Откриха нови газове в атмосферата, унищожаващи озоновия слой

245382
Откриха нови газове в атмосферата, унищожаващи озоновия слой

Четири нови флуорирани газа, които унищожават озоновия слой, бяха идентифицирани в атмосферата, където се натрупват от 60-те години на миналия век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Три от въпросните газове са хлорофлуоровъглероди като онези, които са забранени от 2010 г.

Озоновата дупка над Антарктика рекордно малка

Дупката в озоновия слой в Антарктика, която се оформя всяка година между септември и октомври, през 2012 г. бе втората най-малка от 2...

Тези вещества са в основата на формирането на прословутата дупка в озоновия слой над двата полюса, предаде БТА.

Изследването ни откри четири газа, каквито не е имало в атмосферата до 60-те години на миналия век, а това навежда на мисълта, че присъствието им там се дължи на човешката дейност, заявиха учените, които са специалисти по околната среда. Те анализирали проби незамърсен въздух, събрани в Тасмания между 1978 г. и 2012 г., и в ледниковата покривка в Гренландия.

Идентифицирането на четирите нови газа е обезпокоително, защото те допринасят за унищожаването на озоновия слой, отбелязаха учените.

Произходът на газовете не е установен, но се предполага, че е свързан с химични продукти, използвани за производство на инсектициди и разтворители за почистване на електронни устройства.

Загубата на арктически лед може да доведе до отлагането на живак

Значителното намаляване на вечния арктически морски лед през последното десетилетие е свързано с химически реакции, които могат да дове...

Различната концентрация на газовете разкрива, че те са били изхвърлени най-вече в северното полукълбо.

Три от газовете са хлорофлуоровъглероди, използвани в хладилни системи и в аерозолите, каквито на практика вече не се произвеждат в съответствие с международния протокол от Монреал от 1985 г. Четвъртият принадлежи към хидрохлорофлуоровъглеродите, които също са използвани в хладилни системи, както и в климатици.

Над 74 000 тона от тези газове са складирани в атмосферата до 2012 г. Става въпрос за ограничено количество в сравнение с емисиите хлорофлуоровъглероди, които достигнаха няколко милиона тона през 80-те години на миналия век.

Два от новите газове - хлорофлуоровъглерод и хидрохлорофлуоровъглерод, продължават да се натрупват в атмосферата.

В атмосферата е открит нов много устойчив парников газ

Нов силно устойчив газ с парников ефект бе открит в атмосферата от учени от университета в Торонто, предаде БГНЕС. Перфлуоротрибунилам...

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com