Барт Де Врийс: Във връзките с обществеността доверието е основата

23043
Барт Де Врийс: Във връзките с обществеността доверието е основата

Вече четвърта година Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) организира престижния конкурс BAPRA Bright Awards. BAPRA Bright Awards e единственият конкурс у нас, който отличава постиженията на българския пазар в сферата на комуникациите и позволява на PR професионалистите да сравнят и споделят успехите си с най-актуалното на пазара в световен мащаб. Конкурсът дава уникалната възможност на PR агенциите да бъдат сред тези, които водят и формират комуникационния пазар в Европа, а броят кандидатури отбелязва значителен ръст с всяко следващо издание на конкурса.

Част от журито на BAPRA Bright Awards е г-н Барт Де Врийс - PR специалист с над 25 годишен опит в областта на връзките с обществеността и управляващ директор на една от най-старите PR агенции в Холандия - HvdM, с когото разговаряме за тънкостите на PR професията.

PR браншът се съживява и все повече компании инвестират в комуникации

Конкурсът BAPRA Bright Awards предизвиква все по-голям интерес сред PR средите в България - за конкурса, за посланието му и за целите н...

Какво Ви привлече, за да приемете да сте част от журито на BAPRA Bright Awards?

Мотивацията ми първо е изцяло професионална - заради изключителната и първокласна работа на комуникационните агенции и отделите на компаниите, които участават в конкурса, както и моето убеждение, че тя може да бъде вдъхновение за всички, които работят в тази област. Да съм част от журито ми дава възможност да съм в течение с това, което се случва в професията ми. Винаги има нови неща, които да се научат от добрите примери.

Какво са за Вас връзките с обществеността?

В сферата на комуникациите връзките с общестевността е единствената област, която е директно свързана с публичното мнение. PR експертите трябва да познават изключително добре обществото, в което работят, както и всички вярвания, интереси и нужди, които оформят това общество. Както медийните канали, с които комуникираме с публиката се умножиха, така и уменията и прозренията на PR специалистите се разшириха. Това е вълнуваща област, която ще продължи да расте, докато нашият свят става все по-свързан.

Какво е нивото на професията „Връзки с обществеността” в България според Вас?

Оценяването на проектите за BAPRA Bright Awards 2013 стартира

Вчера стартира оценяването на проектите в престижния конкурс на PR бизнеса у нас BAPRA Bright Awards 2013. Изцяло международно жури...

Въпреки че съм в журито на BAPRA Bright Awards само за втора поредна година, не мога да претендирам, че имам доста подробен преглед над развитието на българския PR. Когато става дума за иновации в областта на комуникациите, всеки и навсякъде може да научи нещо и да се вдъхнови от комуникационните проекти в България. Усещането, което остава у мен след оценяването на проектите, е за един развит, зрял комуникационен пазар.

Какво е това, което никой PR не бива дори да си помисля да прави в качеството си на професионалист?

За мен неетичното поведение е разделителната линия. Повечето национални PR организации имат единен етичен кодекс, по който се ръководят в своето поведение. Така че няма извинение за PR експерт, който не знае къде да постави границата. Може би професионалистите в нашата професия невинаги могат да казват цялата истина, но това все още е далеч от откровената лъжа. Доверието е един от основополагащите фундаменти на PR-а, така че просто бих казал: не разрушавайте доверието.

Бихте ли ни дали пример за PR кампания, която няма да забравите никога заради оригиналността ѝ?

За мен автентичността и уместността винаги са били двата елемента, които отличават забележителните кампании от всички останали. Съвсем наскоро една световна кампания се роди спонтанно, след като млада тунизийска жена на име Амина използва Facebook, за да се противопостави на антиженските настроения от страна на религиозните фундаменталисти в страната си. Тя беше заплашена и изчезна от общественото полезрение. Невероятната скорост, с която видяхме разгръщащата се кампания, провокирана от Амина, в реакциите на жени по целия свят в различни социални медии, обаче, е един чудесен пример за силата на комуникацията, дори ако тя не е строго дефинирана като PR кампания.

80 проекта влизат в надпреварата за BAPRA Bright Awards 2013

80 проекта на 20 агенции, 6 компании и сдружения се борят за призове в тазгодишното издание на BAPRA Bright Awards. Броят поставя абсол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю