Кметът на Мадан: Нямаме заеми и дългове, а общинската ни болница е на печалба

20652
Кметът на Мадан: Нямаме заеми и дългове, а общинската ни болница е на печалба
Снимка: Анита Чолакова

Какво успя да постигне Община Мадан през 2017 г. и какви предизвикателства стоят пред местната управа през новата 2018, Actualno.com разговаря с кмета на Мадан Фахри Молайсенов.

Г-н Молайсенов, каква беше 2017-та година за община Мадан?

Аз специално съм доволен, че в община Мадан се случиха много неща през годината. Много инфраструктурни обекти направихме. И по-важното е, че сме обезпечили много нови обекти с договори за догодина.

На каква стойност са реализираните обекти?

Те не са много мащабни като стойност, но са значими за хората. Гледали сме да обхванем повече населени места, които бяха трудно достъпни. От началото на мандата, не само тази година, сме работили изключително много за по-нататъшното развитие на общината. Много нови проекти подписахме и мисля, че, здраве и живот, ако се изпълнят, община Мадан ще е много по-различна.

Много усилия и средства вложихте в асфалтиране на пътища, улици, изграждане на водопроводи. До тук какъв е резултатът?

Доволен съм от резултата. Направеното има ефект за хората. То се чувства осезаемо. Ако се реализират и тези проекти, които сме подписали през 2017-та, може би на 70-80% от пътищата и улиците ще бъдат напълно готови.

Кои проекти остават за изпълнение догодина?

Подписали сме договори за над 20 милиона лева. Това са изграждане на улици, рехабилитация и реконструкция на пътища, които са в много окаяно състояние. Говорим за посока Върбински мост, Върбина, Студена, Боровина и много други.

За нови водопроводи имате ли проекти?

Още нямаме подписани договори, но сме одобрени, имаме нужните точки. Тези проекти се забавиха за всички общини поради определени забележки от Брюксел. Надявам се през януари-февруари най-късно да подпишем договори и за водопроводи на стойност 6 млн. лв.

Предстои ви много тежка година тогава за възлагане на обществени поръчки. Имате ли достатъчен капацитет?

Наистина това са много тежки проекти. Отделно от тях имаме проекти за сметището, капиталови обекти, които също трябва да се изпълнят. Ще наблегнем на водата, защото това ще е допълнителен тласък за развитието на общината. В момента още нищо не се усеща, но ефектът ще се види когато се реализира проектът.

Имате предвид минералната вода, която открихте?

Да, предвиждаме да работим много сериозно по нея. Проектите са готови, чакаме да ни одобрят разрешение за водоползване. Финансиране имаме подсигурено. Така че 2018-та ще бъде наистина много тежка за администрацията. Но ще се справим.

За минералната вода до каква дълбочина стигнахте и какво предстои?

Стигнахме до 600 метра. Проектантите и професорите се оказаха прави, че ще излезе качествена и хубава вода. Тя излезе на повърхността още при сондажа на около 250 метра дълбочина. Това беше проучвателен сондаж. Сега предстои да направим работен проект - с по-голям отвор. Заложили сме американски помпи да вадят водата с дебит 4 литра в секунда. Това е първият етап, който имаме намерение да реализираме. Водата отговаря и за балнеолечение, и за питейни нужди. Не си правим реклама, но тази вода няма аналог в България по качества. Не искам да коментираме много на този етап, нека се реализира работният проект, да се установи наистина водата за какво точно ще се използва. Имаме много идеи, но идеите са едно, а реализацията - друго.

Депото в какво състояние е и какви са проектите в системата на отпадъците, по които работите?

Миналия мандат изградихме първа клетка на депото. Но то обслужва три общини - Мадан, Златоград и Неделино. Това са 23 500 жители. Капацитетът му е почти изчерпан. Максимум до 2-3 години ще свърши. Затова предприехме мерки и работим усилено от 2015 г. Една от първите общини в България сме с подписан договор за сепарираща и компостираща инсталация. С изпълнението й се надяваме много малка част от отпадъка да се депонира на сметището, а всичко друго да се преработва и изнася. През 2018-та г. смятаме да започнем това строителство.

С Общинския съвет как работите?

Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изгра...

Работим в синхрон. Ние всички сме убедени, че работим в името на общината и хората. Нямаме никакви противоречия. Взимаме решенията с консенсус. Нещата вървят добре.

Централната власт как гледа на Мадан?

Работим добре. Аз нямам проблеми с централната власт. Просто всички си гледаме работата и си гоним задачите. Най-важното е ние, на местна почва, да си знаем какво трябва да правим и целият товар си пада върху местното самоуправление. Централната власт няма да дойде да ни оправи Мадан.

А имате ли нейната подкрепа?

Няколко пъти сме търсили подкрепа. Без държавата няма как да се случат нещата. Но с подкрепата на Движението за права и свободи и с централната власт сме реализирали доста неща.

Финансово как стои общината?

За 5 години „Горубсо“ отчита 200 млн. лв. инвестиции

Последните пет години - от 2012-та насам, инвестициите в „Горубсо“ надхвърлят 200 млн. лв., съобщи собственикът на рудодоби...

Смея да твърдя, че сме много добре финансово. Важното е, че нямаме заеми. Всички знаем, че малките общини не сме толкова добре, защото нямаме кой знае какви допълнителни приходи. Но не се оплакваме, защото нямаме заеми към банки, нямаме и дългове към доставчици.

Община без заеми и дългове!?

Абсолютно. Към края на годината нямаме нищо неразплатено. Дребни текущи за разплащане има към 50-60 000 лева. Това е много окуражаващо.

Как успявате да се грижите за общинската си болница?

Болницата ни работи много добре. За съжаление не само в Мадан, а и в цялата страна има недостиг на лекари, което е най-лошото. Налице е все пак основният персонал. Болницата също няма задължения, даже е на печалба.

Заради добро сътрудничество между община и болница или добър мениджмънт?

Затягат контрола по пътищата в Смолянско

От ОД МВР – Смолян съобщават, че се завишава контрола на движението на моторни превозни средства с висока скорост от 29-ти до 30-...

Всичко това, взето заедно. От общината гледаме в максимална степен да се погрижим за базата. Лекарите изобщо да не мислят за това. Те да си знаят тяхната работа. Помагаме си и така вървят нещата. Ремонтирани са детско отделение, АГО, родилно и др. Предстои нови апарати да закупим, постоянно се обновява. Но моето най-голямо притеснение за в бъдеще е осигуряването на медицинскикадри.

Визитка

Фахри Молайсенове кмет на Мадан от 2011 г. Роден е на 23.04.1973 г.

Средното си образование завършва в Техникум по минна промишленост "Васил Димитров" - Мадан, специалност "Оператор на металорежещи машини".

От 1996 г. до октомври 2011 г. се занимава със собствен строителен бизнес във фирмата му „Фури Комерс“.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю