Стъпка за поевтиняване на добива на водород

20728
Стъпка за поевтиняване на добива на водород

Френски изследователи разработиха два нови материала на базата на кобалт, способни да заменят платината - рядък и скъп метал, при извличането на водорода от водата, стана известно в неделя, предаде БГНЕС.

При електролизата на вода /H2O/ тя се разделя на съставните си части: кислород /О2/ и водород /H2/ с помощта на електрически ток.

Добивът на водород чрез електролиза е обещаващо решение за бъдещето за складиране на енергията от възобновяеми енергийни източници /слънце, вятър и др./, които работят с непостоянен режим. Електролизата обаче изисква наличието на катализатори, които съдържат благородни метали като платината.

От много години изследователите се опитват да създадат нови катализатори на базата на по-евтини и по-достъпни метали.

Екип от агенцията за атомна енергия и алтернативни източници /СЕА/ и университета "Жозеф Фурие" в Гренобъл успя да създаде нов катализатор на базата на кобалт, чиято активност "е доказано извънредно стабилна за дълъг период от време", според СЕА.

Успоредно с това, те създават друг материал, също на основата на кобалта, съществуващ в две форми, които катализират или производството на водород, или другата реакция от съществено значение за процеса на електролизата - производството на кислород.

"Това е първият каталитичен "превключващ" материал или "Янус" /римският бог с две лица/, създаден на базата на различни от благородните метали", казат от CEA.

Тези разработки са публикувани в неделя в специализираното научно списание Nature Chemistry. Материалите бяха обект на публикация през август, като създадени за първи път в природата.

Почти всички процеси за добив на водород, използвани днес предимно за индустриални приложения /химични и рафиниране/, са следствие от разграждането на въглеводородите - процеси, които отделят CO2 в големи количества.

Редактор: Десислава Ушатова

Руски учени са създали уред за откриване на подозрителни лица в тълпата

Руски учени представиха уред, който чрез видеоизображение е в състояние да открива подозрителни лица в тълпата, предаде РИА Новости. У...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com