Ген.-майор Явор Матеев: В обстановката, в която се намираме, няма как парите за отбрана да са достатъчно

16815
Ген.-майор Явор Матеев: В обстановката, в която се намираме, няма как парите за отбрана да са достатъчно
Снимка: Община Пловдив

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година също няма да има военен парад за 6 май, но празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности. Празникът освен повод за пожелания е и повод за анализ и равносметка по важните за сферата на отбраната теми. Достатъчно ли са парите за отбрана? Храбри ли сме днес българите? С тези и други въпроси от Actualno.com разговаряхме с ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Ген. Матеев, 6 май е Денят на храбростта и празник на Българската армия. Храбри ли сме днес като българи?

България винаги е имала храбри и достойни мъже и жени и то не само в Българската армия, а във всички области на обществения живот. Много хора се трудят достойно, честно и отговорно и за благото на своето семейство и за обществото. Всички бяхме свидетели какво правеха доскоро лекарите в момент, в който не знаехме почти нищо или знаехме малко за тази пандемия, която ни връхлетя през последните две години. Във всяка една област могат да се дадат примери за достойни мъже и жени – герои. Така е и в Българската армия. Много военнослужещи честно, отговорно, поемайки сериозни отговорности и рискове, изпълняват професионалните си задължения. Голяма част от професията на военнослужещите, особено на тези, които са в Пловдивско и военнослужещи от Силите за специални операции, изпълняват редица дейности. Те свързани с голям и физически риск, с голямо психологическо и умствено натоварване. Това са достойни хора, които поставят преди всичко на първо място своята отговорност към Родината, служат честно и отговорно и изпълняват професионално служебните си задължения. България винаги е имала достойни мъже и жени и по време на конфликти и кризи, и в мирно време. И днес има своите съвременни герои. Българската армия може да посочи много такива примери. Всички ние разбираме, аз съм убеден, че и обществото разбира, особено в навечерието на нашия празник и като се има предвид моментната ситуация, в която се намират Европа и светът, че Българската армия е била, в момента е и ще бъде основният гарант за териториалната цялост, сигурността и суверенитета на Република България.

Как ще отбележат Специалните сили празника?

Специалните сили ще отбележат празника в едно изключително натоварено и ангажиращо ежедневие. Знаете, че няма да има парад и тази година, ще бъдат излъчвани демонстрации от различните командвания. Тази година ще се постараем синтезирано във времето, което ни е отредено, да покажем някои от техниките, тактиките и процедурите от действията на Специалните сили в рамките на нашите три основни задачи: специално разузнаване, директни акции и военно подпомагане. Ще покажем конкретно различни способи за инфилтриране – въвеждане на Силите за специални операции и по въздух чрез парашутни скокове от различни типове парашути, с въоръжение и снаряжение, стоварване с хеликоптер по способа „бързо въже“. Ще покажем внедряване посредством машини, посредством пеши способ. Ще покажем действия на наши формирования за неутрализиране, освобождаване на заложници, взети в плен, движещи се в превозни средства. Неутрализиране на внезапни нападения или засади върху Силите за специални операции по време на изпълнение на техните задачи. Различни елементи от интуитивните, динамичните стрелби, които са много характерни и в затворени помещения за Силите за специални операции. Ще демонстрираме ексфилтриране на нашите формирования посредством хеликоптери. Доста неща, но не искам да влизам детайли, за да е интересно на зрителите. Дай Боже времето да е с нас и да можем да покажем всички демонстрации, които са планирани.

Извън демонстрациите още от Възкресение Христово сме в една много интензивна съвместна подготовка на най-голямото многонационално учение за годината на Силите за специални операции на НАТО, в което участват специалните сили на почти всички европейски държави и на държави партньори дори извън европейския континент, много други командвания и НПО. Мащабно и сложно учение, което се провежда на територията на четири-пет държави, една от които е България. На светлия християнски празник, на 1 май, сега на Гергьовден, който е Ден на храбростта и празник на Българската армия, сме изключително натоварени, ангажирани в тези процеси.

Продължаваме с наш контингент да изпълняваме задачите си, свързани с участието ни в мисия и операция зад граница. Продължаваме да носим бойното дежурство като тактическа група за специални операции като част от компонент от командване на Специалните операции на Силите за отговор на НАТО, различни други дежурства по изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма и т.н.

Освен това участваме в отбелязването на годишнините от Априлското въстание в доста градове от страната, които са били негов център. На 5 май имахме заря-проверка в Пещера по случай празника на града, преди два-три дни бяхме в Копривщица.

Много натоварено и загрижено ни е ежедневието. Радваме се, че сме натоварени и че имаме ангажименти. Това е съдбата на военнослужещия. На всички фронтове даваме всичко от себе си достойно да изпълняваме задълженията си, да защитаваме териториалната цялост на България и нейната неприкосновеност и да участваме, където е необходимо, в патриотични мероприятия, защото духът на българския народ и българския гражданин трябва да се поддържа жив. Бих казал, че това е от първостепенно значение.

Празникът е и повод за анализ и равносметка. Достатъчно ли са парите за отбрана тази година?

Еднозначно не може да се отговори този въпрос. Парите са толкова, колкото са ги решили легитимните органи, които взимат тези решения и управляват страната. Ако трябва да бъдем откровени, всички разбирате, че в обстановката, в която се намираме, няма как парите да са достатъчно, поради редица причини.

Преди години беше взето решение, че до 2024 г. парите за отбрана като цяло трябва да бъдат не по-малко от 2% от БВП на страната. Все още сме далеч от това съотношение. Тази година е 1.7%. Сами разбирате, че инфлацията, която влиза в страната през предходната и особено през тази година, прави до голяма степен още по-трудно изпълнението на всички планирани мероприятия, свързани с бойната подготовка, изплащането на текущите разходи и най-вече реализирането на планирани проекти за модернизация на Въоръжените сили.

Разбира се, че трябва да се намерят механизми. Надявам се, че това ще се случи. При осъвременяването на бюджета тези цифри да бъдат коригирани така, че да може всички онези неща, за които говоря, да бъдат извършени, колкото е възможно с предварително планираните параметри.

Особено съм загрижен за това, че всички тези неблагоприятни вътрешни и външни фактори, които влияят на тези процеси, могат да доведат до отлив от редиците на Въоръжените сили. С всички сили трябва да предотвратим това. Предходни години Българската армия като цяло вървеше в положителна посока по отношение на окомлектоването с личен състав. Забелязвам тенденции от началото на тази година, които са в обратен знак и трябва да направим всичко възможно и с разбиране от държавното ръководство на страната, военното и политическото ръководство на армията, да се намерят механизми.

Понеже ме питате за бюджет – все пак част от бюджета са и възнагражденията на военнослужещите. Трябва да намерим механизми за увеличаване най-вече на заплатите на българския войник. Сравнено с инфлацията, която е силна през последните месеци, с възнаграждението извън армията, поради това, че от година и половина не е имало увеличение на войнишките заплати, те изостават - трябва да правим всичко възможно да ги повишим. Българският войник заслужава. Апелирам и се надявам на разбиране от ръководство и от обществото тези трудности да бъдат преодолени.

Смятам, че модернизацията на армията, трябва да бъде един непрекъснат процес, ако искаме да сме на нивото на световните стандарти. Всички виждат, че армията е основният гарант за териториалната цялост и сигурността на една страна. Ако искаме да бъдем на нивото дори на нашите съседи, да не говорим на най-добрите световни стандарти - армията трябва непрекъснато да се модернизира. Това значи, че трябва да се влагат средства, че трябва да стигнем тези 2 % от БВП. Надявам се с бързи темпове да се направи така, че да се достигнат нивата от 2020 г. Ясно на всички е, че изоставаме значително през последната година и половина от тези нива на средства и проекти за модернизацията на армията от 2020 г. Надявам се това да се случи и да продължим нагоре.

По какъв начин ще се развиват Специалните сили през 2022 г.?

В организационно отношение се извършват някои по-скоро несъществени промени. По отношение на проекти - не спираме да работим. Опитваме се дори малки проекти да реализираме. Те са свързани с модернизацията на армията. Най-вече работим по бъдещи проекти, които са изключително важни за нас, като проекти за превъоръжаване на Специалните сили. Говоря конкретно за леко стрелково въоръжение по стандартите на НАТО, реализиране на проект за придобиване на лагерно - походно имущество за командването и за формированията от Силите за специални операции. То е изключително необходимо в тази обстановката и след уроците, които има от това, което се случва. Става въпрос за проект за реализиране на способности по отношение на комуникационно-информационното осигуряване на командването и на формированията от Силите за специални операции. Продължаваме с проекти, които бихме желали да се осъществят в най-скоро време по отношение на реновирането и изграждането на нова материално-техническа база: условия за живот, за почивка и работа на военнослужещите от Специалните сили.

Вярвам, че през тази година ще бъде почти финализиран и то в предсрочни темпове - най-големият проект, който изобщо сме реализирали. Проект, който подписахме 2020 г. по отношение на придобиването на нова бронирана и леко бронирана техника. Става въпрос за проекта за 98 машини, който Министерство на отбраната сключва с българската фирма „Самел“. Към този момент сме получили повече от половината от тези машини. Изпитанията и експлоатацията, която вече осъществяваме от скоро, показва отлични резултати.

Ще продължим с придобиването на нов район. Това е районът на бившата авиобаза „Чешнегирово“. В бъдеще планираме някои проекти, както и дислокацията на нашия учебен център и център за бойно осигуряване.

През тази година вярваме, че ще завърши ремонтът и реновирането на района на най-новото ни формирование, което създадохме през последна година и половина. Това е Първа група Специални сили в района на Банкя в близост до София. Освен това ще продължим и с традиционни международни или национални учения. Много от тях за сертифициране на нашите контингенти за дежурство на НАТО или за участие в мисии и операции зад граница. Много натоварена година. Продължаваме да изпълняваме тези наши отговорности.

Желаете ли да добавите нещо?

Искам да поздравя със светлия празник всички българи. Всички достойни мъже и жени, които служат в Българската армия и в Силите за специални операции. Да поздравя нашите семейства, защото те са от изключително значение за всички нас. Да им кажа, че в момент на кризи, трябва да имат търпение. Да си вярваме. Тези неща ще преминат. Дори и със стискане на зъби и с преглъщане да вярват в това, че Българската армия е тяхното място за живот и за развитие в служебен план. Да продължават да служат достойно и отговорно на семействата си и на Родината си. Всички да са живи и здрави.

Ден на отворени врати в Националния военноисторически музей. Повече - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю