Млади политолози с прогноза: Предсрочните парламентарни избори са неизбежни (ВИДЕО)

20622

Вотът на недоверие за правителството на Кирил Петков беше успешен. За първи път в годините на прехода правителство пада след вот на недоверие. За първи коментари в Студио Actualno поканихме младите анализатори от Студентски клуб на политолога Атанас Радев и Ивайло Илиев, който е и редактор в Actualno.com.

Според младите политолози предсрочните парламентарни избори са неизбежни, а президентът Радев задължително трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради политическата криза. Ето какво казват те:

Ивайло Илиев: Практически преди дни изразих тази прогноза, че вероятно ще надделее вариантът кабинетът да не оцелее. Знаци за това не липсваха. В последните дни видяхме оформили се две тематични мнозинства. Едното, което всъщност свали от председателския пост Никола Минчев и второто, което беше във вчерашната сутрин, когато така и не започна работата на Народното събрание поради липса на кворум. Това бяха ясните знаци, че вероятно и вчера вечерта ще се случи това, което в крайна сметка стана.

Атанас Радев: Съгласен съм с колегата, това, което каза, че реално така опозицията даде знак, че всъщност има проблем в самото мнозинство. Но от друга страна можем да кажем, че от гледна точка на вота на недоверие, въпросът е как „Продължаваме промяната“ ще изкара позитив от това нещо. Тъй като не е тайна за всички, че отиваме към предсрочни парламентарни избори вероятно след като мине рулетката и след като бъде приета актуализацията на бюджета. Актуализацията на бюджета е приоритет на самото правителство, както заявиха вчера и премиерът Кирил Петков, и вицепремиерът Корнелия Нинова. Приоритет е във връзка с пенсиите, защото от 1 юли е обявено това увеличение. Ако няма актуализация, това увеличение няма да го има и част от българските граждани ще бъдат ощетени.

Ивайло Илиев: Струва ми се, че можем да определим новото мнозинство (ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, бел.ред.) като тематично, което беше оформено от опозицията и една от бившите управляващи партии.

Атанас Радев: Аз бих казал, че това е някакво временно явление, което няма да изкара дълго, поради простата причина, че вътре имаме партии, които имат конфликт помежду си и са малко като скачени съдове, ако трябва да бъдем точни, ДПС и „Възраждане“. А от друга страна пък са системните играчи ГЕРБ и ДПС. От друга страна „Има такъв народ“ (ИТН) беше и като цяло голямото неизвестно дали там нещо ще се случи и евентуално вотът би могъл да не мине. Всъщност видяхме, че ИТН от гледна точка на това са последователни и те са причината в рамките на една година ние да имаме три провалени парламента и да имаме всъщност най-дълго управлявалият служебен кабинет миналата година.

Ивайло Илиев: Има едно голямо неизвестно и това е президентът, тъй като ние не знаем какво планира той за сроковете. Има един интересен детайл – след гласуването на вчерашния вот на недоверие, докато дойде време президентът Радев да се намеси с така наречената парламентарна рулетка, всъщност Конституцията не отрежда срок. Това означава, че от вчерашния момент докато дойде време за процедурата по чл.99 от Конституцията, според който президентът трябва да свика консултации с парламентарните групи, не знаем колко време ще бъде.

Атанас Радев: „Продължаваме промяната“ (ПП) освен досегашните си партньори в лицето на БСП и „Демократична България“ мисля, че няма други. Мостовете са изгорени, защото вчера след вота на недоверие видяхме острите нападки между ИТН и премиера Кирил Петков. Това нещо не е от вчера и днес, това е вече в рамките на три месеца. Съответно и това, което част от народните представители на ПП, визирам Христо Петров, също отправят критики. В тази връзка няма как да очакваме, че с първия мандат ще имаме формиране на правителство, поради простата причина, че социологията през това време ще покаже какви са нагласите на българските граждани.

Защо президентът трябва да свика КСНС ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...