11 от 13 съветници в Белоградчик искат оставката на кмета, той отказва

10417
11 от 13 съветници в Белоградчик искат оставката на кмета, той отказва
Снимка: община Видин

С декларация от днес, 11 общински съветници от Белоградчик, заедно с председателя,  обявиха, че снемат доверието си от кмета Борис Николов и го призовават незабавно да подаде оставката си, съобщи шефът на местния парламент Боян Минков.

„До искането за оставката се стигна след няколкомесечно напрежение между кмета и органа за местно управление, породено от отказите на градоначалника да предостави достоверна и изчерпателна информация за финансите на общината, задлъжнялостта ѝ и изоставянето на всякакви действия за спасяването на болницата в града“, посочва той в прессъобщение до медиите.

Другият сериозен повод за напрежението бил породен от неплащането на собствените задължения на общината за местни данъци и такси. „Като в същото време срещу жителите с дългове на същото основание, се образуват изпълнителни дела, което според съветниците грубо нарушава основни принципи на администрацията като законност, обективност и безпристрастност“, допълва Минков.

Аctualno.com се свърза с кмета за коментар по поисканата му оставка. Ето целия ни разговор с него във вид на интервю.

Г-н Николов,11 съветника са поискали оставката ви с мотиви - няколкомесечно напрежение между Вас и Общинския съвет заради непредоставяне на достоверна информация за финансовото състояние на общината, самата тя имала неплатени местни данъци и такси, а срещу жителите с дългове се образували изпълнителни дела, което според съветниците грубо нарушава основни принципи като законност, обективност и безпристрастност. Какъв е вашият коментар?

Абсолютни глупости са това. Сигурно си давате сметка за нашите данъци. Данък сгради сме си "завъртяли", "превъртяли" - от "единия джоб в другия". Даже това не е правилно - от единия вадиш и пак слагаш там. Не сме „превъртяли“ такса смет. Причината за това е, че от 2011 година сметките са ни блокирани от съдия изпълнител до ден-днешен. Тогава заварих 8,6 млн. лв. дефицит в общината. Сега ни е около 6,2 млн. лв. Ние не можем в брой да ги "превъртим", а трябва да ги преведем по банков път - от едната счетоводна сметка в другата. Другата обаче е блокирана. 11 години работим само с пари в брой, които влизат в касата - от различни услуги, от билети и т.н. С тях оперираме - плащаме заплати, ток, всички разходи. Трябва свободни пари да „превъртим“ и за такса смет. Това никого не ощетява. Даже ние имаме интерес да имаме необходимите средства и да ги "превъртим", защото Министерството на финансите наблюдава този показател - процент на събираемост на данъци. А ние така от немай къде си намаляваме процента, защото нямаме оборотни средства.   

А за физическите лица?

Няма друга община във Видинска област, която по такъв коректен начин да събира данъци и такси. Започнахме отпечатване на съобщения до всички физически лица какви данъци дължат на общината. До към 15 март те ще бъдат изпратени. Като изтече срокът за плащане на данъка, започваме да им звъним по телефони. Задължително пишем по едно уведомително писмо, в което им обясняваме, че ако не преведат до 1 месец тези средства, ще бъдем принудени да ги дадем на съдия изпълнител. Каним ги на разговори. И въпреки всичко, чакаме месец-два, пишем акт, както трябва по закон, връчваме го на всеки. Има 14 дена законов срок за изчакване и ако не реагират, тогава ги даваме на съдия изпълнител Стефан Нинов. Другите общини завеждат изпълнителни дела. Например община Видин на всеки човек начислява 200 лева адвокатски хонорар и утежнява картината на длъжника. Ние това не го правим. Договорили сме се със съдия изпълнителя на основание нашето писмо и приложения акт той да започне да събира тези пари. Като дойде човек и виждаме, че е в затруднено състояние, подписваме спорразумение за разсрочено плащане. Влизаме в положението на всеки човек. Никого не сме принудили. Обикновено тези хора обаче, които не си плащат, имат задължения също към НАП и към други кредитори. И като отиде искането до съдия изпълнителя, той по закон начислява и другите вземания. И ако има 200-300 лева да дава на общината, може да станат много повече общо. Това е механизмът. По-коректно няма как да стане.

Общинските съветници са 13, като от тях 11 са се подписали под искане за оставка, как така?

Председателят ги е викал един по един да се подписват в кабинета му. После 2-3-ма ми се извиняват.

Какъв е политическият състав на Общинския съвет?

БСП са 5-ма и са в коалиция с още 2-ма от "ВОЛЯ". Други трима са от ГЕРБ и трима от Демократическата партия.

Смятате ли да си подадете оставката?

О, боже, как така!? Това дори не ми минава през ума. По най-коректния път управлявам общината. Чудеса направихме за последните 10 години.

В ЗМСМА са изрично посочени случаите, в които на кмет се прекратяват правомощията и искане на оставка от мнозинството в ОбС не е сред тях. Но как смятате да работите занапред с Общинския съвет, защото без добро взаимодействие няма и добри резултати?

Белоградчик остава без болница, изследват медицински служители от Видин

Случаят Белоградчик: масово лекари напускат лечебното заведение в града, без 4-мата лекари обаче болницата не може да действа. Обмисля...

Ще публикуваме в сайта кой и защо гласува против и да му се търси сметка. Аз това, което предлагам, е в интерес на общината и жителите й. Каквото искат, това да правят. На мен това ми е 4-ти мандат. Досега няма едно заведено дело срещу мен, камоли да съм осъден. Имаме всяка година до 5 ревизии. Два пъти планови идват от Сметна палата, АДФИ идва на планови. Освен това ядрото на тези съветници са 10 г. срещу мен, защото загубиха едни благинки. Пускат сигнали за какво ли не - до АДФИ, до Комисията по корупцията в НС, до премиер, до президент. Само до папата не са писали. Последните 4 години е така. Идват, проверяват, смеят се и си отиват.

На съветниците, с които заедно сте се явявали на избори - БСП, какво им е становището?

Те са го подписали, звънят ми и се извиняват. Председателят Боян Иванов е от моята група. Аз съм го направил председател. Тук има дълбоки проблеми, които не искам да коментирам.

На какво се дължи това отдалечаване с хората, с които сте били заедно на избори?

По финансови причини. Като няма далавера - всеки си е правил сметка, че ще стане милионер, като стане съветник. Обаче не се случва.

Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО)

Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем чудеса, но режисьорът Пламен Карталов превърна естествения декор на скали...

В крайна сметка имате към 6,2 млн. лв., но кой е най-големият кредитор на общината?

Една фирма за чистотата - "Еко Титан". Аз ги заварих с 63 договора с общината за най-различни неща. Сега имаме само един. Паднаха всички, оборихме някои, другите изтекоха. Сега имаме само за чистота, защото не можем да се организираме сами да чистим, че кметът преди мен в 2011 г. продава БКС-то на тази фирма - с техника, съдове, с имота. Градът ни е малък и не можем да преминем към собствено събиране на отпадъците, защото са ни нужни пари за купуване на съдове и техника. На тях сега дължим към 5,8 млн. лева с лихви, такси и т.н.

От тази фирма са запорите, така ли?

Основно от тях. Има и други по-малки.

Но защо пак тя ви извършва сметосъбирането, при положение че тази дейност се възлага по Закона за обществените поръчки и бихте могли да изберете друг изпълнител?

Белоградчик и Княжевац се готвят за най-големия международен събор на Балканите

На ГКПП "Връшка чука" се проведе работна среща на членовете на смесената Съборна комисия от страна на община Белоградчик и община Княже...

Преди 3 г. обявихме процедура по ЗОП. Сложихме убийствени цени. За цялата община почистването е 29 000 на месец. Процедурата беше през юли месец и те до последно казваха, че няма да се явят на такава цена, защото по-рано са получавали около 35 000 лв. на месец. Тогава накарах една служителка да му звънне и да му каже, че има още една фирма участник и той в 5 без 5 донесе оферта.

Подвели сте го, така ли?

Добронамерено го подведохме и той, за да не загуби, защото има хора, техника, база - какво ще ги прави, подаде оферта. Ние сме във война 10 години с него. Тук сме като в някакъв цирк. Говорят се някакви небивалици, ние опровергаваме, доказваме обратното. И като капак на всичко беше днешната декларация. Веднага са разбрали хора, дойдоха хора при мен, искат да събират подписка в моя подкрепа. Спрях ги. Едната е финансова причина за всичко това, другата е болезнено желание на един човек да стане кмет.

Председателя ли визирате?

Да.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика