Настимир Ананиев: "Волт" симпатизира на варианта за ЕС "Правим много повече заедно"

14954
Настимир Ананиев: "Волт" симпатизира на варианта за ЕС "Правим много повече заедно"
Снимка: Партия Волт

Настимир Ананиев е роден в София. Има две висши образования – едното е от Грифит Колеж в Ирландия, другото от Американския университет в България. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския Университет. Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия. В момента е предприемач и се занимава със собствен бизнес. От 2014 г. влиза активно в българската политика, след като е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, а впоследствие става председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията. Ананиев е първият българин, който оглавява Политическия комитет на Централноевропейската инициатива, където членуват 18 държави от Европа. От 2018 г. е председател на партия "Волт България".

Европейските избори предстоят след два месеца. Каква визия за Европа защитава Волт – например в рамките на петте сценария от Бялата книга на Европейската комисия?

Всяко лидерство има и своите отговорности. Когато Европейската комисия предложи пет варианта на визия, показа своето безсилие за лидерство и визия за бъдещото на днешния Европейския съюз. Визията трябва да бъде една и да се работи по нея с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. 

От така предложените варианти и имайки предвид, че искаме федерална Европа, "Волт" е най-близко до предложението "Правим много повече заедно".

Европа на две или три скорости не е изгоден вариант за България, тъй като както виждаме вече 12 години ние сме в периферията на ЕС, а не сред основните движещи сили. И не, не е задължително да си голяма страна, за да си сред основните сили – ето, вижте Ирландия, например.

Какво е Вашето мнение за бъдещето на ЕС – трябва ли да се върви по пътя на федерация или не? И защо?

Федеративният път е най-изгоден за България, имайки предвид, че държавата е икономически и политически овладяна и само чрез европейски лостове можем да си я върнем.

Разбира се, и самият Европейски съюз трябва да предприеме конкретни стъпки, за да се доближим до тази европейска визия, като някои от тях ние виждаме предоставянето на пълна законодателна инициатива на Европейския парламент, директен избор от европейските граждани на президент и европейско правителство, както и закриването на Съвета на Европа, където са представени всички премиери на държите от ЕС.

Коя е общоевропейската тема и приоритет номер 1, на който "Волт България" ще наблегне в кампанията си?

Тема номер едно е в каква Европа искаме да живеем и как да го постигнем. Нашата визия минава през федеративния модел, който е най-добър за България, имайки предвид всички обстоятелства в нашата страна. Също така, въпросът чувстваме ли се европейци 12 години (от приманането ни в ЕС) по-късно е доста актуален и ако отговорът е "Не", защо и кой носи вина за това? Беше ли направено достатъчно за да може хората да усетят Европа и на тяхната улица и в техния дом? Аз бих казал по-скоро не.

Дали се чустваме европейци е въпрос, който засяга и другите страни членки и трябва да се работи много в тази поска, тъй като и самият Европейски съюз има нужда от реформи.

Вътрешните проблеми винаги вземат превес при европейски избори – кои национални проблеми смятате, че може да бъдат решени с помощ на европейско ниво? И как?

Като цяло ние виждаме липсата на европейско самочувствие и достоен живот като основен проблем на нашето общество. Част от националните тема са доходи, здравеопазване, граждански права и корупция. Европа предоставя лостове в тази посока, като най-силният е регламентът. Когато бъде приет регламент, той става веднага закон във всички страни членки и е над националното законодателство.

Например, ако има европейски регламент за борба с корупцията в посока защитените свидетели по английски модел или така дълго отлагана дигитална здравна карта, която ще спре част от източването на милиардите за здрави, също може да бъде наложена с регламент. Относно доходите - ние залагаме на микро и семейния бизнес, който е и гръбнакът на всяка силна европейска икономика. През силен малък бизнес ще има голяма добавена стойност към икономиката, повече работни места и по-добри доходи. През регламенти, програми, които да достигат до реалния бизнес с фокус за подпомагане на предприемачи под 29 г., помощта от Европа ще може да се усети.

Друг аспект от доходите са пенсиите. В момента има пенсии за стаж и възраст по-ниски от прага на бедност, който за 2019 г. е 348 лв. Ако си работил 30-40 години, държавата трябва да гарантира поне този праг, както е и в други европейски страни. Вярваме, че пари в България има, но не се управляват добре и много се краде. Вижте примера с НЗОК, където бюджетът през последните години се е увеличил няколко пъти и достига над 4 млрд. лв., но в същото време качеството на здравеопазването не се е променило. Парите не стигат до пациента, а се източват чрез клинични пътеки и лоша лекарствена политика.

Русия е друга вечна тема за българската политика – какво трябва да е отношението на България спрямо Руската федерация, по кои въпроси от отношенията ни с Москва би трябвало да искаме повече?

България трябва да работи с Русия по икономически теми, нормално е тя да е търговски партньор, но нашият интерес трябва да е гарантиран, а не както е сега – комисионните да диктуват условията. Разбира се, недемократичните и неправови методи, като анексирането на Крим, са напълно неприемливи. Също така е притеснително тесните отношения на Путин с крайните националисти в Европа, каквито са Льо Пен и Салвини.

За финал – на кое място ще се класира „Волт България“ на европейските избори?

-На кое място ще бъдем ще реши българският избирател, но Европейска партия Волт със сигурност ще бъде представена в Европарламента. Въпросът е дали сред представителите на Волт ще има и българин, а това, разбира се, е изцяло в ръцете на избирателите.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю