Новият кмет на Асеновград: Започваме с финансов и структурен одит на общината

25183
Новият кмет на Асеновград: Започваме с финансов и структурен одит на общината
Снимка: Facebook/д-р Христо Грудев

Първи коментар на новоизбрания кмет на Асеновград доктор Христо Грудев пред Actualno.com. Екипът ни разговаря с него за избори и активност, за бъдещи проекти на местната власт, за преструктуриране на общината. Засегнахме и няколко по-глобални теми, напоследък вълнуващи обществото. Грудев поясни, че вече е направил първи стъпки към встъплението си, като кмет, за да се запознае с основни неща. Ето конкретно какво каза новият кмет на Асеновград.

Какъв ви е първият коментар след изборите, трудна ли беше битката, лично за Вас?

Трайчо Трайков: Искаме повече независимост на районните кметове в София

Когато има спешни задачи за решаване, районните кметове са с вързани ръце, защото 90% от отредения им бюджет е насочен към конкретни за...

Изборите са специфична дейност, която най-добре се упражнява и се води от системните политически партии. Всеки избор си е специфичен и различен. Евроизборите са един тип, за парламент - друг, а местните са съвсем трети вид. Всичко това натоварва, а понякога и обърква хората. Не само като партийни структури, но и гражданите, които живеят на територията на тези общини. Ето, например, в неделята на балотажа срещнах семейство асеновградчани мои познати, образовани хора. Попитах ги дали са отишли да гласуват и те ми отговориха "нали миналата неделя гласувахме". Това, че не са наясно със самото провеждане на целия избор говори за слабости на политическите сили в това, че не са известили достатъчно населението да излезе и да гласува. Разбира се, ако хората искат да използват своето конституционно право. Иначе, смятам, че изборите протекоха нормално. Нямаше ексцесии и излишно напрежение. Нормална беше, според мен, и по-ниската избирателна активност на балотажа, понеже на първи тур в Асеновград играха 16 политически сили с листи за общински съветници и девет кандидати за кмет. В един момент, на следващата неделя остават двама души. Т.е. тези, които техните кандидати не са успели, малко са обидени. И затова вероятно са решили, че няма да излязат и да гласуват. Но винаги всеки балотаж е с по-ниска избирателна активност.

А в този ред на мисли - смятате ли, че ако бъде въведено задължително гласуване активността ще бъде по-висока?

Аз съм живял във времето, в което до 09:30 ч. сутринта, ако не са гласували 100% от хората в съответния квартал, ходеха да ги търсят по къщите. Защото имаше някаква форма на социалистическо съревнование между секционните избирателни комисии кой по-първи ще отиде да гласува. Смятам, че не трябва да се връщаме в тези времена. По принцип, силовото налагане на каквото и да е обикновено не води до добър край. Трябва да се постараем да изградим у нашите съграждани и изобщо у населението на България добро отношение и доверие към изборния процес. Какво се случи, например в Асеновград? Малко над 53 000 души имат право на глас. На първи тур гласуваха почти половината - около 27 000 асеновградчани. От останалите, да кажем, че 1 000 души са имали ангажименти извън Асеновград и просто физически не са могли да присъстват на гласуването. Но останалите 25 000 какво са правили? Не мога да си обясня защо го правят. И съм убеден, че голяма част от хората, които после коментират и недоволстват, после не отиват да гласуват. А това е несериозно. Опитват се да формират обществено настроение и мнение, при условие, че не са гласували. Имам чувството, че живеят във виртуален свят.

А ако бъде въведено електронно гласуване, не би ли била по-висока избирателната активност?

Аз имам близки, които по електронен път правят преводи, например, от Лас Вегас, само с няколко движения по клавиатурата. И смятам, че това нещо, за да го има връзката е защитена. А ние постоянно излизаме с тезата, че ако има електронно гласуване, трансферът на данни няма да е подсигурен. Може би, трябва и в самото общество да се изгради доверие. Най-вероятно ще се вземе решение и на ниво Народно събрание някакво отношение по този въпрос. Освен всичко имаше и хиляди недействителни бюлетини, а електронното гласуване би намалило техния брой. Така, че ще е добре да се измисли наистина защитена форма на този вид вот и той да започне да се ползва, за да се обхванат и хората, които не желаят да излязат, за да гласуват в урните.

Питат ЦИК за кмета на Несебър, не може да положи клетва

За 11-и ноември е насрочено първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва и да встъпят в длъжно...

Да преминем и към темата за местното управление - като кмет, кое ще е първото нещо, което ще направите, когато седнете на кметския стол?

Вчера бях в сградата на общината, струва ми се, че отдавна не съм влизал. Аз винаги го казвам - най-напред трябва да проучим актуалното финансово състояние на администрацията. Смятам, че имам подготвени хора, които ще се заемат с това още от начало. После ще обърнем внимание на проектите. Ще проучим проектната готовност на общината и докъде са стигнали плащанията по тях. След това, ще се заемем с депото за отпадъци и с различни реновирания на обекти. Например, важно е да се огледа мостът при Общинския пазар. Железата са корозирали и се виждат как опасно стърчат отстрани. Освен това, Градският парк също има нужда от обновяване, пространството над Търговския център, речното корито на река Чая. Това са неотложни неща. Трябва да видим има ли някаква проектна готовност и да задвижим постепенно нещата пред правителството и управляващите органи. Но първото, щом вляза в кабинета, ще е да събера компетентен екип от професионалисти, които са работили с такава материя.

Смятате ли, че община Асеновград трябва да бъде преструктурирана, като брой и сфера на работа на служителите?

Да, смятам, че трябва да има промени. Ще видим коя структура каква ефективност има. Особено финансовия отдел най-бързо и лесно може да бъде проверен. Ще проверим и услугите, които са чисто административни - на какво ниво са. Искам да наблегна пак, че ще инспектираме и работата на депото за отпадъци. След това, ще помислим и създаване на междуобщински приют за бездомни кучета, който въпрос не сме го заложили в управленската програма, но е доста наболял в Асеновград и затова го добавихме впоследствие, наблюдавайки реакциите на асеновградчани. Тежко е за една община да го изгради и поддържа самостоятелно, затова ще потърсим подкрепа от съседни общини - Първомай, Садово и други.

Предишното управление подготви изграждането на ново общинско предприятие за строителство, което да прави бързи ремонти - смятате ли да продължите развиването му, или общината няма нужда от подобна структура?

Окончателно: Процентна разлика на балотажа в Асеновград и кои са новите кметове по селата

Окончателните резултати от балотажа на местни избори 2019 г. в Асеновград сочат близо 13% разлика между победителя доктор Христо Грудев...

Ще проверим нормативната база и да се изясни каква ще бъде финансовата му издръжка. Но служителите от такова предприятие могат да изпълняват бързи дейности, вместо да се обявяват обществени поръчки. Например, случи се катастрофа през нощта, светофар е увреден или панелите и са нарушени, идеята е да бъде отремонтирано почти веднага. Вместо да се чака един месец, за да се съберат пет подобни аварии, да се обявява процедура и т.н. Ние не отхвърляме всичко, което е направено. Ние сме хора и знаем, че за всяко постигнато нещо, особено което е добро, са положени труд и интелект. Няма да рушим, а ще преценим нашата гледна точка. Ако е добро, ще го запазим и надградим. Но, ако видим, че не е ефективно и средствата, които влизат в общината, са символични, няма как да толерираме определената дейност. Към момента съм се интересувал за автомобилния парк на общината. Знаете, има един непригоден автомобил. За жалост, служителят, който го е управлявал по време на катастрофата, е бил в особено състояние, поради което КАСКО няма да бъде зачетено. Ще се поинтересувам какво се случва и с репатриращия автомобил и ще помислим как, кога и дали евентуално той може да влезе в действие.

Да коментираме и едно изказване на премиера Бойко Борисов, който каза, че личност с повече от три мандата няма да бъде номинирана за ръководен пост?

Аз, като бивш кмет и настоящ сега, спечелил изборите, моето мнение е, че два мандата са достатъчни. На третата година от втория мандат кметът трябва да излезе с позиция, че е достатъчно управлението му до тук. Да измисли някакво оправдание и да обяви, че е до тук. Според мен, изхабяването е огромно, като кмет на община. Отговаряш и си виновен за всичко, нямаш пари за всичко. И особено по-чувствителните хора, които искат да работят, това нещо го преживяват. И всичко се отразява на здравето и на психическото равновесие. Така, че премиерът, може би, е имал предвид по-високи позиции. Но определено два мандата са достатъчни за кмет на община. Да дойде друг човек след това, с нови идеи, с нови сили, с нов екип. Времето се променя. За един кратък човешки живот осем години е много време.

Още един въпрос, който се обсъжда много напоследък - купуване и продаване на гласове. Някои дори твърдят, че се случвало на улицата пред очите на всички. Как ще коментирате? На Вас някой съобщавал ли Ви е за подобно нещо? Смятате ли, че в Асеновград имаше тази година търговия с гласове?

Не съм присъствал. Срещали са ме хора и са ми казвали. Еди кой си давал по 100 лева. Но аз питам дали го е видял с очите си. Отговорът е, че само е чул. Аз лично, като кандидат-кмет и като гражданин, не съм видял, не съм присъствал на такова нещо. Говори се. Но какво значи, че се говори. За всички всичко се говори. Мачът бил уговорен и съдията бил подкупен. Но аз не съм присъствал и не съм виждал такова нещо. Ако, както прокуратурата обяви, че на около 10 случая са повдигнати обвинения, вече е друга тема. Другото са малко хорски приказки. А за Асеновград, някъде четох социология, че 30% от хората били податливи на това нещо. Ние, асеновградчани, не живеем на луната. И част от нашето население влиза в тази статистика. Така, вероятно в Асеновград също има хора, които са податливи. Дали ще го свършат е друга тема, но имали нагласа, социологията е национална и това показва.

Цар с картонена корона ли е районният кмет?

В трите големи града на България – София, Пловдив и Варна, на местни избори се гласува мажоритарно и за районни кметове. На местн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...