Кметът Боян Минков: Белоградчик е златна мина за туризъм

6289
Кметът Боян Минков: Белоградчик е златна мина за туризъм
Снимка: Боян Минков/Facebook

Боян Минков е кмет на община Белоградчик от ноември месец миналата година. Предишният мандат беше председател на Общинския съвет. Той е роден във Видин. Завършил е висше икономическо образование. От близо 20 години живее със семейството си в белоградчишкото село Стакевци, където развиват селски туризъм.  

Г-н Минков, как се стигна до кандидатирането и избора ви за кмет на Белоградчик, какво ви провокира да поискате това състезание?

Не харесвахме предишното ръководство на общината. В качеството ми на председател на Общинския съвет имах пряко наблюдение последните 4 г. върху развитието й. Решението да се кандидатирам не беше спонтанно, а сериозно обмислено с екипа ми, за да осъществим идеите, които имаме.

С какво спечелихте доверието на своите съграждани?

С това, че им казахме истината. Не им обещавахме неща, които не можем да изпълним. В тези малко повече от 4 месеца управление се вижда, че няма ден, в който да не работим, да не реализираме част от обещанията си. 

Как заварихте общината, медии писаха за 12 служители, напуснали между двата тура, за изнасяни документи, за изтрити компютри, за обезкръвено счетоводство?

Точно така беше. Напуснали служители, изплатени много заплати, буквално заключено счетоводство, без нито един счетоводител, напуснал секретар на община, юристи. Оголиха се много позиции, цели отдели. Финансово състояние - много тежко. Всеки ден излизаха нови и нови задължения, за които не сме подозирали. Има наложени множество финансови корекции, изнесени са материали от общината, изтрита е памет на компютрите. Настана едно голямо объркване, каквато беше целта на предишното ръководство, за да ни е трудно. Преодоляхме го и сега мисля, че всичко е наред. Имаме нов екип, с който работим прекрасно. 

Още: След като се впечатли от България, Мъск получи покана да види на живо Белоградчишките скали

Но как оправихте положението?

Назначихме нови служители и те съвестно си вършат работата. Финансовите задължения и корекциите си остават. Тях тепърва ще ги оправяме, но успяхме да увеличим с много сериозен процент приходите. Направихме много балансиран бюджет, насочен към всеки човек в общината. За пръв път предвидихме бюджет за всяко населено място. Досега кметските наместници бяха изцяло зависими от кмета на общината. Сега разполагат със свои средства и могат да ги харчат така, както намерят за добре.

Как ги разпределихте - спрямо броя население ли?

Точно така - между 5 000 и 30 000 лева е бюджета на едно село. Не е кой знае колко много, но е повече в сравнение с нищото досега. За всяко нещо са ходели да се молят на общинския кмет и в повечето случаи не са получавали нищо.

С изтрита памет на компютрите как заработихте?

За щастие не са изтрили всичко. Било им е невъзможно. IT-специалистите възстановиха голяма част от информацията. Целта беше да се забавим и това се постигна, но светът не свършва с един или друг кмет. Идва нов и не мисля, че това трябва да е проблем. Беше много трудно, но се справихме. 

Имат ли финансово измерение тези щети?

Разбира се. Всички служители, които напуснаха, са получили между 4 и 6 заплати - т. нар. обезщетение. Използвали са един член от закона, който позволява при напускане да се договорят с кмета да получат тези заплати. Тоест, той го е направил съвсем умишлено, съзнателно, за да се обезкърви допълнително общината, да се източи бюджетът ѝ. Нали си давате сметка, че в една малка община като напуснат 12-15 човека и получат по 6 брутни заплати - без основание, защото са напуснали по своя воля, лишават останалите си колеги от възможността да получат заплати в следващите месеци. Бюджетът за заплати е определен и когато така внезапно източиш голяма сума от него, води до дисбаланс. Оправихме се и с тази ситуация. Социални центрове, читалище, музеи, училища, детски градини. Не само общината, а и всички структури - социални центрове, читалище, музеи, училища, детски градини, бяха изправени пред опасността да не получат заплати. Събрахме екип с помощта на колеги счетоводители от училищата, от детската градина, който се справи с този проблем.

Имаше ли действително изнесени документи?

Ще се установява тепърва. Подали сме сигнал в прокуратурата и те правят своята проверка.

Задълженията на общината на колко възлизат?

Около 7 млн. лв. Водят се съдебни дела и срещу финансови корекции, които са ни налагани. Не съм оптимист обаче за изхода на делата. Вероятно ще ги загубим, вероятно ще получим и нови корекции. 

Те за какви суми са?

Име една за 500 000 лв. Онзи ден получихме информация, че ДФ "Земеделие" си търси обратно парите по доклад на ОЛАФ за измама с европейски средства от 2013 г.

Какъв е този проект?

За едно залесяване, което е уж извършено, а не е било. Установена е измама и сега ние трябва да връщаме парите, които са били усвоени тогава - 240 000 лв., с лихвите са станали 320 хиляди.

Още: Разследване: Кметът на Белоградчик дал 1.5 млн. лв. за залесяване, на мястото няма нито едно дърво

А от държавния бюджет какви суми успяхте да привлечете?

3 млн. лв. за проектиране. Ние сме първенци по привличане на средства за проектиране. Оттук-нататък е много важно да имаш проект за каквото и да било, тогава да потърсиш пари от държавата. Предстои ни изграждане на нов гробищен парк за 5 млн. лв. До края на годината се надявам да го започнем. И там нещата са били забатачени с години. Сегашният е вече запълнен, буквално няма къде да погребваме хората. Чупим едни скали, разрушаваме преди всяко погребение. Ситуацията е много тежка, но искам да гледаме само напред, за да осъществим идеите си за Белоградчик. Не е трудно, знаем как. Белоградчик има огромен потенциал в туризма и ние ще се възползваме от него, за да увеличим приходите в бюджета, да го направим прекрасно място не само за туристи от България, а от цял свят. Със сигурност ще го направим, вече се вижда ефект от работата тези последни месеци. Белоградчик е по-чист, по-зелен. И хората го казват това. В момента Белоградчик се пробужда. Разкрихме детска ясла преди 20-тина дни - нещо, за което всички смятаха, че е празно предизборно обещание, че няма смисъл. Оказа се, че има. Разкрихме ясла с 45 деца. Скоро предстои да разкрием още една - в село Рабиша, където се намира пещерата "Магура". За мен това е най-хубавото в последните години, защото децата са по-важни от всичко.   

С решение на местния парламент създавате общинско предприятие БКС, с какво ще го натоварите?

С комунални дейности - чистота, озеленяване, ремонт, поддържане на общински имоти, всичко. Разкриваме и общинско предприятие за туризъм, което ще управлява туристическите обекти и всички дейности, свързани с туризма. Нашата философия е да си правим всичко сами, да нямаме външни фирми и изпълнители, на които да плащаме повече, отколкото би трябвало.

Сигурно досега тези дейности са възлагани чрез обществени поръчки. Какво показва анализът за икономията, която ще постигнете?

Анализът специално за сметопочистването и извозването показва двойно по-нисък разход. В момента плащаме над 40 000 лева на месец. Ние ще харчим за същото наполовина. Или с тези пари занапред ще вършим много повече работа. Така се случва с всички други общини, които си вземат сметопочистването. И още нещо - създаваме работни места, което също е важно. А Белоградчик, за да привлече повече туристи, какъвто е потенциалът му, трябва да е чист, приветлив, озеленен. Съсредоточаваме усилията си върху туризма, защото той генерира най-много приходи.

Кои са ви общинските туристически обекти, щом създавате предприятие?

Крепостта "Калето", пещера "Магура". Имаме исторически и природонаучен музей, художествена галерия. Смятаме обаче да инвестираме сериозен ресурс в общински имоти, на които да построим множество атракции. Те ще имат нужда от администриране, поддръжка, от специално отношение. Имаме идея да направим общински заведения, кафенета, ресторант. Всичко, което общината може да покрие, свързано с туризма, ще го направим. Това предприятие за мен е по-важно даже.

За околността на Белоградчишките скали планирате ли нещо?

Да. Вече направихме няколко нови екопътеки. При официалното откриване на новия туристически сезон на 6-ти април сме организирали специални велопоходи по тях. Искаме да запознаем гостите ни с новите маршрути. Ще кандидатстваме и за финансиране в тази насока, защото когато човек дойде при нас, искаме да види колкото се може повече от Белоградчишките скали. Те наистина са уникални, но в момента са недостъпни. Просто хората не знаят за тях. Отиват до крепостта, плащат 6 лева, разглеждат я и си отиват. Не познават пътеките към скалите, никой не ги насочва натам. Не е туризъм да сложиш касиери на крепостта и на пещерата, която природата е създала, и само да прибираш такси.

Изглежда вие имате опит в този бранш с вашия детски приключенски лагер в Стакевци, където развивате и туризъм за възрастни. Все още ли се занимава семейството ви с туризъм?

Да. Развиваме се непрекъснато. Точно затова оставих спокойния живот, който водих в едно село на 18 км от Белоградчик и се хванах с тази нелека задача, защото виждах, че наличният потенциал не се използва и на 5%. Няма как едно такова приказно място да изглежда занемарено, непознато. Много ми е болно, когато туристите идват и казват: „Много е красиво, но за съжаление изглежда много зле, а и не знаехме за Белоградчик, за пръв път идваме". Това ще го променим много скоро, но много балансирано, за да не се повтори ситуацията от 2009 г., когато Белоградчик попадна в класацията сред новите 7 чудеса на света и в рамките на няколко месеца се изсипваха по 3 000 души на ден. Нито има къде да отседнат, нито къде да се нахранят, нито какво да правят и си тръгваха недоволни. Успоредно с атракциите и рекламата, трябва да подсигурим добър престой на туристите, което е много сложна работа, защото бързо трябва да го направим. Мислим в тази насока. Търсим инвеститори и вече имаме. Ще строят хотели. За щастие всички, с които разговарям, са положително настроени, защото Белоградчик е една златна мина.

Коя суматоха беше по-голяма - заради чудесата на света или за съобщението на Илон Мъск?

Тази от 2009-10 година. А със съобщението на Илон Мъск се заговори за Белоградчик - в рамките на 10-15 дни бяхме първа новина. Няма лоша реклама, който е дошъл, одстава прегласнат от природата и не много доволен от битовите условия. Така беше досега. Ще работим активно и ще го променим. Знаем как, защото имаме опит, както и вие казахте. Направили сме от нищо нещо, пък камоли от Белоградчик: Боян, който покани Илон Мъск в Белоградчик (ВИДЕО)

Откриването на туристическия сезон традиция ли е?

В началото на април всяка година се е организирало откриване, но те протичаха вяло, еднообразно. Малко приличаше на отбиване на номер, защото прироритетът на предишния кмет не беше туризъм, а дърводобив: Още: 11 от 13 съветници в Белоградчик искат оставката на кмета, той отказва. Точно заради това съветниците влязохме в конфликт с него, не се разбрахме, защото той не искаше да чуе за инвестиции, за правене на нещо, за привличане на туристи. За щастие вече всичко зависи от нас. Така направихме културния календар, че всяка седмица да има събитие в общината, което да е интересно и да привлича туристи. Много сериозно внимание ще обърнем на културата, спорта, на образованието. Най-вече Белоградчик е подходящ за всякакъв вид туризъм. Много интересно място е. Не мисля, че има по-добро място за алтернативен туризъм в България.

Още: Масата в с. Стакевци очакваше Илон Мъск, но той така и не дойде

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю