Защо бяха екзекутирани "Вещиците от Салем"?

28376
Защо бяха екзекутирани "Вещиците от Салем"?
Снимка: Public Domain

Ловът на „вещиците в Салем“ преди 330 години се смята за един от най-известните процеси срещу „вещици“ в историята. Тези събития се случили в американския град Салем от февруари 1692 до май 1693 г. В резултат 14 жени и петима мъже били обесени, а един обвиняем починал от изтезанията. Общо 150-200 души преминали през затворите, включително и едно четиригодишно момиченце. Най-малко петима починали в ареста.

На 8 февруари 1692 г. лекар в американския град Салем, населен предимно с пуритани, огласил странна диагноза, с която започнал един от най-известните – и един от най-новите – лов на вещици в историята. Лекарят обявил, че дъщерята на пастора и братовчедка ѝ изобщо не са болни, а са обладани от дявола. След тази диагноза за една година повече от 200 души в Салем и околностите му били обвинени в магьосничество. Основно - жени. Измъчвали ги и издевателствали над тях, повече от 20 не доживели момента, в който това безумие най-накрая свършило. И до днес учените не могат да разгадаят причините за тази масова истерия.

"Пуританът" от Огъст Сен-Годенс, Спрингфийлд, Масачузетс. Снимка: Daderot / Public Domain

Въпреки че към средата на XVII век съдебните процеси срещу вещици били прекратени в по-голямата част от Европа, те понякога продължавали някъде в периферията и в американските колонии. Събитията от 1692-1693 г. в Салем сега се разглеждат като внезапно преживяване от миналото, срещу което човечеството никога не е било застраховано. Много историци смятат, че трайните последици от изпитанията са имали силно влияние в последвалата история на САЩ. Според историка Джордж Линкълн Бър „магьосничеството от Салем е била скалата, върху която се е разбила теокрацията“.

Всичко започнало през януари 1692 г., когато деветгодишната дъщеря на местния пастор в Салем Самюъл Парис - Елизабет, и неговата единадесетгодишна племенница започнали да показват симптоми на неизвестно досега заболяване - момичетата издавали странни звуци, заемали необичайни пози, криели се в ъглите и постоянно се оплаквали, че сякаш някой постоянно ги боде с невидими игли. Поканен в къщата на пастора, д-р Уилям Григс не открил следи от реални болести и обявил, че момичетата вероятно са били прокълнати от вещици.

Роля в тази „диагноза“ изиграла и книга, публикуваната наскоро от американския проповедник и религиозен моралист Котън Мадър „Паметни случаи на намесата на Провидението в делата за магьосничество и обсебване“ (1689), където по-специално се описвало как през 1688 г. в Бостън една перачка от Ирландия била обвинена в магьосническо влияние върху децата на работодателя и екзекутирана чрез обесване.

Преподобният Котън Мадър. Peter Pelham / Public Domain

В къщата на пастора веднага била открита „вещица“, отговаряща на описанието - робиня на име Титуба, която според една от версиите била черна жена от Барбадос, запозната с практиката на вуду, и понякога плашела момичетата, като им разказвала страшни истории за магьосничество, но според други източници тя била индианка или със смесен произход.

Скоро броят на "болните" момичета и момичета се увеличил и приятелките на Елизабет започнали да се присъединяват към тях - по-специално дванадесетгодишната Ан Пътнам.

През март 1692 г. започнали арести: по показанията на момичетата били заловени Титуба, Сара Гуд и Сара Озбърн, които били разпитвани с предубеждение и били подложени на унизителен преглед, за да се открият, според добре познатата практика, „дяволски белези" по телата им. И трите станали удобни мишени за обвинителите: всичко вече било ясно за Титуба, Сара Гуд била почти просякиня, а Сара Озбърн била самотна и свадлива вдовица, която говорела срещу пуританите и не посещавала църква. Те нямали сериозни защитници, а общественото мнение първоначално не било на тяхна страна. Малко по-късно към тях се присъединила и четиригодишната Доръти, дъщеря на Сара Гуд. Тя признала, че е вещица, по подтик на по-големите деца, които ѝ обещали да се събере с майка си в затвора. Съответно магьосничеството на самата Сара Гуд вече се смятало за доказано.

Титуба и децата. Alfred Fredericks / Public Domain

След това кръгът на заподозрените започнал да се разширява сред онези, които преди се смятали за доста почтени и старателни енориаши: Марта Кори, Ребека Ньорс и Рейчъл Клинтън били арестувани, а Марта Кори била задържана само защото се подигравала на „лова на вещици“, като по този начин привлякла нежелано внимание.

През април Сара Клойс, сестрата на Ребека Ньорс, била арестувана заедно с Елизабет Проктър и няколко други жени. За първи път били преследвани и техните роднини от мъжки пол: Джон Проктър, съпруг на Елизабет, и Джайлс Кори, съпруг на Марта Кори. В делото било включено и името на бившия пастор на Салем Джордж Бъроуз, който също бил арестуван. На 20 април Ан Пътнам заявила, че е видяла „призрака на свещеника“, който я душал и плашел, а задържаните под изтезания започнали да свидетелстват срещу уважавания преди пастор, обявявайки го за свой лидер, който ги принудил да общуват с дявола. По това време по делото вече имало около тридесет обвиняеми. На 10 май 1692 г. болната старица Сара Озбърн първа починала в затвора, без да дочака процеса, който започнал същия месец.

Председателят на съда Уилям Стоутън. Harvard University Art Museum / Public Domain

Уилям Фипс, военноморски командир и първи губернатор на Масачузетския залив, тясно свързан с влиятелното семейство Мадър, поради което получил високата си длъжност, назначил съдии, трима от които се оказали приятели на автора на прословутата книга Котън Мадър, а един - вицегубернатор. Освен това самият Котън Мадър също следял отблизо процеса и подкрепял обвинителите. Председател на съда бил Уилям Стоутън, който нямал юридическо образование. Основното доказателство за вината на обвиняемите били показанията на „пострадалите“ момичета, които по това време вече били станали много популярни в града, и самопризнанията на арестуваните, умопомрачени от изтезанията.

За да се повдигне обвинение, било достатъчно „пострадалите“ момичета да съобщят, че им се е явил „духът“ на това или онова лице, а при очна ставка с обвиняемия те реагирали подобаващо, като изпадали в конвулсии или, обратно - изведнъж се успокоявали.

На 2 юни била утвърдена първата смъртна присъда: възрастната Бриджит Бишоп била обесена на 10 юни. На 19 юли била екзекутирана Сара Гуд, оставяйки сираче четиригодишната си дъщеря в затвора, след това Ребека Ньорс и няколко други жени. Дъщерята на Сара Гуд - Доръти, се смята за най-малката жертва на лова на вещици. В крайна сметка тя била освободена от затвора, но в резултат на преживяното детето загубило разсъдъка си. 

Baker, Joseph E. / Public Domain

Преди екзекуцията си Сара Гуд, която така и не се признала за вещица, проклела свещеника Никълъс Ноес, участвал в този „процес“: „Ти си лъжец - казала тя. - Аз не съм повече вещица, отколкото ти си магьосник. Вземи ми живота и Господ ще те напои с кръв.” Смята се, че това нейно проклятие се сбъднало, тъй като Ноес по-късно умрял, задавяйки се с кръв, след като получил вътрешно кървене.

На 5 август бил екзекутиран бившият пастор Джордж Бъроуз; преди смъртта си той успял да създаде сериозен проблем на палачите си, като рецитирал „Отче наш“, без да се запъне - според поверието магьосникът не можел да направи това, той задължително щял да се препъне. В тълпата се надигнал ропот, но палачите обявили всичко това за трикове на дявола и екзекуциите продължили.

На 19 септември 80-годишният богат фермер Джайлс Кори, който категорично отказвал да признае вината си, бил подложен на изтезания с големи камъни. Той умирал под тежестта им в продължение на два дни, но така и не признал нищо, за да не лиши близките си от имуществото си, което иначе щяло да бъде конфискувано - само поискал да се добавят още камъни, за да ускорят смъртта му. Това обаче не помогнало на съпругата му Марта, която ден по-късно била екзекутирана заедно с още седем злощастници.

Джайлс Кори е притиснат до смърт по време на процесите срещу вещиците в Салем. Public Domain

Не само жителите на Салем били сред обвиняемите - увлечението към новаторските процеси над вещици се разпространило в околните села, докоснало съседните Топсфийлд, Андовър и Бостън, броят на момичетата-обвинителки от Салем нараснал, те ставали местни "звезди" и обикаляли из другите села, сочейки нови вещици. Дори Джон Алдън, един от най-уважаваните граждани на Бостън, морски капитан и участник в индианските войни, бил сред осъдените за магьосничество, но след пет седмици затвор той успял да избяга. Впоследствие Лонгфелоу го направил един от героите на стихотворението си „Ухажването на Майлс Стандиш“.

Изведнъж целият този „лов на вещици“ започнал да приключва. Случващото се започнало да плаши дори онези, които инициирали този процес; опасността да бъдат обвинени започнала да заплашва както техните близки, така и самите тях. Говори се, че губернаторът Уилям Фипс, който първоначално дал зелена светлина на тези процеси, в даден момент забранил налагането на смъртни присъди, а след това - и на нови арести, поради факта, че едно момиче-обвинител, в пристъп на ентусиазъм, обявило за вещица собствената му жена.

Накрая се намесил бащата на Котън Мадър, известният теолог Инрис Мадър, който по това време оглавявал Харвардския колеж. Той заявил, че съдилищата не трябва да разглеждат като доказателство съобщенията за явяването на призраците на обвиняемите. На него се приписва и напълно хуманната идея, че е по-добре да се пуснат няколко вещици, отколкото да бъдат измъчвани и екзекутирани невинни.

Скоро били освободени 28 от 33-мата останали в затворите, „които имали сношение с дявола“, а за разглеждането на делата на останалите петима бил създаден Върховен съд на Масачузетс. През май 1693 г. той допринесъл за освобождаване на всички останали в ареста - губернаторът ги помилвал. Салемските процеси приключили, отнасяйки със себе си живота на 19 души, един от които умрял при изтезанията (Джайлс Кори), и около петима души - според различни източници, - загинали в затворите. Общо 150-200 души преминали през арестите, може би и повече. Един роб бил държан в затвора без съд, след което бил препродаден на друг собственик за дългове. През 1697 г. самите съдии признали, че са извършили грешка, а през 1702 г. решенията им официално били признати за незаконни.

През 1706 г. бившата обвинителка Ан Пътнам се разкаяла, но обвинила за всичко дявола, който уж я принудил да свидетелства срещу невинни. Елизабет Парис и Абигейл Уилямс не поднесли публично извинение - поне не са известни сведения за това, но по-късно в техния град били подлагани на всеобщо осъждане. Абигейл така и не успяла да се омъжи и следите от нея постепенно се губят, а Парис през 1710 г., на 27-годишна възраст, се омъжила за търговеца Бенджамин Барън, от когото родила три дъщери и син. След като надживяла съпруга си с шест години, тя починала мирно на 21 март 1760 г., на 77-годишна възраст.

Преглед на "вещица". Tompkins Harrison Matteson / Public Domain

Вече в наше време учените са изказали няколко научни версии, предназначени по някакъв начин да обяснят какво се е случило през онези години в Салем. През 1976 г. в списание Science се появила статия, според която момичетата-обвинителки са имали халюцинации след отравяне от ръжен хляб, поразен от Claviceps purpurea, но тази версия по-късно била опровергана. Има и предположения, че момичетата са страдали от специална форма на енцефалит - "летаргичен енцефалит", или от болестта на Хънтингтън. Психолозите се опират на психичните характеристики на пуританите и на дисоциативните разстройства. Икономисти, социолози и юристи посочват особеностите на функционирането на икономиката на града и околните територии, когато земеделските производители били принудени да влизат в спорове със съседи за граници на собственост, права на паша и църковни привилегии. Обвиненията в магьосничество може би са им се сторили удобен начин за решаване на чисто правните им проблеми.

Като важно обстоятелство следва да се смятат и неуредиците с местните пастори, които от години преследвали Салем. Никой не се задържал дълго на тази позиция, а преподобният Парис, баща на печално известната Елизабет, само засилил разделението между енориашите, търсейки нови привилегии за себе си. Той бил пряко заинтересуван от разширяването на властта си, като апелирал към „беззаконното поведение“ на своето паство, принуждавайки уважавани членове на църквата да извършват публични покаяния за дребни престъпления, допринасяйки по този начин за общото напрежение в общността.

Историкът Марион Старки, автор на „Дяволът в Масачузетс: съвременно разследване на процесите срещу вещиците в Салем“, вярва, че в такава наелектризираща атмосфера някакъв голям конфликт просто е бил неизбежен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com