Стените на Йерихон може да са невероятно завладяваща библейска измислица

10381
Стените на Йерихон може да са невероятно завладяваща библейска измислица
Снимка: Public Domain

Стените на Йерихон са едно от най-важните места, описани в Библията. И въпреки че историята за превземането на Йерихон от Исус Навин е покрита с много легенди, някои се съмняват в съществуването на града. Днес много учени твърдят, че е невъзможно да се провери колко вярна е била историята за Исус Навин и битката при Йерихон, пише IFLScience.

Древният град Йерихон се намира на 10 километра северозападно от Мъртво море, на около 1,5 километра северно от съвременния град Йерихон. Археологически работи тук се извършват от 19. век. През 1868 г. Чарлз Уорън извършва разкопки, които разкриват, че град Тел ес-Султан в Палестина е мястото на библейския Йерихон. 

Изгубена библейска глава е намерена върху древен пергамент

Неговите стени, високи около 4 метра, са били събаряни и възстановявани много пъти през вековете, като се смята, че са били построени около 8000 г. пр.н.е. Според ЮНЕСКО древният Йерихон е „една от най-старите известни монументални сгради и укрепителни системи в света, както и един от основните неолитни центрове на селското стопанство в човешката история“.

Йерихонската кула от 8000 г. пр.н.е. в Тел ес-Султан Salamandra123 / CC BY-SA 3.0

Около 8000 г. пр.н.е. градът също така разполага с 8,5-метрова висока каменна структура, наречена Ерихонската кула, която се смята за първата каменна сграда в света от този вид. Открита от археолозите през 1952 г., това е цилиндрична кула, която има горна платформа, до която се стига по 22 стъпала, намиращи се от вътрешната страна.

Странно, археолозите не са напълно сигурни за функцията на кулата. Някои предполагат, че това е географски маркер или може би е изпълнявал някаква астрономическа роля, тъй като в най-дългия ден в годината (лятното слънцестоене) се изравнява слабо със Слънцето. Друго предположение е, че това е символ на статус, построен от властта.

Библейски градове, изгубени във времето

Въпреки дълбокото си историческо значение градът може би е по-известен от библейския разказ за битката при Йерихон, за която се предполага, че се е водила между израилтяните и ханаанците.

Изображение на битката от Жан Фуке Jean Fouquet / Public Domain

Според Книгата на Исус Навин в еврейската Библия и християнския Стар завет Исус Навин повежда народа на Израел към Йерихон и марширува около градските стени веднъж дневно в продължение на шест дни, като в крайна сметка ги сваля със звука на тръби. Израилтяните избиват всеки мъж, жена и дете в града, с изключение на една жена, която помага на армията при нашествието, и нейното семейство.

Може да се предположи, че разказът за тръбата е напълно фантастичен, но повечето учени сега смятат, че целият разказ за кървавата война е неточен.

През 30-те години на миналия век британският археолог Джон Гарстанг провежда разкопки на мястото и дори твърди, че са открити падналите стени, споменати в Библията, както и изпепелени останки, показващи разрушението на града. Ученият също датира руините от около 1400 г. пр.н.е., което ще съответства на библейската хронология на битката.

Но през 50-те години на миналия век работата на Катлийн Кениън хвърля съмнение върху това смело твърдение. Тя датира унищожаването на града около 1550 г. пр.н.е., което предполага, че унищожаването му е свързано с добре документирана военна кампания на египтяните срещу ханаанските градове държави.

Писмени сведения за библейския цар Давид са открити от изследователи

По времето на предполагаемото завладяване градът е бил изоставен от повече от век, сочат откритията на Кениън. Ето защо историята на тази смела битка вероятно е малко преувеличена, като се има предвид, че не е имало кой да бъде побеждаван.

Това обаче е само една теория. Радиовъглеродно датиране през 1990 г. предполага, че времето на унищожаването на града наистина съвпада с разказа на Библията, което показва, че Книгата на Исус Навин може да съдържа някои елементи на истината.

Едно е сигурно: използването на Библията като исторически източник е много трудна работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com