МВР разследва опити за дестабилизация на банковата система

20371
МВР разследва опити за дестабилизация на банковата система
Снимка: БГНЕС

Определено имаме установени злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде Агенция „Фокус”.

„Това е изключително тежко престъпление и хората, които се ангажират с такава дейност ще понесат тежка отговорност. Имало е атака и през интернет и през мобилните телефони като са разпращани смс-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип”, допълни Йовчев. Според него целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка.

БНБ: Без основание и чрез слухове се атакуват банки

В последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основан...

Йовчев, но се отказа да назове конкретни имена, тъй като се води разследване. Той посочи, че от проведените разговори вчера и днес финансовата система в страната е стабилна и няма никакви притеснения и причини, за да има опасения в хората.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони като са разпращани смс-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни по-конкретно Йовчев, цитиран от БГНЕС.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от своя страна заяви, че никой не е изпращал служители на ведомството във финансови институции, информира БНР. Той коментира: "Мога съвсем категорично да заявя, че нито аз, нито който и да е служител от министерството на вътрешните работи, е изпращал служители, които да следят какво се случва в момента пред офисите на финансовите институции, в т.ч. банкови, небанкови и т.н".

Главният секретар на МВР добави, че започва да си задава въпроса, с вероятни твърдения или слухове, че полиция обикаля офиси на банкови институции, дали всъщност това не е част от някакъв сценарий. Впоследствие той сам си отговори негативно на въпроса.

БНБ започна проверка на активите и пасивите на КТБ

Днес започва заявената от Българската народна банка и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група Корпоративна тъ...

Междувременно управителят на БНБ в своя позиция посочи, че финансовата институция заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Припомняме ви, че вчера депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че в последните дни целенасочено е имало опит да се събори КТБ, но има опит да се събори и друга банка, и банковата система. Има и опит да се бутне валутния борд. Прокуратурата да вземе да види кой го прави, а не да се занимава с Цветан Василев, завърши депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика