От 25 години всички министри реформират МВР, но полицията и пожарната се топят

8860
От 25 години всички министри реформират МВР, но полицията и пожарната се топят
Снимка: БГНЕС

От 25 години всички министри реформират МВР, но полицията се топи всеки ден. Това заяви председателят на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов в интервю за Actualno.com.

Припомняме, че синдикатите заплашиха с протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на заплатите от юли месец тази година. През изминалата седмица те заявиха, че очакванията са заплатите да бъдат увеличени с минимум 15%

Какво каза Валентин Попов за готвените протести на служителите в МВР – четете в първата част на интервюто.

Къде в тази ситуация са т. нар. чантаджии? Не е ли точно там основният проблем с липсата на пари - че работещите на терен са по-малко, отколкото служителите в администрацията? И кои са всъщност чантаджиите в МВР – колко са, в кои дирекции са най-много?

Сигурно е така. Проблемът е доста сложен. Не е достатъчно известно и не се е работило достатъчно по него.

Един от законите на Мърфи е, че всяка административна структура има свойството да се разраства. Освен общата и т.нар. Специализирана администрация в МВР, има още една категория служители и в полиция, и в пожарна, и в Гранична полиция, които имат правомощията на служители в съответните дирекции, но от друга страна не са съвсем прако заети с дейностите на тези дирекции. Това е т. нар. униформена администрация. Това са сектори, отдели, където хората се занимават с методическо ръководство и контрол. Те не са пряко в командната ни верига, аз не съм им подчинен по никакъв начин. Те са встрани от пряката йерархия, но те си стоят там и стават все повече и повече, може би там също трябва да се поогледа, дали една част от тези хора не трябва да отидат на друга работа, която е доста по-близо до основната дейност на МВР.

Без администрация от друга страна, това министерство трудно би могло да работи. Безспорно.

И все пак - знае ли се кои точно са чантаджиите в МВР, в кои дирекции са най-много, колко са?

Не бих използвал точно тази дума, но тя придоби общественост. По принцип не е голям проблем да се извадят цифрите като статистика. И да, наистина беше направена една крачка в тази посока. Това беше с т.нар. реформи, започнати от министър Вучков и министър Бъчварова.

Имате предвид преобразуването?

Да, т. нар. преобразуване на служебните им правоотношения - правоотношения по Закона за МВР към правоотношения към Закона за държавния служител. В това имаше логика, доколкото наистина беше малко странно на близки позиции да са началник група “криминална полиция” и юристконсулт на дадена дирекция или някой от счетоводството.

Въпреки това дори когато започна да се прави това, се правеше хаотично. Поредната така наречена реформа на парче. Поредните изменения на закон, писани на коляно, писани в последния момент, които съвсем нормално породиха вътрешни противоречия, а и доста сериозни гафове, с които на сегашното ръководство на МВР му предстои да се справи. А как ще го направи - не мога да предположа.

Факт е, че за да се посегне и да се реформира такава тежка, ама много тежка структура, каквато е МВР, би трябвало нещата да се направят след много сериозно обмисляне, след много сериозни консултации, не само вътре в системата, не само с политиците, които ще вземат крайното решение, но и специалисти извън системата. Нещо, което на практика не се получи досега.

В резултат на всичко това имаме Закон за МВР, приет през 2014 г., който започна да се променя в началото на 2015 г., продължи да се променя, на практика в момента това не е същият закон, а такъв, изпълнен с вътрешни противоречия. В крайна сметка - МВР се нуждае от чисто нов закон.

Ако вие бяхте министър как бихте стартирали реформата във ведомството, която се извършва вече 25 години?

А, всеки министър досега твърди, че ще реформира.

А ако вие сте министър?

Ако аз съм министър, ще кажа, че реформата в МВР ще започне след 2 години и ще продължи поне 10 години. Тези две години ще ми трябва за тези неща, които вече споменах - да извадя проблемите на светло, тях ги има, не са малко. Да запозная обществото с тези проблеми и да започна консултации във всевъзможни посоки как да изглежда според хората това министерство. След това идва ред на експертите, които да кажат как това министерство да се превърне от това, което е сега, в това, което искат хората. И най-накрая ще дойде работата на политиците, където трябва да има широк консенсус и да се избере някои от тези варианти, да се започне със законодателните мерки, за да може след 5-10 години някаква реална реформа. Така изглежда в моите очи начинът, по който би могла да се случи реформа в МВР. Всичко друго са псевдореформи, реформи на парче. Неслучайно подчертах значението на политическия консенсус, защото нормалната практика през последните 15 години е - идва министър, започне да прави нещо, което нарича реформа, идва наследникът му, започва да прави и той нещо, което нарича реформа, но то е точно наобратно на това, което е правил предшественикът му.

Министър Радев: Рано е да се говори за съкращения в МВР

Вътрешният министър Валентин Радев и синдикатите в системата на МВР се договориха за създаването на функционален модел с цел оптимизаци...

Говорите за липса на приемственост?

Точно така.

В последните месеци много често чуваме изрази като „армията се топи“. Случва ли се това и с полицията и пожарната?

Отдавна. Това, за което си говорим, доведе до преобладаващи 3 типа начини на мислене в системата. Напускане, доста хора напуснаха, особено при някои сериозни сътресения или опити да бъдат причинени сътресения в системата.

Второ - безхаберие и непукизъм. Старите приказки от времето, което вие не помните - “Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя”. Няма да си давам зор, ще бутам колкото мога, ден да мине, самун да загине и т.н.

Синдикатите в МВР не искат провали с назначения в ръководството

Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) настоя за повишаване на заплатите в сектора и изрази претенции "лица, свързани с ...

Третото е тотално обеззверяване. Пълна загуба на доверие към ръководството и към политическата класа. И накрая остава една шепа, които може и да са доста повече колеги, които въпреки всичко се опитват да направят нещо. Много от тях го правят добре. Е, точно тези, които искат да направят нещо, стават все по-малко. От това е заплашено МВР, а от там пък и обществото като цяло, защото това ще се отрази на сигурността на хората.

Доволни ли са синдикатите към МВР от новия министър Валентин Радев, след като имаше усещане, че с Румяна Бъчварова не се получаваше достатъчно добър диалог?

За оценка на министъра е твърде рано. Все пак стана месец преди два дни, откакто положи клетва. Твърде рано е да бъде оценяван. Ние винаги посрещаме новата фигура в това кресло с известни надежди, надявам се поне този път да не останат излъгани, както се случва много често.

Битува едно доста сериозно разпространено схващане, че е добре министърът да е минал преди това през МВР. Лично аз не съм голям фен на това схващане. Защото се е случвало, макар и рядко, да имаме министър, излязъл от МВР, пък аз да имам претенции към него. От друга страна, защото функциите на министъра не са такива, че да изискват много детайлно познаване на работата на служителите. Изискват познаването на други неща - на проблемите и на начините, по които да се решат тези проблеми.

Един министър може да бъде добре работещ, независимо дали е бил преди това на работа в тази система или не. Конкретно за г-н Радев ще кажа - рано е да му даваме оценка. Ние му заявихме в едно наше прессъобщение, колкото и да ми е неприятно да го кажа, че той няма да разполага с традиционните 100 дни на толерантност на него и към политическия му екип. Това не е заради самия него или заради политическия му екип, не , защото управляващата сега коалиция достатъчно дълго са били в или близо до властта, за да са наясно с проблемите на това министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю