Суперизригване на Слънцето може да унищожи голяма част от живите организми

6908
Суперизригване на Слънцето може да унищожи голяма част от живите организми

На Слънцето може да настъпи суперизригване, в резултат на което ще загинат голяма част от живите организми на Земята. Такъв апокалиптичен сценарий са направили астрофизици от Белгия, Дания, Италия и Китай. Изследването е публикувано в сп. Nature Communications.

Изследователите са наблюдавали активността на 5648 слънцеподобни звезди. При 48 от тях били регистрирани суперизригвания, а при четири от звездите магнитното поле било идентично на слънчевото.

Слънцето е способно на суперизригване

Слънцето е напълно способно на суперизригване, твърдят астрономи, открили с помощта на телескопа „Кеплер“ звезда, чието изл...

Последното обстоятелство позволило на астрофизиците да предположат, че изригванията на Слънцето и суперизригванията на други звезди имат една и съща природа, но мощността на суперизригванията на изследваните звезди превишава десетки хиляди пъти слънчевата. Това обстоятелство се смята за много опасно за Земята.

В същото време международна група учени са провели изследване на климата на Земята и са направили още един апокалиптичен извод – в близките 50 години нивото на Световния океан може да се увеличи с около девет метра. Това ще доведе дотам, че сроковете на световния потоп, предричан след няколко столетия, ще се изместят не в полза на човечеството.

Изданието Daily Mail отбелязва, като се позовава на авторите на изследването, че в резултат на повишаването на нивото на Световния океан големите крайбрежни градове ще се озоват под вода.

В зоната на риска се намират мегаполиси като Ню Йорк, Шанхай и Лондон. Климатолозите призовават властите да осъзнаят проблема и да се заемат с предотвратяване на бъдещата катастрофа.

НАСА предрече скорошен световен потоп

Световният потоп ще настъпи по-бързо от очакваното – в близките десетилетия ни очаква още по-страшен сценарий, отколкото предсказ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com