X
 
 

Останки от древна маймуна разкрива тайни на еволюцията

3405 8
photo of Останки от древна маймуна разкрива тайни на еволюцията
Снимка: Actualno.com
Останките от древна маймуна помагат на учените да разберат повече за еволюцията на мозъка на човека, пише АФП.

Приматът е живял преди 20 милиона години в Андите. Той е бил толкова малък, че би се побрал в ръката на човек.

Как начинът ни на живот се предава на децата и внуците ни

Храненето, физическата активност и травматичните преживявания - всичко това променя функцията на гените и може да окаже влияние на бъде...

В изследване, публикувано в сряда в списание Сайънс Адвансес (Science Advances), учени от Китай и САЩ показват използването на изображения с висока резолюция от изследването на вкаменения череп на маймуната, наречена Chilecebus.

Едно от ключовите открития е, че за разлика от досегашните схващания, че размерът на мозъка на приматите прогресивно е нараствал, най-новите данни са, че е следвал по-неравномерен път, предаде БГНЕС.

Науката разделя приматите на две групи - такива от Стария свят, от които е произлязъл човешкия вид и такива от Новия свят, което са Северна и Южна Америка и Океания.

"Виждаме поредица от епизоди, в които увеличаването на размера на мозъка на тези групи е факт, но и епизоди, в които има намаление на размера при някои групи.", казва един от учените, изготвили доклада Джон Флин от Американския музей по природознание.

Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по нея не са. Множеството процеси, които оформят кората и по-високите нива на наша...

Изследователите, които са ръководени от Шиджун Ни от Китайската академия на науките, използвали рентгенови снимки и ядрено-магнитен резонанс, за да разгледат черепа на Chilecebus и да определят вътрешната му структура.

Вкамененият череп е датиран точно, защото е открит сред вулканични скали. Като го поставили редом с други видове в по-голямо семейно дърво, учените заключили, че уголемяването на мозъка е настъпвало като повторяем и независим процес в еволюцията на човекоподобните.

Въпреки че Chilecebus е с размера на днешните маймуни мармозетки, за разлика от тях древният примат е имал няколко мозъчни гънки, предполагащи по-високо ниво на когнитивни способности - с други думи, размерът на мозъка невинаги е свързан с напредък в еволюцията.

Снимка: архив

1/4 от хората в света живеят в свръхвисок воден стрес

Миналият месец се превърна в поредното доказателство за мащабите на климатичната криза, в която се намира светът. Данните показаха, че ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "Виждаме поредица от епизоди, в които увеличаването на размера на мозъка на тези групи е факт, но и епизоди, в които има намаление на размера при някои групи." Ееее, сега вече става ясно за много неща, които се случват у нас!
 • Октомври 2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  /Македонизъм/ - Концепция която се базира на Лъжи , Фалшификации и измами с цел отделянето на Група от Хора от техният естествен хабитат.А , науката пък например разделе всичко което изследва. Материално от Нематериално , Живо от Неживо. Слага разделителни линии по някаква си причина на база 5% познание за ВСЕЛЕНАТА . Колкото по погрешна една Парадигма толкова по мистифицира нещата.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами в Москва се пази форма на ДНК с Неземен произход открита от Съветски учени в езерото Восток в Антарктида. А ,там има и Пирамиди дори. Какво ли няма там ? И не е разделена между Държави ? С изключителните богатства , но понеже там било най студеното место на Планетата и никакво развитие. Във фризера. Но , няма как студа да е обаче ПРИЧИНАТА за това поведение . Несериозно е. Има НЯКАКЪВ Възпиращ виж още ›› фактор с айкю фактор е единственото логично обяснение.
  : 1 !
 • Октомври. 2.2 Октомври. преди 2 месеца Профил на трол?
  За човека и минус 40 и минус 67 е смъртоностна температура и дори и минус 22. Да в среда в условия на средна годишна температура минус /20/ всичко е изключително трудно и сложно , но технологии има. Огромни средстава са , но технически е възможно да живеят миньори , подържащ персонал така както и днес живеят учени. А , всички вложени средства биха се върнали 100 кратно. Ама НЕ СЕ СЛУЧВА НАЛИ ?
  : 1 !
 • Октомври 1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  СТИГА ГЛОБАЛНИ / Македонизми/ Няма никаква еволюция. Да. Това сочат доказателствата. Ами вече над 150 год. учени и всякакви подобни копаят в земята и ОТКРИВАТ сложни форми на живот само в Камбрийският пласт скали. Намират и фосили от прост живот преди Камбрий , но НЕ И преходните форми. А , тези форми трябва да са там ако има еволюция и теорията на дарвин е ВЯРНА , НО НЕ Е .
 • Октомври 1.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Все по мощните микроскопи разкриват изключително сложната структура на клетката. Без ДНК Информацията не може да Има форма на Живот. А , пък такъв е засечен и на Венера което значи , че нашите представи за Живот са изключително погрешни както и ВСИЧКО ОСТАНАЛО. Това означава , че ДНК може да се появи и в среда без ВОДА и КИСЛОРОД. Не знаем как разбира се , но МОЖЕ.
  : 2 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Така , както и в Скопие и на още много други места имащи клетки на /Македонизма/ като Сидней , Мелбърн , Торонто , село Мосомище които поставят някакво предварително УСЛОВИЕ. В случея те поставят например условие , че Г.Делчевъ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ Българин така и Световната парадигма поставя Условие. В случея Животът НЕ може да бъде Програмиран и поставен. Няма доказателства за чужди форми на Живот/ Т виж още ›› ОТАЛНА ЛЪЖА/
  : 0 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  В началото бе Словото. Така пише в Библията. ДА ТАКА Е. В началото е Информацията / ДНК/. Това е ПРИЗНАНИЕ ОТ ЕДИН КОМУНИСТ/ убеден/, Но представите ЗА Бог/ ТОНАЛ/ са изключително погрешни , зашото и релиигиите са ГЛОБАЛНИ /МАКЕДОНИЗМИ/ . Превърнали се в опиум за Народите. ПРОСТО ПАРАДИГМАТА НА човека Е ГЛОБАЛЕН МАКЕДОНИЗЪМ , СПИРА ПРОГРЕСА И ВОДИ ДО РЕГРЕС. ВЪВ ВСЯКА ЕДНА СФЕРА ОТ човешкият Живот виж още ›› .
  : 0 !
Последно в Актуално