Топ 10 на най-старите литературни произведения, оцелели до ден-днешен

13186
Топ 10 на най-старите литературни произведения,  оцелели до ден-днешен
Снимка: Wikimedia Commons

Много от ранните писмени произведения на човечеството, за съжаление, са изгубени без следа. Но някои имали късмета да оцелеят до наши дни...

1. "Легенда за Гилгамеш" - 2500 г. пр. Хр., Шумер. Първите песни за Гилгамеш са създадени в края на първата половина на III хилядолетие пр. Хр. От края на второто хилядолетие до 7-6 в. пр. Хр. е създадена окончателната версия на легендата - "ниневийската", която е открита в библиотеката от керамични плочки на асирийския цар Ашурбанипал (669 – 627 г. пр. Хр.).

2. "Поученията на Шурупак" - 2500 г. пр. Хр., Шумер. Този сборник е сред най-старите литературни произведения с народни мъдрости, събрани от бащата на Зиусудра - героя на шумерската легенда за потопа. Текстът съдържа стотици полезни съвети, вариращи от практически до морални принципи, които е трябвало да помогнат на Зиусудра в живота.

3. "Поученията на Птахотеп" - 2400 г. пр. Хр., Египет. Това е книга от 18 папирусни страници с житейски мъдрости, идеи и мисли на Птахотеп, съветник на двама фараони: Менкаур и Дад-ку-Риа. Отказвайки сам да стане фараон, Птахотеп посвещава живота си на жречество и служене на държавата. Подобно на „Поученията на Шурупак“, тази колекция от мъдрости е предназначена за сина на Птахотеп.

4. "Легенда за Синухе" - 2000 г. пр. Хр., Египет. Тази творба се смята за едно от най-великите литературни произведение на Древен Египет и разказва за благородника Синухе, който при пътуване до Либия с принц Сенусерт I, научава за убийството на фараона Аменемхет I и, че се замисля покушение срещу самия Сенусерт. Уплашеният Синухе избягал. Сенусерт обаче оцелява, става фараон и кани Синухе на служба, като му прощава за проявения страх.

5. "Плач за гибелта на Ур" - 2000 г. пр. Хр., Шумер. Един от най-старите образци на световната поезия, „Плач за гибелта на Ур“ е погребална песен за разрушения град, написана от първите царе от династията Исин, ​​които искали да го възстановят.

6. Папирусът "Уесткар" - 1700 г. пр. Хр., Египет. Този сборник с пет независими истории е сред най-старите литературни произведения. Всяка история разказва за един древен египетски жрец или магьосник и за чудесата, които извършва. Смята се, че папирусът е намерен от британския авантюрист Хенри Уесткар, на когото е кръстен.

7. "Речта на Ипувер" - 1650 г. пр. Хр., Египет. Речта разказва за социалните бедствия, сполетели египетското царство. Текстът говори за чума, която бушува в Египет, по време на която водите на Нил станали червени като кръв. Източникът на всички беди станало обстоятелството, че хората нарушавали закона.

8. "Приказка за нипурския бедняк" - 1500 г пр. Хр., Акад. Приказката за бедняка от Нипур е един от най-старите примери за древен устен фолклор. Мъж на име Гимил-Нинурта бил много беден. Управителят на града му се присмял и отнел единствената му коза. Гимил обаче си отмъстил, като на свой ред успял три пъти да го набие.

9. "Разказ за двамата братя" - 1185 г.  пр. Хр., Египет. Тази история е сред най-старите литературни произведения и се смята за първата приказка в света. Тя разказва за двама братя: Анубис и Бата. Съпругата на Анубис опитала да съблазни Бата, който ѝ отказал. Тогава жената го наклеветила, че се опитал да я прелъсти. Бат доказал невинността си, а клеветницата била наказана със смърт.

10. "Класика на поезията" - 1000-600 г. пр. Хр., Китай. Сборникът "Класика на поезията" или "Шижинг" е съставен от великия философ Конфуций. Най-вероятно авторите са поети от времето на династията Чжоу, когато се полагат основите на китайската култура. Съдържа 305 стихотворения, а самата книга е разделена на три части: "Фън" (песни), "Я" (оди и епоси) и "Сонг" (химни).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com