Павел Павлов: Искаме да променим представата на хората за шоколадови бонбони

35016
Павел Павлов: Искаме да променим представата на хората за шоколадови бонбони
Снимка: La Feve

Павел Павлов е от хората, които отрано знаят с какво искат да се занимават. Затова и професионалният му път е изцяло отдаден на кулинарията. Работил е в България, Холандия, САЩ и Норвегия, където е демонстрирал уменията си и в ресторанти със звезди „Мишлен“. Той всъщност е единственият чужденец член на норвежкия кулинарен отбор. През 2016 г. заедно с отбора взема участие в Световната кулинарна олимпиада в Ерфурт и печели два златни медала, класирайки се на почетното четвърто място в света. Именно в тази скандинавска държава открива страстта си към сладкарството и така през 2017 година стартира собствена марка за шоколадови изделия, която впоследствие кръщава La Feve, което в превод от френски означава какаово зърно. Ако цените качествените и иновативни продукти (ако са сладки, още по-добре), със сигурност трябва да опитате бонбоните-бижута, които правят Павел и неговата партньорка Дария Русанова. Творенията на La Feve by Pavel Pavlov са на българския пазар едва от няколко месеца, но вече се радват на голям интерес. Причината? Павел възприема шоколатиерството като изкуство, затова и неговите произведения са впечатляващи – не само като визия, но и като вкус, което постига с много прецизност, усет, внимание към детайла и качествени продукти.

Ако някой за първи път чува името Павел Павлов, кой е той?

Той е усмихнат, амбициозен, човек с фокус към детайла.

Ти си професионален готвач, но от няколко години предимно се занимаваш със сладкарство и по-конкретно с шоколатиерство. Защо се насочи към шоколада?

Израснал съм в семейство на ресторантьори и цял живот съм се занимавал с кулинария. Пробвал съм от всичко в тази сфера и съм работил в различни ресторанти и държави, благодарение на което натрупах опит и знания. При мен нещата се стекоха естествено и преди 4 години покрай колегата ми Чат се запалих по сладкарството и шоколатиерството. Реално има много по-голям глад за сладкари, отколкото за готвачи. Това е едно ниво по-нагоре в кулинарията, тъй като е по-сложно, има повече химия, прецизност, а тези неща ми се отдават.

Какви са основните тънкости при работата с шоколад?

Най-важното нещо е температурата и влажността, тъй като един градус по-нагоре или по-надолу може много да промени желания резултат.

Миналата година ти се завърна в България, след като дълго време живя и работи в Норвегия. Защо реши да пренесеш бизнеса си и у нас?

Всъщност фирмата La Feve by Pavel Pavlov е създадена в Норвегия преди 3 години и вече с над 20 интернационални медала. Да се завърна в България и да пренеса марката не беше импулсивна стъпка, а дълго обмисляна. Винаги съм усещал силна връзка с родината ми. Никога не съм прекъсвал отношенията с приятелите си тук, с колегите и винаги съм знаел, че някой ден ще се завърна. Смятам, че ако имаш добър продукт, висококачествен и различен от всичко, което се предлага на пазара, в България ще те оценят. Тук има глад за наистина качествени продукти и точно това се опитваме да създаваме в La Feve by Pavel Pavlov наши рецепти, които са напълно съобразени с вкусовете ни. Да, не е лесно да дойдеш от Норвегия, богата, независима и уредена държава, по-трудно е, но тук са ми корените, обичам България и вярвам че всеки може да успее на родна почва.

Как се събраха професионалните ви пътища с твоята бизнес партньорка Дария?

С нея случайно се запознахме преди 4 години на един професионален курс. Веднага разбрахме, че можем да работим заедно и тя винаги е била дясната ми ръка, когато съм водил обучения или кулинарни предавания в България. В началото не владеех толкова добре сладкарството, за разлика от Дария, затова често съм се допитвал до нея за тънкостите. Напълно естествено беше тя да стане част от La Feve.

Какво най-много харесваш в нея като сладкар и човек?

Тя много ме подкрепя в професионално отношение и всички мой идеи. Дария също така е искрен човек. Разбираме се добре, понякога дори с поглед. Имаме общи разбирания за бизнеса и гледаме в една посока напред за мен това е много важно нещо.

С какво се различават бонбоните на La Feve?

Най-важното нещо, с което се отличаваме, е, че визията и вкусът ни са на едно ниво. А това на много шоколатиери им е трудно, тъй като могат да създадат красив бонбон, но не всеки може да постигне балансиран вкус. Друго нещо, с което се различаваме, е шоколадовата „черупка“ на бонбоните ни, която е много тънка. Смятаме, че тя е там, за да съхрани пълнежа, вкусът на вътрешността за нас е най-важен. Там се крие истинското майсторство, което се постига с опит и прецизност. Ние също така сме първите в България, които използваме напълно натурални оцветители за бонбоните си. Отне ни повече от година, за да постигнем желания резултат, но си струваше. Искаме да променим представата на хората за шоколад и шоколадови бонбони.

Имаш ли любими от вашите бонбони?

Като цяло съм почитател на по-свежите вкусове – например бонбонът с маракуя е нещо много иновативно. Другият ми любим вкус е юзу, азиатски цитрусов плод. Всъщност това е първият бонбон, който съм направил, затова може би ми е най-на сърце. Обичам и този с кисело мляко, мед и орехи, защото е нещо типично българско. Бонбонът с индрише пък е най-големият ни хит в момента, тъй като много хора свързват това растение с детството си. Радвам се, че успяваме да извикаме спомените им с този нетипичен вкус.

Кой е най-нестандартният вкус, който си създавал?

В Норвегия дълго време работех с ресторант с две звезди „Мишлен“ и можех смело да експериментирам. Правил съм бонбони с гъби, с водорасли, с черен чесън…

Как всъщност трябва да консумираме шоколад?

Първото и най-важно нещо, което хората трябва да знаят, е, че шоколад не се държи в хладилник. Ако го правят, заради голямата разлика в температурата е възможно той да промени цвета си и да загуби блясъка си. Освен това, ако дълго време седи в хладилник, може да започне да развива т.нар. „захарен цъфтеж“. Причината е, че влагата разтваря захарта в продукта и започва да променя външния му вид. Затова винаги съветвам хората да съхраняват шоколад на стайна температура. А относно самата консумация – аз винаги схрусквам бонбона няколко пъти и го оставям напълно да се разтопи в устата. По този начин успявам да усетя всички вкусове, които се крият в него.

Ти самият на какво не можеш да устоиш?

Аз съм от хората, които могат да се контролират, дори, колкото и невероятно да звучи, съм издържал по цял месец, без да ям шоколад. Но определено, ако има отворен шоколад с карамел, със сигурност ще се изкуша.

Ако любовта беше шоколадов бонбон, какъв щеше да е?

Със сигурност ще бъде с много нюанси, каквато е и самата любов – кисело, сладко, горчиво… Например черно сърце с тънка обвивка от черен шоколад, с течен цитрусов карамел, слой от черен шоколад с малко люта чушка и тънко дъно от хрупкава джандуя от лешници.

Какви шоколадови изненади сте подготвили от La Feve?

Имаме много идеи за нови вкусове и продукти. В момента акцент ни е Свети Валентин, като за празника пускаме лимитирана кутия с бонбони. Тя съдържа голямо сърце, равняващо се горе-долу на 8 бонбона. Прилича на красиво бижу от шоколад, подобно на другите ни творения. Формата е специално създадена за нас. Състои се от три слоя - течен карамел с вишна, черен шоколад с вишна и малко алкохол, а отдолу хрупкав слой с шамфъстък и бял шоколад. В кутията има още 5 малки сърца в различни цветове и вкусове. Предлагаме и двойна кутия, за да могат и двамата партньори да опитат от нашите празнични сърца и да се насладят на всички вкусове.

 

Интервю на Весела Софева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю