Шестима в битка за Централна гара София

16189
Шестима в битка за Централна гара София

Шест са кандидатите да трансформират грохналата Централна гара София в една от най-съвременните сгради в България, предаде Стандарт нюз.

До края на последния работен ден на миналата седмица оферти да рехабилитират жп гарата подадоха в следния ред: Гражданско сдружение "ДОУШ", "Обединение Централна гара София 2012", "Обединение ГБС Централна гара София", "Терна" АД и консорциумите "Щрабаг" и "Балканстрой-Реминг". Кандидатите са известни строителни компании, участвали в изграждането на най-големите инфраструктурни обекти у нас.

Отварянето на 6-те оферти е насрочено за днес от 10 часа, а победителят в обявената на 28 август процедура ще стане ясен през ноември.

52 млн. лв. е индикативната стойност на проекта за модернизация на Централна гара София. Парите са осигурени от спестени средства от ОП "Транспорт" и съфинансиране от бюджета. За основа на модернизацията ще послужи избраният преди години след конкурс проект на студио "Архитектоника".

Конструкцията на гарата ще бъде запазена, но "обелена" и "облепена" с най-съвременните енергоспестяващи материали, а вътрешното й пространство - изцяло преоформено. Гарата ще бъде оборудвана с високотехнологична енергийно ефективна климатична система, която ще се захранва със слънчева енергия. В тръжните условия е заложено обновяване и на пероните, ескалаторите и крайгаровото пространство. По време на ремонта гарата ще работи нормално.

Модернизацията на гарата трябва да приключи до есента на 2015 г., когато изтича крайният срок за разплащане на ОП "Транспорт 2007-2013".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com