X
 
 

Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани

6845 0
photo of Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани
Снимка: община Свиленград
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година. С пълно отличие и златен медал завършва средното си образование. Висшето си образование - специалност “Промишлено и жилищно строителство” във ВИАС – София, също завършва с отличие. Работил е като технически ръководител, зам.-директор на СМК - поделение Свиленград. Управлявал е валутен магазин. В зората на демокрацията създава успешен собствен бизнес за търговия и производство на строителни материали. 

Г-н Манолов, наскоро отчетохте евроинвестиции за 90 млн. лв. в община Свиленград през последните 6 г., и то без наложени корекции. Как постигнахте този резултат?

Такъв резултат се постига само когато има добър екип, изграден в годините. С хора, подготвени да правят европейски проекти, да ги управляват и да ги отчитат. Това е. Няма друга тайна. Просто много добър екип, който се подготвя с години и трупа опит.

Вероятно повечето хора са си обучени в общината, като се има предвид от колко време сте кмет?

Да, аз съм кмет от 29 ноември 2004 г. Когато встъпих като кмет, в Свиленград имаше спечелени само 18 000 лв. по програма "Красива България". Нямаше нито един човек, подготвен да работи. Оттам-насетне създадохме отдела. Сега той е вече дирекция. През годините работиха различни хора, но едно ядро от около 6 човека се запази. Това е разковничето. Даже си спомням при една от първите срещи, когато ГЕРБ в началото спечели изборите, казах на депутатите от нашия край: "Аз нищо не искам от вас. Просто вземете тези хора да дойдат в София и да работят за България. Ние ще си подготвим други". Това го казах и на г-н Борисов, когато дойде за пречиствателната станция - най-големият проект в област Хасково. И той тогава вика: "Да, ама ние вече взехме от Бургас".

С кой от всичките проекти досега Ви се иска след години да се свързва името Ви?

Реализираните проекти са в различни области. Но най-вече ми се иска името ми да се свързва с изграждането на водопроводи и канализации в кварталите, което нямаше да се случи, ако не бяхме направили европейски проект. Беше проект за 48 милиона лева, който включва и ПСОВ. По-рано, през 2005 г. започнахме ВиК-мрежа с облигационен заем. Стартирахме на Илинден, а хората до такава степен не вярваха и помислиха, че багерите са там само за снимка.Толкова години по-късно вече има изградени десетки километри ВиК. Да, това е нещо, с което човек свиква на втория ден. Не се забелязва, защото не е като асфалта, градинките и лъскавите фасади, но е най-същественото. То ни отличава от другия живот – с помийните ями и мръсните реки. Та това е не само като мащаб най-голямото, но и като идея за европейски начин на живот е най-правилното.

Твърде смело от Ваша страна да правите такъв проект с облигационен кредит?

Тогава Свиленград беше най-малката община в България, емитирала общински облигации. И не само че изплатихме вложените средства, но след него с нов облигационен кредит направихме улиците върху ВиК-мрежата. И него успешно изплащаме. Тази практика я имаме, защото бързо се получава ефект с бъдещи приходи. Общината няма задължения към никого, нито един лев не дължим на доставчици, строители. Даже винаги имаме около 1,5 млн. лв. оборотни пари в сметката.

Инвестицията, която сте направили, е по принцип невъзвръщаема, как сте балансирали приходите?

Съобразно Закона за общинския дълг ние имаме право да поемем дълг на стойност 15% от собствените приходи за годината. Дали ще е облигационен, инвестиционен заем или нещо друго, но ние сме спазвали тези ограничения и не се отразява на бюджета. По-важно е, че разбитите улици ги правим в момента, за да могат хората да живеят по-безопасно, да си трошат по-малко колите. Веднага се усеща и по никакъв начин не тежи на общинския бюджет.

Треньор от Рудозем заминава за Ливърпул

Антон Бозов – треньор във футболната школа „Палас“ на Рудозем, заминава на методически сбор в академията на мърсисайд...

А най-сериозните предизвикателства през тази година, които срещнахте?

Свързани са с т. нар. национална програма за енергийна ефективност и по ОП "Региони в растеж". Първо решихме да направим големите жилища – с панелно строителство над 36 апартамента. И когато работиш с много хора, с най-различни характери, с много строители, стиковката е сериозно предизвикателство. Това е много тежко като процедура, като строителство, като убеждаване.

Наложи Ви се да ги убеждавате, така ли?

В началото се наложи да ги убеждаваме. Даже имаше блокове, в които част от собствениците не искаха. Като видяха първите резултати, започнаха да искат, но програмата свърши. Така че каквото можахме - направихме. Сега завършваме последните девет блока с по над 36 апартамента. Направихме други девет с под 36 апартамента, които са по Оперативна програма "Региони в растеж".

Свиленград получи покана да се включи в европейската мрежа за нулеви отпадъци. Там членуват общини с отпадъци под 100 кг. за човек на година. Какъв е приносът на вашата община, за да ви поканят?

Кметът на Смолян отчете изпълнена 50% от управленската програма

Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50%, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, който отчете пред смолянчани двете год...

Най-важното, което имаме, е желанието да правим така че количествата отпадъци наистина да бъдат минимализирани. Ние сме пилотна община, в която събираме разделно отпадъците - пластмаса и хартия "от врата на врата". Хората правят разделно събиране в самите домакинства, защото имаме много адреси, които са еднофамилни или двуфамилни жилища, където всеки човек сам се грижи за кофата. А не това, което масово се случва - на контейнери, които са някъде за няколко домакинства и безотговорността е по-голяма. И получихме доста добър резултат. Започнахме със 100 такива кофи, в момента са 1000 с идеята да стигнем до всяко едно домакинство. Ние знаем, че човек когато сам се грижи за своята кофа, се отнася по друг начин. Опитът ни показва, че отпадъкът, който се събира разделно, е изключително чист.

Възможно ли е постигането на под 100 кг. на човек за година отпадък?

В този момент не. Но италианците, които в гр. Капанори са част от тази мрежа, са го постигнали в продължение на около 10 години. Това може да се случи само ако има изключителна воля в ръководството на една община. Ако има прекъсване и някой смята, че е невъзможно, няма и да се постигне.

Значи Вие имате предимство, че постоянно получавате обратна информация за градските проблеми докато си предават отпадъка?

Разбира се. Това е бъдещето на всички общини. Знам, че много колеги тази тема не я смятат. Но отпадъците е може би най-голямото предизвикателство пред нас, кметовете, заедно с изграждането на водопроводи и канализации. Това можем да направим, за да живеем в чиста среда и да плащаме по-малко пари, разбира се. Ние сега кандидатствахме с европейски проект за изграждане на компостираща инсталация за зелените и биоразградими отпадъци. Така те няма да се хвърлят на депото, а ще се прави компост. С него ще се торят обществените места. А и хората, които ги отделят, ще получават продукт, с който да поддържат градините си.

Кметът на Божурище: Общината е в прекрасно финансово състояние

Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 г. Завършил е УНСС по специалността „Икономика на туризма. Политически науки&ldquo...

Как успяхте да стабилизирате така общината, че да нямате дългове?

Това се дължи на желязна финансова дисциплина и спазване на един основен принцип за всяко семейство - да харчи толкова, колкото има, не повече. Просто при нас не се правят разходи, незаписани в бюджета на общината. Не се правят разходи, ако насреща няма приходи. Това е в продължение вече на 14 години. Ние никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани.

Звучи много просто, а толкова непостижимо за много Ваши колеги?

Напротив, при всеки е постижимо. Въпросът е, че трябва да има екип с много добър финансист, с много добър финансов контрольор, с много добър вътрешен одит и кметът да не си позволява да ги игнорира. Ако това се спазва, всичко е толкова елементарно. Не трябва да се оставя по бизнес или по партийна линия да прави разходи, необвързани с приходите. Винаги съм казвал, че една община е акционерно дружество на данъкоплатците. Със собствеността на гражданите - публична или частна общинска. Общинският съвет е Управителният орган. А кметът е изпълнителният директор. Само че тази фирма не генерира печалба. Тя е социална. Занимава се с отпадъци, благоустрояване, детски градини, болници и т.н. Ако изпълнителният директор изпълнява решенията на УС и те са законосъобразни, не е никакъв проблемът.

А това, че политически не сте обвързан, пречи ли или помага?

Собственик на гатер почина, притиснат от мотокар

Собственик на гатер в родопското село Давидково почина, притиснат от гатер. Според съобщението на полицията в Смолян сигналът е подаден...

Ами, не съм виждал другото какво е. Затова мога да кажа, че съм в комфорт. Най-важното е да има читав Общински съвет, който да разбира за какво е там. Щастлив съм, че в годините в Свиленград е така.

Значи добре работите с ОбС?

Работят моите колеги. Аз общо взето подготвям докладните записки на база на това, което подготвят колегите. Внася се. Много се работи предварително, в комисиите.

Дали сте доволен от отношението на администрацията към бизнеса?

Да. Доказателство е самият факт, че бизнесът инвестира в Свиленград. Примерно в Свиленград средно на месец се издават 12 строителни разрешения за нови обекти, докато Хасково по моя информация - не повече от едно. Това означава, че този, който иска да инвестира - било в производствена или търговска дейност, или в жилища, получава подкрепа. Смятам, че бизнесът няма как да е недоволен от професионализма и експедитивността на общинските служители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 0 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Страхотни новини: Шумахер вече не е прик...

Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер има значително подобрение в здравословното си състояние. Както съобщава английският "Met...

Последно в Актуално