Пожар гори вече 5500 години (ВИДЕО)

8939
Пожар гори вече 5500 години (ВИДЕО)
Снимка: Ronald Plett / Pixabay

Огънят се нуждае от три неща: гориво за горенето, окислител, за да се осъществи този процес, и температура. Теоретично, ако и трите фактора никога не се изчерпат, огънят може да продължи вечно - и тогава със сигурност ще може да се наблюдава също вечно.

И трите тези компонента изненадващо са се събрали на едно място на 200 км северно от Сидни, където се намира така наречената Горяща планина. Това образувание се различава от вулкана по това, че горенето в него се осигурява не от гореща лава и магма, а от въглищен пласт под слой пясъчник.

Ситуацията в Арктика се нажежава: "зомби пожари" унищожават горите

Учените смятат, че естественият процес на горене на въглищата на това място протича най-малко 5500 години, а някои експерти дори назовават число от 500 000 години. Както отбелязват от Националната служба за паркове и дива природа на Нов Южен Уелс, струи сернист дим се издигат от тлеещия подземен пламък и излизат на повърхността през „вентилационни“ отвори. Топлината постоянно нагрява почвата отдолу, оцветява я в червено и пресушава растителността на около 0,5 хектара наоколо.

Според Тина Бел, асистент в университета в Сидни, пожарът най-вероятно е започнал поради удар от мълния преди хиляди години. Оттогава тлеещият огън бавно разяжда въглищния пласт със скорост от около един метър на година. Самият пласт се намира на дълбочина над 30 метра под земята.

Впрочем в действителност е доста трудно да се забележи този „вечен огън“. Тези, които се качвали на Горящата планина, често виждали само лек дим от вентилационните отвори. И все пак температурата на това място винаги е малко по-висока, отколкото далече от планината и тук винаги можете да видите как горещият въздух „трепери“ (като над асфалт в горещ ден).

Пожарът невинаги е бил такъв скромен. Например във видео, заснето през 1963 г., могат да се видят няколко източника на дим и дори открит пламък.

Според Бел пожарът на Горящата планина не е опасен и няма нужда да се гаси. Много от хилядите въглищни пожари по света са много по-опасни. Те отделят токсични замърсители и вредят на околната среда.

Докато пожарът на Горящата планина е възникнал от естествени причини, други въглищни пожари най-често са били предизвиквани по човешка вина. Например подземен пожар в мина в Сентралия, Пенсилвания, продължава повече от половин век. Той започнал, след като жителите на града запалили сметище на това място. Някои от стотиците въглищни пожари в Китай са започнали преди повече от век и изразходват до 18 милиона метрични тона въглища годишно.

Разберете защо в Туркменистан искат да угасят "Вратата на ада", която гори в пустинята от половин век.

И още: В най-студеното село на планетата горят "зомби пожари" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно