Ивайло Калфин за Actualno.com: Държавата не можа да спаси банковия сектор от разправата на двама души

74867
Ивайло Калфин за Actualno.com: Държавата не можа да спаси банковия сектор от разправата на двама души
Снимка: АБВ

 

Ивайло Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. Завършва първо Френската гимназия, а по-късно и ВИИ „Карл Маркс“ (сега УНСС), откъдето взима първата си магистърска степен по „Международни икономически отношения“. Почти 10 години по-късно седнах отново на студентската банка – в Университета в Лофбъро, Великобритания, където се дипломирах като магистър по международно банкиране, казва той.

Калфин е народен представител в 37-мо, 38-мо и 40-то Народно събрание; член на комисиите по бюджет и финанси и външна политика (1995 - 1997 г., 2000-2001 г. и 2005 г.). В периода между 2005 и 2009 г. е вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Сергей Станишев.

На изборите за Европейски парламент през 2009 г. Калфин води листата на „Коалиция за България”. Между 2009 и 2014 г. е евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Говорител по бюджетните въпроси на парламентарната група. Член на комисиите по бюджети, бюджетен контрол и промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент и др.

Ивайло Калфин е сред учредителите на гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). В събота (28 юни) движението проведе учредителна конференция като партия. По време на събитието бившият външен министър сподели няколко думи специално за Actualno.com:

На първо време - честито (преобразуване в партия)!

АБВ: Българският избирател не е глупав

Партиите във властта правят всичко възможно, за да накарат българите да се откажат от евроизборите и да не отидат до урните в неделя. З...

Благодаря.

Какви са първите стъпки, които ще предприемете вече като партия?

Първите стъпки са свързани с актуалната ситуация в нещата. Тя е изключително критична и това, което правят основните политически сили според мен, е много вредно. Да не кажа абсурд.

Абсолютно не приемаме договорката, да не кажа съглашението, между ГЕРБ, БСП и ДПС да назначат правителство, което след това да работи и като служебно правителство. Това противоречи първо на Конституцията и второ тук отново се размиват отговорностите и то в период, в който е много важно кой какви отговорности носи.

На второ място всички тези призиви, които чуваме от господин Борисов (Бойко Борисов – бел.ред.) за сключване на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) са абсурдни и ние ще им се противопоставим. Смятаме, че няма основание за това нещо.

България има достатъчно опит от споразумения с Международния валутен фонд и трябва да направим всичко възможно да избегнем подобен режим. Мислим, че има достатъчно ресурси в държавата.

АБВ излезе с резолюция за критичното състояние, в което се намира държавата

АБВ, която днес беше учредена като партия, излезе с резолюция, в която изразява “дълбоката си тревога от критичното състояние, в...

Защо отново се заговори за споразумение с МВФ, според Вас?

Споразумението с Международния валутен фонд може да дойде, ако страната изпадне в тежка финансова и икономическа криза. Страната ни не е изпаднала в такава, въпреки абсолютната неадекватност на институциите по отношение на банковата система.

Това, което трябва да стане, е поне правителството и изпълнителната власт веднага да подадат оставка, да дойде друго, което да се занимава по-адекватно с банковата система. А Международният валутен фонд би дошъл, ако се стигне до някакъв срив в българската икономика, който може да се избегне.

А защо го предлага господин Борисов само може да гадаем... Едното е защото той предвижда нещо такова, отново казвам, въпреки че това напълно може да се избегне. Или второто защото ще му е по-лесно да участва в управление, в което, както си спомняме в България, има един комисар тук и представител на Международния валутен фонд, който казва всичко, а правителството отказва да поеме всякаква отговорност за провежданата социална и икономическа политика. Това просто е недопустимо.

Коментарът Ви за случващото се в банковата система през последните седмици?

Това в една банкова система, която по принцип е стабилна, каквато е българската, може да се случи само при изключително слаби институции.

Първанов: АБВ няма да си партнира с ДПС

Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на заси...

Можеше да се очаква това нещо при тази политическа и институционална криза, която е през последните седмици. Сигурно ще избие нанякъде. Видяхме двама бизнесмени, които започнаха публично да се ритат и атакуват.

Държавата не само, че не успя да предпази банковия сектор от тази публична разправа между тези двама души, но и я засили. Тук имам предвид действието и бездействието на правителството, на прокуратура, на медии, на МВР, на Централна банка, на КФН. Въобще всички институции показаха – поне по първия случай към Корпоративна търговска банка, неадекватност и недостатъчна адекватност. Не е изненада, че има следващ на конвейра.

Това нещо е избежимо. И балансите, и финансите на българската финансова система в момента, доколкото ми е известно, са добри. Те могат да се разстроят единствено с подобни атаки.

Остава въпросът дали правителството и въобще тези институции от незнание и некадърност, бих казал, или съвсем съзнателно подкопават финансовата система.

Каква е идеята и защо се прави всичко това (атаката към банковата система) и има ли други печеливши, освен „двамата бизнесмени”?

Теоретично печеливши от банкова криза, която може да доведе до отмяна на валутния борд, са тези, които биха искали с хиперинфлация да си изчистят дълговете. Това обаче има огромна цена за гражданите и за населението.

КТБ купи акциите на бившата "Емпорики Банк - България"

"Корпоративна търговска банка" придобива всички акции с право на глас от капитала на "Креди Агрикол България" (бившата "Емпорики Банк...

Точно за това са българските институции да не го допуснат. Няма причина зорлем от нищо ние да си направим финансова криза.

Коментарът Ви за действията на ДАНС и МВР около вчерашната ситуация с ПИБ?

Това е смехотворно. Първо е смехотворно, че вчера за банковата криза се обяснява министърът на вътрешните работи, което е абсолютно неприемливо. И на второ място, ако ДАНС и МВР са решили да се поинтересуват през кои медии, откъде и как минава източването на банковата система, сигурно трябва да се поинтересуват и за Корпоративна търговска банка преди две седмици, когато те не проявиха подобна активност.

Покрай всички проблеми по-малко се говори за следващия български еврокомисар. Кой трябва да е той?

Българският еврокомисар трябваше да се знае в момента. Всички страни знаят кои са им кандидатите за еврокомисар и се договорят – и то не от днес и вчера, когато беше избран господин Юнкер (Жан-Клод Юнкер беше номиниран за председател на новата Европейска комисия – бел.ред.).

Отпреди това две седмици и повече се водят преговори за ресор, който да се получи. Ние все още нямаме идея кой да бъде български комисар. В тази ситуация, в която едното правителство си отива и след това идва служебно правителство, очевидно е, че това трябва да бъде консенсусна кандидатура. Само че не виждам усилия от никого да направи такова нещо. В резултат на което тази политическа сила, на която й се падне – това най-вероятно ще бъде служебното правителство, ще бъде тази, която ще посочи българския еврокомисар. Не е нормално това нещо.

БНБ започна проверка на активите и пасивите на КТБ

Днес започва заявената от Българската народна банка и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група Корпоративна тъ...

Кристалина Георгиева доколко е приемлив кандидат?

Кристалина Георгиева е един добър комисар, който има и добре реноме в Европейската комисия.

Това, което е дразнещо за мен, е че вместо от България да се вземе решение, за пореден път отвън ни побутват, подканят, подсещат кой да бъде българският еврокомисар. Дали Кристалина Георгиева или някой друг – това решение трябва да дойде от България.

По-рано днес стана ясно, че строежът на морската част на „Южен поток” е спрян заради подаден иск. Имате ли повече информация за това кой е подал този иск и колко време може да се забави проектът?

Не, нямам представа още за това нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю