Кирил Велчев: Всяко вложено евро в култура в Пловдив се връща обратно четирикратно

5262
Кирил Велчев: Всяко вложено евро в култура в Пловдив се връща обратно четирикратно
Снимка: Пловдив 2019

На 1 септември 2019 в Пловдив започват празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата с богатата и изпълнена със забавления програма, организирана от фондация "Пловдив 2019", на едно от най-живописните места в града – брега на реката. По-този повод Actualno.com разговаря с Кирил Велчев - изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019", който ни разказа какво да очакваме от програмата на "Празник на реката", за предизвикателствата през годините, за това как се е развил "Капана" и носи ли с достойнство Пловдив титлата Европейска столица на културата.

"Празник на реката" oтбелязва петата годишнина от спечелването на титлата Европейска столица на културата Пловдив 2019. Какво ще видим на празника на 1 септември, който ще продължи през целия ден?

Идеята на този празник бе да завършим летния цикъл от събития, които се случат в Пловдив. Септември месец Пловдив е традиционно наситен със събития, но конкретно "Празник на реката" е акцент е програмата на Европейска столица на културата. Ние замисляхме това събитие още миналата година, дори преди откриващото събитие. Интересното в случая е, че е на малко по-странична локация, правим го на бул. "Марица юг". От сутринта ще има различни спортни активности – скокове върху една много голяма надуваема възглавница, ходене по въже, през деня ще видим летене с балон във въздуха, летене с делтапланер и др. Вечерта от 19:00 часа ще започне концерт с участието на Deep Zone, Графа, Михаела Филева и Любо. Във 22:30 ч. ще започне светлинно-огнено шоу с много пиротехника, лазари и звук. Хората от едната страна на река Марица ще могат да наблюдават шоуто от другата страна.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се сблъскахте през тези 5 години?

Предизвикателствата са много, наистина. С колегите все по-често се връщаме назад в подготовката. Голямото предизвикателство беше да може европейска столица на културата в тази една година да даде необходимия тласък на града. За нас беше много важно да генерира публики, да генерира туристически поток и много хора да се докоснат до град Пловдив и неговата културна програма. Европейска столица на културата е само началото на нещо хубаво, което търпи своя развой още от спечелването. 2014-та година, когато Пловдив спечели титлата – това бе един признак на добавена стойност към реномето на града. Той оживя, разви се културно, туристически, дори икономически. Това е тласъка, който проекта носи, така че наистина се надявам 2019-та година освен всичко, което се случи в града и оставащото от програмата – 2020-та, 2021-ва – това да бъде едно надграждане на тласъка, който даде Европейска столица на културата.

Споменахте за публиките – успя ли да привлече "Пловдив 2019" нови публики в културния живот на града?

Разбира се, твърдо съм убеден в това – има нови публики, много млади хора посещават града. Ще дам пример с оперния фестивал – изключителен акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Във всичките му спектакли е постен от над 2500 души. Ако отидете ще се убедите колко много млади хора има. Преди това беше странно, сега не е така. Говорим за разчупени спектакли, примерите са много. Вижте какво стана с "Капана" – родиха се много фестивали там и това се случи благодарение на "Пловдив 2019". Това са фестивали с над 20 000 души публика.

Как оценявате популяризирането на "Капана" като единствения артквартал в България?

Това беше една инициатива на Община Пловдив и на Европейска столица на културата, която беше абсолютно успешна. Това е нивото, което всяки град търси. Една забравена зона, една язва в центъра на града, забравен паркинг в центъра, който в момента е прекрасна пешеходна зона, в която има концерти през уикенда, различни изложби, в която човек може да изпие по питие с приятели, да се разходи. Това е една притегателна зона, както за развитие на културата, както и приятно място за разходка.

Програмата на "Пловдив 2019" включва над 450 събития. Имат ли възвръщаемост инвестициите?

Това са няколко отворени покани от 2017 г. до средата на миналата. Отворените покани в "Капана" продължават – това е своеобразен признак, че има много на брой проекти, които са дошли, кандидатствали са, приети са в програмата и развиват своя потенциал. Важно е да отбележем, че проектът Европейска столица на културата дофинансира такива проекти, ако ние говорим за няколко милиона, инвестирани в културно съдържание, представете си самите проекти колко много финансова възвръщаемост вкарват в града. Оказа се, че всяко инвестирано евро в културата връща в града по 4. Европейска столица на културата дава само на началото на нещо, което тепърва ще се развива.

Справи ли се Пловдив с тежката корона на титлата Европейска столица на културата и какво предстои оттук насетне?

Трудно да го кажа аз, не знам дали е уместно, но мисля, че се справи поради простата причина, че много хора имаха възможност да кандидастват, да направят своите фестивали, да развият своя потенциал и като артисти, и като културни оператори, така че това е успехът на Европейска столица на културата – над 450 проекта, хиляди хора, които са кандидатствали – от Централен, Среден регион, Смолян, целият регион около Пловдив, кандидати от цяла Европа. Наистина, това е успеха на Европейска столица на културата, това което успя тя да направи.

Каним всички на 1 септември да се докоснат до този хубав празник, да продължават да следят програмата със събития през сайта и печатните издания. Предстоят още акценти и хубави фестивали, заповядайте и се насладете на програмата.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю