Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

25326
Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости
Снимка: Bashar Tabbah / CC BY-SA 4.0

Авторите на ново проучване са изследвали разсекретени изображения, направени от шпионски спътници през 60-те и 70-те години на миналия век, и са стигнали до извода, че римляните са строили крепости в Близкия изток не за отбрана на границата.

Преди около 100 години френският йезуит, мисионер и археолог Антоан Пойдебар пръв в света използва методите на въздушна фотография за археологически изследвания. За обект на своето изследване той избира приблизителното местоположение на Източния лимес (Limes Orientalis) – линия от укрепления на югоизточната граница на Римската империя.

ОЩЕ: Огромна пътна мрежа на Римската империя е открита във Великобритания

Карта на римския лимес от Антоан Пойдебар въз основа на въздушна фотография. Jesse Casana et al. / Antiquity, 2023

Някои части от Източния лимес са добре проучени, но за други няма данни. Използвайки биплан и фотоапарат, Пойдебар открил 116 форта по предполагаемата граница. Те били разположени приблизително на една линия.

По-специално археологът установил точното местоположение на така наречената Страта Диоклециана – отбранителна линия, построена в римската провинция Сирия по време на управлението на император Диоклециан в края на III век сл.Хр.

Разкопки са извършени в отделни фортове и те са датирани основно към II-III век сл.Хр. Въпреки че някои от укрепленията имали по-древна история на заселване (като се започне от желязната епоха, а също в набатейския и ранния римски период), всички са били преобразени по римски образец. Археологът йезуит стигнал до извода, че това е отбранителната линия на Източния лимес и до днес почти никой не е оспорвал тази хипотеза.

Група изследователи от колежа „Дартмут“ (САЩ) са изучили разсекретени спътникови снимки, направени през 60-те и 70-те години на миналия век като част от американските отбранителни програми CORONA и HEXAGON. Те са изстрелвани по време на Студената война с разузнавателна цел – с други думи, става дума за шпионски спътници.

ОЩЕ: Останки от древна римска наблюдателна кула са открити в Швейцария

Извадка от въздушните снимки на Пойдебар: A) крепост в Крейе; Б) римско укрепление и средновековен кервансарай в Бирке; В) крепост в Тел Зенбил; и D) кастелум в Тел Брак. Jesse Casana et al./Antiquity, 2023

Археолозите са изследвали тези снимки, които засягат югоизточните провинции на Римската империя. Но за разлика от Пойдебар, те не се ограничават до тясна линия по протежение на Източния лимес. Тъй като не е необходимо да летят с биплан, изследователите са направили снимки на области, разположени доста далеч от границата на империята.

В статия, публикувана в списание Antiquity, учените твърдят, че са открили 396 неизвестни досега римски укрепления на север в Плодородния полумесец – от Западна Сирия до Северозападен Ирак.

Откриването на такъв значителен брой отбранителни укрепления само по себе си е много важно. Но авторите на труда смятат, че в случая много по-важно е пространственото разпределение на римските крепости. Картата, съставена от сателитни изображения, не подкрепя основната теза на Пойдебар, че крепостите представляват линия, минаваща по източната граница на империята от север на юг.

Вместо това изглежда, че крепостите образуват широка линия, минаваща по краищата на вътрешността на пустинята и съединяваща Мосул на река Тигър на изток с Алепо в Западна Сирия. Това не е лимес, върху който може да се очаква нападение от персите или арабските номади. Но почти всички крепости са построени в типичната римска традиция – във формата на квадрат, с дължина на стената 50 – 80 метра.

Въпреки че много въпроси остават нерешени, тези резултати коренно променят представите за броя, разпространението и функциите на римските отбранителни укрепления в близкоизточните провинции на империята. Авторите на изследването предполагат, че римляните са построили тези крепости, за да насърчават междурегионалната търговия, да защитават караваните, пътуващи между източните провинции и не-римските земи, и да осигурят комуникации между източните и западните региони.

ОЩЕ: Агенти 007 от Древния Рим: кои са били тайните очи и уши на императорите

Сравнение на картата на Пойдебар (отгоре) с картата, съставена от шпионски сателитни изображения (отдолу). Jesse Casana et al./Antiquity, 2023

Въпреки че много въпроси остават нерешени, тези резултати коренно променят представите за количествотоо, разпределението и функциите на римските отбранителни укрепления в близкоизточните провинции на империята. Авторите на изследването предполагат, че римляните са построили тези крепости, за да насърчават междурегионалната търговия, да защитават керваните, пътуващи между източните провинции и неримските земи, и да осигуряват комуникации между източните и западните региони.

Според учените римските фортове са били своеобразни транзитни пунктове, където търговци и всякакви други пътешественици са можели безопасно да пренощуват, да получат вода за животните и сигурност за себе си, ако е необходимо.

Историята на легионите, която познаваме от писмени източници, ясно показва силно военно присъствие на римляните в региона (по-сериозно, отколкото например в Британия или Галия). Но голямото количество на техните фортове не на лимеса, а вътре в провинциите, говори, че източната граница на Римската империя не е била постоянно огнище на жестоки конфликти. Там се е развивала доста бурна търговия, което е причина за масовото строителство на укрепления.

Да отбележим, че резултатите, получени чрез военни програми от времето на Студената война, изискват археологическо потвърждение. Междувременно времето, ерозията и стопанската дейност постоянно унищожават археологически обекти. Например на спътниковите снимки учените са успели да намерят само 38 от 116-те форта на Пойдебар.

ОЩЕ: Кога е паднала Римската империя?

На заглавната снимка на статията: Касър Бшир, една от крепостите на Източния лимес на Римската империя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно