Николай Денков: Няма успешна европейска държава, в която има много бедни и много богати* (ВИДЕО)

8783

Броени дни остават до изборите за Народно събрание на 02.10.2022, но по-важния въпрос е: "За какво ни е, ако нямаме правителство"?

Ще имаме ли кабинет и на каква цена?

Ще имаме ли газ и на каква цена?

Ще имаме ли образование и на каква цена?

Мой гост в "Студио Actualno" е акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната", бивш министър на образованието.

Виждаме посланието на вашата кампания: “Да си довършим работата”, с какво още се гордеете?

Програмата за извънкласни дейности, за която малко се говори. Тя включва изкуства, спорт, наука и технологии, така че всички деца да имат безплатен достъп в училище до най-интересните занимания. Това е част от възпитанието - когато спортувате вие всъщност се учите на упоритост и воля, когато се занимавате с изкуство - виждате какво е добро, какво е красиво и работите с други хора. Започнахме тази програма, която ще има много дългосрочни последици. Сериозна работа беше свършена по плана за възстановяване и устойчивост. Където не говорим просто за едни пари. Говорим за STEM кабинети във всяко училище. Science, Technology, Engineering и Mathematics (наука, технологии, инженерство и математика). В тези кабинети няма просто да учат химия и биология, а децата ще разбират каква е връзката между причина и следствие, каква е логиката на природните закони и т.н.

Задвижихме няколко различни процеса, надявам се е да ги продължим.

Гледаме и се възхищаваме на японски деца как чистят в училище, гледаме как японски футболни фенове чистят след себе си. При нас виждаме насилие между деца в училище, в моловете, футболни агитки, които се бият. Можем ли да се преборим с това?

Възпитанието и образованието са двете страни на един и същ процес. Няма преди, няма след, те трябва да вървят заедно. Това, което забравяме е личния пример, няма как да очакваме децата да чистят или да бъдат добри, ако ние не сме. Не знам дали знаете, но аз съм живял в Япония. Те се гордеят с това, което имат, те се гордеят с училището си, те искат да си носят униформите на училището, не ги носят насила. Гордеят се с държавата си. Няма как да възпитаваме, ако ние нямаме здрава ценностна система какво е добро, какво е красиво, с какво се гордеем и накъде сме се запътили. Те познават историята си и са една от най-технологичните страни в света. Мисля, че и ние трябва да съчетаем по нашия български уникален начин гордостта от историята, с перспективата за развитие на България като една от водещите технологични, иновативни, научни нации в света. Това не е илюзия, ние сме били такава и можем пак да бъдем, ако държавата бъде управлявана както трябва.

В ситуация на усложняваща се война, с т. нар. референдуми в Украйна, с мобилизация в Русия, не можем да си позволим да нямаме правителство. Какви компромиси сте готови да направите, ако не ви достигнат депутати?

Винаги сме казвали, че трябва да има два основни принципа, за да участваме в управлението. Първият е геополитическата ориентация на България. Определено смятаме, че нашето място е в Европа. Както и Левски е казал, “… равни на другите европейски народи.“

Вторият принцип е свързан с борбата с корупцията, защото корупцията е това което разяжда възможността да се изгради съвременно, проспериращо общество. Така че сме готови да работим с всеки, който наистина е готов да работи по тези два приоритета, а не само на думи.

Склонни ли са ПП по конкретни политики да приемат подкрепа от ГЕРБ?

Каква е нагласата им за коалиции и кой пречеше на последната коалиция?

Защо да гласуваме?

Вижте целия разговор с акад. Николай Денков!

* Публикацията е съгласно договор между "Уебграунд" ЕООД и ПП "Продължаваме промяната" за парламентарни избори 2022. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com