Кои нормативни актове нарушава зеленият сертификат - разясни адв. Милен Пенев

20010
Кои нормативни актове нарушава зеленият сертификат - разясни адв. Милен Пенев
Снимка: Actualno.com

Зеленият сертификат за COVID-19 да се обяви за противоконституционен и да се отмени - за това настояха граждани в средата на ноември. Представители на Гражданска инициатива "Свобода за всеки" и "Български родителски централен комитет" са подали жалба в Административния съд - София град срещу заповедта на министъра на здравеопазването от 3 ноември 2021 г. (вижте цялата заповед ТУК).

За да разберем дали има нарушени нормативни актове от Actualno.com потърсихме адвокат Милен Пенев, който да ни преведе пред сложните дебри на правото.

Адвокат Пенев, кои според вас са нарушените нормативни актове в българското законодателство с прилагането на т.нар. зелен (ваксинационен) сертификат?

Заповедта на министъра за прилагането му нарушава сериозно количество нормативни актове: Закона за защита от дискриминация, Закона за хората с увреждания, Закона за висшето образование, Закона за здравето, Кодекса на труда, българската Конституция, самият регламент на ЕС за въвеждането на сертификатите плюс международни договори в областта на човешките права.

Подробности за конкретните правни нарушения можете да прочетете в Lex.bg.

В своя анализ казвате, че зелените сертификати не са законосъобразни и противоречат на въпросните нормативни актове. Какво може да бъде противодействието при това положение?

Ситуацията е сложна, тъй като е установена порочната практика министърът на здравеопазването на всеки няколко седмици да отменя своята текуща заповед с наложени мерки и да я заменя с нова, която обикновено има доста сходно съдържание. По този начин всеки опит да се обжалват заповедите на министъра се обезсмисля, тъй като докато съдът успее да се произнесе по същество или даже да бъде насрочено първото заседание по делото, заповедта вече е отменена. Съдът използва аргумента за отпаднал правен интерес и прекратява делото.

Начини на противодействие все пак има. Единият е да се обжалва прекратяването и да се търси произнасяне на съда по отменената заповед, тъй като тя е породила последици за периода си на действие. Ако се стигне до решение, което установява незаконосъобразността на някоя от отменените заповеди, това ще бъде важен съдебен прецедент. Другата възможност е Народното събрание да приеме промени в Закона за здравето, които да премахнат извънредните правомощия на здравния министър и с това проблемът да се реши генерално.

Сезиран ли е до момента Конституционния съд , като се има предвид, че тези текстове от закона си вървят още от времето на 45-ото Народното събрание? Ако не е защо и кой би могъл да го направи?

Из дебрите на правото: Може ли "Зеленият сертификат" да се окаже противоконституционен?

Зеленият сертификат за COVID-19 да се обяви за противоконституционен и да се отмени - за това настояха граждани в средата на ноември.&n...

Съответните текстовете на Закона за здравето, които отвориха пътя към лесно обявяване на извънредна епидемична обстановка и предоставиха огромна власт на министъра на здравеопазването, бяха атакувани пред Конституционния съд от президента на България през миналата година. За съжаление Конституционният съд не уважи искането на г-н Радев и разпоредбите останаха в сила. Двама съдии обаче, Таня Райковска и Атанас Семов, изразиха особено мнение, което аргументираха подробно. Те ясно посочиха, че здравният министър изземва правата на законодателя и с това се нарушава принципа на разделение на властите. Подкрепям тяхното становище.

Споменавате, че се надявате Народното събрание ще коригира текстовете в Закона за здравето, които позволяват административен произвол. Кои текстове позволяват подобен произвол и как би могъл да бъде прекратен?

Промените следва да бъдат в две насоки - ограничаване на правомощията на министъра на здравеопазването да налага епидемични мерки и въвеждане на изричен текст, че Ковид ваксинацията е напълно доброволна, без дискриминация и принуда. До този момент доброволността е залегнала изрично единствено в заповед на министъра. А тези заповеди, както стана ясно, често се променят."

По въпроса за зелените сертификати разговаряхме и с адвокат Виктор Костов. Припомнете си мнението му в този материал.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...