Унищожаването на Йерусалим от вавилонците e реконструирано чрез анализ на древен пожар

9578
Унищожаването на Йерусалим от вавилонците e реконструирано чрез анализ на древен пожар
Снимка: Francesco Hayez / Public Domain

Разрушаването на Ерусалим от вавилонците през 586 г. пр.н.е. се счита за едно от най-важните събития от древността и е оставило трайно влияние върху световните религии до днес. Но докато Библията описва как нашествениците „подпалиха […] всички къщи на Йерусалим“, учените едва сега започват да възстановяват как всъщност се е случила обсадата, пише IFL Science.

По очевидни причини пресъздаването на разрушително събитие, случило се преди повече от 2500 години, е доста предизвикателство и е трудно да се припишат пепел, овъглени останки или други доказателства за пожар на конкретно събитие. Въпреки това, използвайки серия от усъвършенствани техники за анализ, изследователите вече са успели да реконструират вавилонски пожар в една от сградите, паднали по време на епичния набег.

Стените на Йерихон може да са невероятно завладяваща библейска измислица

„Сграда 100 е била изключително голяма и богата елитна сграда, напълно разрушена по време на вавилонската кампания“, обясняват авторите в изследването. Тя е била на два етажа и се смята, че е била обитавана до унищожаването ѝ, за което свидетелстват ясни доказателства за опожаряване.

Йерусалим е в пламъци (The Art Bible, 1896) Internet Archive Book Images / Public Domain

За да установят точката на възпламеняване и да проследят отново пътя на пламъка, изследователите изследвали магнитни сигнали в парчета от счупена керамика и натрошени подови плочки, намерени в сградата. Естествено, магнитните сигнали в Йерусалим обикновено сочат на север, но някои от артефактите сочат други посоки.

Други фрагменти обаче съдържат магнитни сигнали, които са по-близо до север, което предполага, че са били демагнетизирани в някакъв. Като се има предвид, че са необходими изключително високи температури, за да бъдат изтрити такива сигнали, изследователите подозират, че тези предмети са били обхванати от пламъци по време на вавилонската кампания.

Археолог твърди, че е открил библейския Содом

По такъв начин авторите на изследването успели да изградят картина на това как огънят е преминал през сградата. Например те открили, че пожарът е бил най-силен на горния етаж, където по-голяма част от артефактите са били термично демагнетизирани.

Но огънят не се е разразил на долния етаж, вероятно защото горният е пропаднал и е задушил пламъците отдолу. От трите стаи на долното ниво в две няма признаци за екстремна топлина, докато в третата има свидетелства за краткотраен, локализиран пожар, който не е успял да се разпространи.

Евреите са отведени в затвора във Вавилон. Градът е в пламъци, а Ковчегът на завета е пленен. Гравюра на дърво по оригиналната картина на Едуард Бендеман (1872) Internet Archive Book Images / Public Domain

„Широко разпространеното наличие на овъглени останки предполага умишлено унищожаване чрез пожар, който е бил запален на няколко места в горния и долния етаж, като топлината се е повишила, за да изгори тавана на долния етаж“, пишат изследователите. „Разпространението на огъня и бързото срутване на сградата показват, че разрушителите са положили големи усилия, за да унищожат напълно сградата и да я извадят от употреба“, добавят те.

Археолози откриха важна следа за Вавилонската кула

Според библейския разказ за обсадата, легендарният Първи храм – известен също като Храма на Соломон – е сред сградите, изгорени до основи от вавилонците. Въпреки че никога не са открити преки археологически доказателства за съществуването (или унищожаването) на храма, новото изследване предоставя поне първото научно описание на случилото се в Йерусалим през 586 г. пр.н.е.

Изследването е публикувано в The Journal of Archaeological Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно