Римляните плашели зли духове със звънтящи фалоси

2341
Римляните плашели зли духове със звънтящи фалоси
Снимка: Ilija Danković, Arheološki institut

Фасцинусът от Виминациум има не само крила, но и крака, дори опашка (също във фалическа форма)

Интересен предмет от бита на жителите на Римската империя - музикална висулка, направена във формата на крилат фалос, откриха сръбски археолози при разкопки на римски град.

В продължение на няколко десетилетия служители на Сръбския археологически институт провеждат проучвания на територията на Виминациум, столицата на римската провинция Мизия. Градът е построен през I век сл.н.е. и първоначално е бил обикновен военен лагер (каструм) на далечната граница на империята.

Постепенно до каструма се оформя цивилно селище, както обикновено се случва в римските провинции. И доста бързо малкият военен лагер се превръща в административен, търговски и индустриален център на провинцията. Според историците във Виминациум са живели до 40 хиляди души, което го прави един от най-големите градове от този период.

ОЩЕ: Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

Просперитетът на града е значително увеличен от местоположението му на Via Militaris - римски военен и търговски път, построен при император Нерон, който свързва Византион (днешен Истанбул) и Сингидунум (днешен Белград).

Археолозите вече са разкопали на територията на Виминациум храмове, терми (версия на баня), останки от военни укрепления, хиподрум и мавзолея на император Хостилиан – един от краткотрайните римски владетели, който е на трона само от юни до юли 251 г. и умира по време на чумната епидемия (макар че има подозрения да е бил отровен).

Още по-забележително е изобилието от гробове на това място: към днешна дата там са открити повече от 14 хиляди погребения. Някои гробници показват, че са принадлежали на много богати хора, които са можели да си позволят не само продуктите на местните занаятчии, но и вносни предмети.

Последното най-вероятно включва и най-новото откритие на сръбските археолози. Докато разкопавали една от главните градски улици, те открили портата на една от сградите. Установено е, че сградата се е срутила в резултат на пожар, при който сводът на верандата е паднал на земята. В слоя от отломки изследователите открили предмет, който сега се нарича музикален медальон или вятърна камбана, но римляните са го наричали тинтинабулум.

ОЩЕ: Два неизвестни фрагмента от известния римски календар са открити в Остия

Това е връзка от определени предмети (кухи пръчици, камбанки и т.н.), които издават мелодичен звук, когато духа вятър. Първоначалният вид на тинтинабулума ще бъде установен след реставрацията му. Но и сега е очевидно, че неговият централен елемент е фасцинус.

Централната фигура е фалос, оборудван с крака, крила и опашка / Ilija Danković, Arheološki institut

Фасцинус (или Фасцин) е както древноримско божество, което защитава от зли очи и други черни магии, така и неговият образ. Той е изобразяван под формата на фалос с допълнителни елементи - обикновено с крила. Фасцинусът от Виминациум има не само крила, но и крака, дори опашка (също във фалическа форма). Около централната фигура има четири камбани.

Тинтинабулумите са били доста често срещани в римския свят. Окачвали ги на вратите на къщите или стаите, за да прогонват злите сили и лошите очи, като издават звук от вятъра. Но ако такава камбана включва фасцинус, тогава защитата става особено силна.

ОЩЕ: Агенти 007 на Древния Рим: Кои са били тайните очи и уши на императорите

Трябва да се каже, че за римляните фалическите символи изобщо не са носили еротичен контекст. Използването им обикновено се свързвало с култа към плодородието, както и защита. Въпреки че има примери, когато комбинацията от изображение на фалос и определени думи е било доста сериозно оскърбление.

Изображения на фалоси се срещат върху голямо разнообразие от римски предмети - от амулети до фрески, мозайки и лампи, дори по стените на укрепленията на Адриановия вал в другия край на империята.

Тинтинабулум от около I век пр.н.е., открит под слой пепел в Херкулан. Mattes / Public Domain

За отговорните римски родители било практически задължително да снабдят децата си с фалически амулети или поне да ги нарисуват на стената. Като се има предвид, че по това време децата са доста болнави, а детската смъртност - висока, подобни мерки се считат за разумни.

Според първоначалното изследване на намерената камбана археолозите са направили извод, че тинтинабулумът не е бил изработен в Мизия, а е внесен вероятно от Галия. Съдейки по това, че е намерен в руините на къща на главната улица на столицата на провинцията, собственикът на амулета е бил богат човек и е можел да си позволи вносни стоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно