Древен град изплува на река Тигър. А после пак потъна

8683
Древен град изплува на река Тигър. А после пак потъна
Снимка: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

Група германски и кюрдски археолози откриха град, който те датират на 3400 години и се смята, че принадлежи на империята Митани. „Открит“ обаче не е много подходяща дума: през 2019 г. той вече е намиран и след това – изгубен.

Язовир Мосул се намира на река Тигър, нагоре по течението от град Мосул (Северен Ирак). Това водохранилище е източник на постоянни главоболия за представителите на различни организации: ООН, армията на САЩ (вече в миналото) и дори археолози.

Язовирът на този най-голям резервоар в Ирак е построен върху нестабилна земя: земният бряг на Тигър на това място се намира над гипсова скала. Ако се добави и трудната военно-политическа обстановка, развила се след смъртта на Саддам Хюсеин в Северен Ирак, тогава загрижеността на международните организации лесно може да бъде разбрана.

Освен лошото състояние на самия язовир съществува и проблем с неправилното изразходване на водата. Така в началото на тази година, поради тежка суша в страната, нивото на водата в резервоара спаднало сериозно – не само че Тигър не бил толкова пълноводен, както обикновено, но и водата била активно използвана за напояване.

В резултат изпод водата се появил град с дворец и няколко големи сгради. Учените предполагат, че това е Захику, един от центровете на империята Митани, който се споменава в древни източници, но за съжаление – без уточняване на местоположението.

Непредвиденото „изплуване“ поставило археолозите пред необходимостта колкото се може по-бързо да разкопаят и документират поне част от този голям и важен град, преди да потъне отново. Екипът за спасителни разкопки бил събран за няколко дни, а работата била извършена с изключителна за археолозите скорост, тъй като не било ясно кога нивото на водата в язовира ще се повиши отново.

За краткия период изследователите успели основно да картографират града. В допълнение към двореца, който вече бил документиран при предишното „изплуване“, са открити още няколко големи сгради: масивно укрепление със стена и кули, монументална многоетажна складова сграда и промишлен комплекс. Огромният градски комплекс се отнася към империята Митани (XVII-XIII век пр.н.е.), контролирала големи части от Северна Месопотамия и Сирия.

В помещението, което археолозите наричат склад, било открито голямо разнообразие от стоки, донесени от целия регион и от Египет. Напълно възможно е градът да е бил на кръстопътя на търговски пътища – и с голяма степен на вероятност е имало преминаване през Тигър.

Наличието на такава пълноводна река е било сериозна пречка за всякакви пътешественици – от воини до търговци. Например Асирия се е разраснала от град-държава в могъща (и първата по рода си) империя благодарение на това, че според учените е контролирала преминаването през Тигър.

Голямата изненада на археолозите било това, колко добре са запазени стените – понякога до няколко метра височина. И това – въпреки че са построени от изсушени на слънце кирпичени тухли и са били под вода повече от 40 години. Добрата запазеност се обяснява с това, че градът е бил разрушен от земетресение около 1350 г. пр.н.е., при което рухналите горни части на стените са погребали зданията.

Особен интерес представлява откриването на пет керамични съда, съдържащи над сто клиновидни таблички. Предварителната им датировка е към средноасирийския период (XIV-XI век), тоест практически веднага след земетресението, разрушило града.

Това е периодът на упадъка на Митани и възхода на Асирия. Трябва да се отбележи, че навремето хуритите от Митани са притиснали сериозно асирийците в Месопотамия. Например Ниневия (на 40 километра от водохранилището, територията на съвременния Мосул), бъдещата блестяща столица на Асирия, е била под властта на Митани през XV-XIV век пр.н.е. Едва през 1365 г. пр.н.е. асирийският цар Ашур-убалит I я е отвоювал обратно.

Изследователите се надяват, че дешифрирането на табличките ще предостави важна информация за края на митанийския град и началото на асирийското управление в региона.

За да се предотврати по-нататъшно разрушаване на важния обект поради надигащата се вода, изкопаните сгради били изцяло покрити с плътно прилепнали пластмасови листове и покрити с чакъл. Така учените искат да защитят стените от непечена глина и всички други находки, все още скрити в руините по време на наводнението. Днес градът отново е напълно потопен.

Снимки: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

ВИЖТЕ ОЩЕ: Археолози откриха изгубен 1500-годишен град "Духът на човека" на маите (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно