиретроидите - невротоксични отрови, които се прилагат върху нощните мрежи. Всички опити за неутрализиране на работата им не дадоха резултат.

Уорд и колегите му намериха начин да „удължат живота“ на делтаметрина. Те проучиха как се образуват кристали от това вещество по време на изсушаването му и по време на производството на покривни мрежи. За целта учените изсушиха разтвор на това вещество и го изпариха, а след това анализираха как се образуват кристали, когато парата се охлажда.

11 изумителни факта за комарите

Комарите са насекоми, които са мразени по целия свят. Тези досадни вредители, пренасящи болести, живеят като изсмукват кръвта от почти ...

Оказа се, че в резултат на това как това вещество се нагрява до 110 ° C и след това изпарената му форма се охлажда, се образуват кристали на делтаметрин от нов тип. Учените са тествали как тази нова форма на веществото влияе на комарите.

Експерименти върху два вида от тези насекоми, Anopheles quadrimaculatus и Aedes aegypti, показват, че той е около 12 пъти по-ефективен от съществуващите аналози, използвани при производството на мрежи. Освен това учените установиха, че тези кристали остават стабилни и не губят своята ефективност в продължение на три месеца след производството им.

Изчисленията показват, че преминаването към тази форма на пиретроиди може да намали цената на мрежите за малария и да увеличи тяхната ефективност, дори в онези части на Африка, където комарите вече са достатъчно свикнали с делтаметрина. Такива съображения, както се надяват Уорд и колегите му, ще им помогнат бързо да открият мястото си в индустрията и медицината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно