Учени: Бебетата момчета са по-разговорливи от момичетата

2553
Учени: Бебетата момчета са по-разговорливи от момичетата
Снимка: iStock

Бебетата момчета бъбрят повече от момичетата. Това сочи научен доклад, публикуван днес, който оборва общоприетото схващане, че момичетата имат езиково предимство пред момчетата в ранна възраст.

Констатациите, публикувани в iScience след най-мащабното досега проучване по темата, са изненада дори за авторите на статията. Те твърдят, че това може да е резултат от важно полово различие, възникнало по време на еволюцията на нашия вид.

Любопитни факти за бебета родени през май

Месец май е изключително специален, когато става въпрос за рожденици. Ако сте родител на бебе, родено през май, или познавате няко...

Екипът, ръководен от Д. Кимброу Олър от университета в Мемфис, Тенеси, използвал алгоритъм, за да прегледа набор от данни, състоящ се от повече от 450 000 часа непрекъснат аудиозапис от 5899 бебета, записани с помощта на устройство с размер на iPod в продължение на две години. "Доколкото ни е известно, това е най-голямата извадка за което и да е изследване на езиковото развитие, провеждано някога", казва Олър в изявление, цитирано от БГНЕС.

Малките бебета не говорят, но произвеждат предречеви вокализации - писъци, ръмжене, а по-късно и звуци, наподобяващи думи, като "ба" и "га" - наричани общо "протофони", които в крайна сметка отстъпват място на истински думи и изречения. Идеята, че момиченцата усвояват езика по-бързо от момченцата, отдавна се е наложила в научните среди. Резултатите обаче показват, че през първата година от живота си момчетата произнасят с 10% повече звуци, преди момичетата да ги настигнат и да произнасят със 7% повече звуци през втората година Разликите се появили въпреки факта, че възрастните, които се грижат за децата, са говорили повече на момичетата, отколкото на момчетата през двете години.

Една от теориите за това откритие е, че бебетата от мъжки пол са били по-гласовити, защото са били по-активни като цяло. Данните обаче не потвърждават това, тъй като по-високата мъжка вокализация отстъпва на женската около 16-ия месец, но по-високата физическа активност не отстъпва. Вместо това екипът предполага, че техните открития биха могли да се впишат в еволюционната теория, според която бебетата издават звуци, за да сигнализират за своето благополучие на грижещите се за тях, които от своя страна влагат повече енергия и внимание в тях.

Според редица изследвания смъртността при момчетата през първата година от живота им е по-висока от тази при момичетата, така че може да се окаже, че по-гласовитите момченца в далечното минало са имали по-голяма вероятност да оцелеят и да предадат гените си. Но през втората година от живота смъртността е спаднала драстично и при двата пола и "натискът върху специалните сигнали за годност е по-малък и при момчетата, и при момичетата", казва Олер. По-нататък той планира още изследвания за това как грижещите се за децата реагират на бебешките разговори.

Прости мерки могат да предотвратят смъртта на милион бебета, показва ново проучване

Според ново изследване предоставянето на прости и евтини здравни мерки на бременните жени, като например предлагането на аспирин, може ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно